Hi, ik ben

Mels

Wie is

deze

Guy?

Hi! Ik heet Mels.

Ik ben een Ficus Elastica Melany, beter bekend als de rubberboom. Mijn donkergroene bladeren en rode beschermbladeren rondom mijn nieuwe bladeren zorgen voor een mooi contrast. Trouwens, die beschermbladeren worden Katafyllen genoemd. Zo, weer wat geleerd!

Samen met Audrey ben ik helemaal overgevlogen vanuit Costa Rica. In Costa Rica groei ik in anderhalf jaar tijd uit van scheut tot volwaardige plant. Als ik eenmaal groot genoeg ben, halen Joost en Freek mij naar kwekerij Plantanious, waar ik nog een half jaar de tijd heb om écht volwassen te worden. Op het filmpje kun je zien waar ik vandaan kom. Wat een reis hè?

SNELGIDS

meetlint
Hoogte: 85 CM
plantenpot
Diameter: 21 CM
zon
Plaatsing: Halfzon
water
water: Regelmatig water geven
air cleaning
STERK LUCHTZUIVEREND
do not eat
LICHT GIFTIG, NIET GESCHIKT VOOR CONSUMPTIE
schaar
OUDE, LELIJKE BLADEREN AFKNIPPEN
voeding
1x per maand plantenvoeding, ‘s winters niet
Monstera blad

MORE INFO

  • Waar sta ik het liefste in huis?
  • Ik sta het liefst direct voor een raam op het oosten of westen, of een paar meter van een raam op het zuiden. Zo pak ik lekker wat zonnestralen mee, maar mijd ik de felle middagzon. Pas op met open ramen, want ik kan echt niet tegen tocht.

  • Hoeveel water drink ik?
  • Geef mij regelmatig een slokje lauwwarm water, en zorg er ten alle tijden voor dat mijn grond licht vochtig is. Zorg er daarnaast ook voor dat er geen water onder in mijn pot blijft staan, want hierdoor kunnen mijn wortels gaan rotten. Je kunt heel makkelijk controleren of ik dorst heb door je vinger in de potgrond te stoppen en te voelen of dit vochtig of droog is. Vochtig? Nog even wachten. Droog? Dorst! Geef mij water van onderaf, zodat ik zelf de hoeveelheid water kan drinken die ik nodig heb. Dit is beter voor mijn wortels en zorgt er ook voor dat ik minder snel beestjes in mijn potgrond heb. Het restje dat na een kwartier drinken nog over is mag naar een andere plant.

  • Hoeveel voeding eet ik?
  • Ik eet graag tijdens het groeiseizoen, welke loopt van maart tot september. In die periode krijg ik graag 1 keer per maand plantenvoeding in de aanbevolen hoeveelheid. Geef me niet te veel voeding, want hier worden mijn wortels niet blij van. Ook heb ik buiten het groeiseizoen om geen voeding nodig.

  • Wanneer wil ik een nieuwe pot?
  • Heb je mij net gekocht? Laat mij dan een paar maanden in mijn kweekpot staan. Zo kan ik goed acclimatiseren. Zodra ik gewend ben heb ik graag om het jaar een nieuwe pot, die minimaal 20% groter is dan mijn huidige pot, en waar een lading nieuwe potgrond in zit. De grotere pot zorgt voor ruimte om te groeien, en de grond voor nieuwe voedingsstoffen. Deze nieuwe pot krijg ik graag in het voorjaar. Mocht ik tussentijds zó hard groeien dat mijn wortels aan de onderkant door de pot heen groeien, dan kan je mij ook een nieuwe pot geven.

    Houd rekening met dat ik graag een binnenpot en een decoratieve pot heb. Zo kun je in de gaten houden of je mij te veel water geeft. Staat er water onderin de pot? Dan krijg ik te veel water. Je kunt mij ook makkelijk van onderaf water geven.

  • Wanneer knip je mij?
  • Ik ben een harde groeier, en als je mij compact en vol wil houden zul je mij af en toe moeten snoeien. Dit kun je het beste in de zomer of aan het eind van het groeiseizoen doen. Knip gerust mijn lange takken af, zodat ik mijn energie in andere delen van de plant kan stoppen.

  • Wat is mijn superpower?
  • Ik kan mijn wortels vanuit de lucht naar beneden laten groeien, welke verhouten als ze de grond aanraken. Zo krijg ik een stevige, sterke stam die mij nog véél groter kan laten groeien! Ook kan ik de lucht heel goed zuiveren in huis met mijn grote bladeren. Gezonde lucht, dat wil iedereen wel toch?

  • Wist je al dat?
  • Mijn grote bladeren zijn graag stofvrij. Maak ze regelmatig schoon met een sponsje of doekje om stof te verwijderen, zodat ik kan ademen en nóg beter de lucht kan zuiveren. Ook kun je mij lekker in een zomers regenbuitje zetten, dit doet wonderen. Hierna glim ik weer mooi en ben ik als nieuw.

