Hi, ik ben

Audrey

Wie is

deze

Girl?

Hi! Mijn naam is Audrey.

In de boeken noemen ze mij ook wel Ficus Benghalensis Audrey. Je ziet waarschijnlijk wel aan mijn mooie bladeren dat ik onderdeel van de Ficus familie ben. Over mijn bladeren gesproken, deze zijn fluweelzacht. Voel maar eens. Ik ben gekweekt als een boompje, en als je goed voor me zorgt kan ik een heuse boom worden, let maar op!

Ik kom, samen met Mels, uit Costa Rica. Joost en Freek hebben ons hier gevonden en besloten ons mee te nemen naar Plantanious. Ik groei nog steeds op in Costa Rica, waar ik in anderhalf jaar tijd van scheut aan mijn moeder naar zelfstandige plant groei. Hierna ga ik naar het oer-Hollandse Plantanious waar ik nog een paar maanden doorgroei. Ben je benieuwd naar waar ik vandaan kom? Kijk het filmpje dan maar eens!

SNELGIDS

meetlint
Hoogte: 90 CM
plantenpot
Diameter: 21 CM
zon
Plaatsing: Halfzon
water
water: Regelmatig kleine hoeveelheid water geven
air cleaning
STERK LUCHTZUIVEREND
do not eat
GIFTIG, NIET GESCHIKT VOOR CONSUMPTIE
schaar
OUDE, LELIJKE BLADEREN AFKNIPPEN
voeding
1x per maand plantenvoeding, ‘s winters niet
Monstera blad

MORE INFO

 • Waar sta ik het liefste in huis?
 • Ik ben opgegroeid in het warme Costa Rica en houd dus ook van een warme plek met een hoge luchtvochtigheid. Zet mij daarom het liefst voor het raam op het oosten of westen. Op het zuiden vind ik alleen fijn als ik een paar meter bij het raam vandaan sta. Pas wel op met tocht als je deze ramen open zet, want hier houd ik helemaal niet van! Ik raak snel gehecht aan een plek, dus verplaats mij liever niet.

 • Hoeveel water drink ik?
 • Ik ben erg gevoelig voor te veel water, dan krijg ik last van bladval. Geef mij liever regelmatig een slokje lauwwarm water en check mijn grond door bijvoorbeeld je vinger in de grond te stoppen alvorens je mij weer een drankje aanbiedt. Geef mij van onderaf water. Zo groeien mijn wortels goed naar beneden en krijg ik minder snel last van beestjes in mijn potgrond. Ook kan ik zo zelf beslissen hoeveel ik wil drinken. Kwartiertje drinken, en het restje water dat ik niet heb opgedronken kan je aan de andere planten geven. Hoe lichter mijn standplaats, hoe sneller ik weer dorst heb. Ook geldt: in de zomer drink ik meer dan in de winter. Zolang mijn kluit maar licht vochtig blijft ben ik blij.

 • Hoeveel voeding eet ik?
 • Ik eet graag één keer per maand tijdens het groeiseizoen. Dit is de periode waarin ik namelijk het meeste groei, en het dus het meeste nodig heb. Het groeiseizoen loopt van maart tot september. Buiten het groeiseizoen om heb ik geen plantenvoeding nodig, dan rust ik uit. Houd je wel aan de aanbevolen hoeveelheid die op de verpakking omschreven staat, want te veel eten houd ik niet van.

 • Wanneer wil ik een nieuwe pot?
 • Als je mij net van het tuincentrum mee naar huis hebt genomen heb ik de eerste maanden geen nieuwe pot nodig. Laat mij maar lekker in mijn kweekpot even wennen aan mijn nieuwe omgeving. Na een paar maanden een nieuwe pot? In het voorjaar om het jaar, graag! Doe daar ook maar nieuwe potgrond in, en zorg er altijd voor dat ik een pot krijg die minimaal 20% groter is dan mijn vorige pot. Dan kan ik mijn voeten weer lekker strekken. Heb ik mijn voeten te veel gestrekt en komen ze uit de pot aan de onderkant? Dan kan het zijn dat ik al eerder een nieuwe pot nodig heb.

  Maak altijd gebruik van een binnenpot in een decoratieve pot! Zo kun je controleren of je mij te veel water geeft: als er water onderin mijn pot blijft staan moet je even minderen met water geven. Ook kun je mij zo makkelijk water van onderaf geven.

 • Wanneer knip je mij?
 • Je kunt mijn oude bladeren makkelijk wegknippen met een snoeischaar. Heb ik een lange tak? Knip deze ook gerust weg, dan kan ik mijn energie stoppen in mijn andere bladeren zodat ik mooi compact blijf groeien.

 • Wat is mijn superpower?
 • Zie je mijn prachtige bladeren? Deze kunnen de lucht zuiveren als de beste! Zo kan ik jouw concentratie verhogen met maar liefst 15%. Als dat geen superpower is, dan weet ik het ook niet meer.

 • Wist je al dat?
 • Af en toe vind ik het fijn als je mijn bladeren even schoon maakt. Doe dit met een doekje of een spons, en bevrijd mij van al het stof dat op mijn bladeren blijft liggen. Zie het zo, ik adem door mijn blad. Met al dat stof krijg ik geen lucht. Stof je mij weer af, dan kan ik weer ademen én de lucht in huis zuiveren! Doen dus!