  • Ben ik eetbaar?
  • Nee, ik ben niet eetbaar.

Ik sta het liefst direct voor een raam op het oosten of westen, of een paar meter van een raam op het zuiden. Zo pak ik lekker wat zonnestralen mee, maar mijd ik de felle middagzon. Pas op met open ramen, want ik kan echt niet tegen tocht.

Geef mij regelmatig een slokje lauwwarm water, en zorg er ten alle tijden voor dat mijn grond licht vochtig is. Zorg er daarnaast ook voor dat er geen water onder in mijn pot blijft staan, want hierdoor kunnen mijn wortels gaan rotten. Je kunt heel makkelijk controleren of ik dorst heb door je vinger in de potgrond te stoppen en te voelen of dit vochtig of droog is. Vochtig? Nog even wachten. Droog? Dorst! Geef mij water van onderaf, zodat ik zelf de hoeveelheid water kan drinken die ik nodig heb. Dit is beter voor mijn wortels en zorgt er ook voor dat ik minder snel beestjes in mijn potgrond heb. Het restje dat na een kwartier drinken nog over is mag naar een andere plant.

Ik eet graag tijdens het groeiseizoen, welke loopt van maart tot september. In die periode krijg ik graag 1 keer per maand plantenvoeding in de aanbevolen hoeveelheid. Geef me niet te veel voeding, want hier worden mijn wortels niet blij van. Ook heb ik buiten het groeiseizoen om geen voeding nodig.

Heb je mij net gekocht? Laat mij dan een paar maanden in mijn kweekpot staan. Zo kan ik goed acclimatiseren. Zodra ik gewend ben heb ik graag om het jaar een nieuwe pot, die minimaal 20% groter is dan mijn huidige pot, en waar een lading nieuwe potgrond in zit. De grotere pot zorgt voor ruimte om te groeien, en de grond voor nieuwe voedingsstoffen. Deze nieuwe pot krijg ik graag in het voorjaar. Mocht ik tussentijds zó hard groeien dat mijn wortels aan de onderkant door de pot heen groeien, dan kan je mij ook een nieuwe pot geven.

Houd rekening met dat ik graag een binnenpot en een decoratieve pot heb. Zo kun je in de gaten houden of je mij te veel water geeft. Staat er water onderin de pot? Dan krijg ik te veel water. Je kunt mij ook makkelijk van onderaf water geven.

Ik ben een harde groeier, en als je mij compact en vol wil houden zul je mij af en toe moeten snoeien. Dit kun je het beste in de zomer of aan het eind van het groeiseizoen doen. Knip gerust mijn lange takken af, zodat ik mijn energie in andere delen van de plant kan stoppen.

Ik kan mijn wortels vanuit de lucht naar beneden laten groeien, welke verhouten als ze de grond aanraken. Zo krijg ik een stevige, sterke stam die mij nog véél groter kan laten groeien! Ook kan ik de lucht heel goed zuiveren in huis met mijn grote bladeren. Gezonde lucht, dat wil iedereen wel toch?

Mijn grote bladeren zijn graag stofvrij. Maak ze regelmatig schoon met een sponsje of doekje om stof te verwijderen, zodat ik kan ademen en nóg beter de lucht kan zuiveren. Ook kun je mij lekker in een zomers regenbuitje zetten, dit doet wonderen. Hierna glim ik weer mooi en ben ik als nieuw.

Nee, ik ben niet eetbaar.

favo spot

Waar sta ik het liefste in huis?

Zet mij op een lichte tot halflichte plek in huis waar ik geen last heb van de tocht.

verzorging

Medic heart

Hoe verzorg je mij?

Regelmatig een slokje lauwwarm water, dat krijg ik graag. Geef mij ook één keer per maand plantenvoeding in het groeiseizoen.

Adopteer Regenwoud

Plantanious werkt samen met stichting Work with Nature. Onze tropische regenwouden verdwijnen in rap tempo en met de bomen gaat een enorme biodiversiteit verloren. Als het aan ons ligt loopt de jaguar straks weer rond in het door ‘Adopteer Regenwoud’ beschermde regenwoud in Costa Rica! De plek waar veel van onze bijzondere planten hun oorsprong kennen. Om een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan het doel van de stichting – in de komende tien jaar 2.000 hectare regenwoud beschermen – doneren wij een deel van onze omzet waarmee een deel van het tropisch regenwoud kan worden beschermd. Hoe meer er gedoneerd wordt, hoe sneller we de jaguar kunnen verwelkomen in een veilig leefgebied. Om dit doel te kunnen realiseren steekt de stichting geld in bescherming, herbebossing, educatie en onderzoek.