 • Ben ik eetbaar?
 • Nee, ik ben niet eetbaar.

Ik ben opgegroeid in het warme Costa Rica en houd dus ook van een warme plek met een hoge luchtvochtigheid. Zet mij daarom het liefst voor het raam op het oosten of westen. Op het zuiden vind ik alleen fijn als ik een paar meter bij het raam vandaan sta. Pas wel op met tocht als je deze ramen open zet, want hier houd ik helemaal niet van! Ik raak snel gehecht aan een plek, dus verplaats mij liever niet.

Ik ben erg gevoelig voor te veel water, dan krijg ik last van bladval. Geef mij liever regelmatig een slokje lauwwarm water en check mijn grond door bijvoorbeeld je vinger in de grond te stoppen alvorens je mij weer een drankje aanbiedt. Geef mij van onderaf water. Zo groeien mijn wortels goed naar beneden en krijg ik minder snel last van beestjes in mijn potgrond. Ook kan ik zo zelf beslissen hoeveel ik wil drinken. Kwartiertje drinken, en het restje water dat ik niet heb opgedronken kan je aan de andere planten geven. Hoe lichter mijn standplaats, hoe sneller ik weer dorst heb. Ook geldt: in de zomer drink ik meer dan in de winter. Zolang mijn kluit maar licht vochtig blijft ben ik blij.

Ik eet graag één keer per maand tijdens het groeiseizoen. Dit is de periode waarin ik namelijk het meeste groei, en het dus het meeste nodig heb. Het groeiseizoen loopt van maart tot september. Buiten het groeiseizoen om heb ik geen plantenvoeding nodig, dan rust ik uit. Houd je wel aan de aanbevolen hoeveelheid die op de verpakking omschreven staat, want te veel eten houd ik niet van.

Als je mij net van het tuincentrum mee naar huis hebt genomen heb ik de eerste maanden geen nieuwe pot nodig. Laat mij maar lekker in mijn kweekpot even wennen aan mijn nieuwe omgeving. Na een paar maanden een nieuwe pot? In het voorjaar om het jaar, graag! Doe daar ook maar nieuwe potgrond in, en zorg er altijd voor dat ik een pot krijg die minimaal 20% groter is dan mijn vorige pot. Dan kan ik mijn voeten weer lekker strekken. Heb ik mijn voeten te veel gestrekt en komen ze uit de pot aan de onderkant? Dan kan het zijn dat ik al eerder een nieuwe pot nodig heb.

Maak altijd gebruik van een binnenpot in een decoratieve pot! Zo kun je controleren of je mij te veel water geeft: als er water onderin mijn pot blijft staan moet je even minderen met water geven. Ook kun je mij zo makkelijk water van onderaf geven.

Je kunt mijn oude bladeren makkelijk wegknippen met een snoeischaar. Heb ik een lange tak? Knip deze ook gerust weg, dan kan ik mijn energie stoppen in mijn andere bladeren zodat ik mooi compact blijf groeien.

Zie je mijn prachtige bladeren? Deze kunnen de lucht zuiveren als de beste! Zo kan ik jouw concentratie verhogen met maar liefst 15%. Als dat geen superpower is, dan weet ik het ook niet meer.

Af en toe vind ik het fijn als je mijn bladeren even schoon maakt. Doe dit met een doekje of een spons, en bevrijd mij van al het stof dat op mijn bladeren blijft liggen. Zie het zo, ik adem door mijn blad. Met al dat stof krijg ik geen lucht. Stof je mij weer af, dan kan ik weer ademen én de lucht in huis zuiveren! Doen dus!

Nee, ik ben niet eetbaar.

favo spot

Waar sta ik het liefste in huis?

Geef mij een lichte spot op een plek waar ik geen last heb van tocht, en dan ben ik gelukkig!

verzorging

Medic heart

Hoe verzorg je mij?

Ik krijg graag regelmatig een klein slokje lauwwarm water, maar pas op dat je niet te veel geeft! Hier heb ik een hekel aan. Ook krijg ik in het groeiseizoen graag 1 keer per maand plantenvoeding.

Adopteer Regenwoud

Plantanious werkt samen met stichting Work with Nature. Onze tropische regenwouden verdwijnen in rap tempo en met de bomen gaat een enorme biodiversiteit verloren. Als het aan ons ligt loopt de jaguar straks weer rond in het door ‘Adopteer Regenwoud’ beschermde regenwoud in Costa Rica! De plek waar veel van onze bijzondere planten hun oorsprong kennen. Om een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan het doel van de stichting – in de komende tien jaar 2.000 hectare regenwoud beschermen – doneren wij een deel van onze omzet waarmee een deel van het tropisch regenwoud kan worden beschermd. Hoe meer er gedoneerd wordt, hoe sneller we de jaguar kunnen verwelkomen in een veilig leefgebied. Om dit doel te kunnen realiseren steekt de stichting geld in bescherming, herbebossing, educatie en onderzoek.