Hi, ik ben

Basil

Wie is

deze

leukerd?

Hi, Basil hier!

Ja, je ruikt het goed, ik ben een Basilicum. Een Ocimum Basilicum om precies te zijn, bij jou wellicht bekend als de Thaise Basilicum. Met mijn heerlijke geur en prachtige paarse bloemen wil je mij maar wat graag op je terras hebben staan. Ook zorgen deze geuren en kleuren er voor dat ik vlinders en bijen naar je tuin lok. Optimaal genieten!

In “het wild” ben ik te vinden in, natuurlijk, Zuidoost-Azië, maar ook in Afrika en Zuid-Amerika. In de geschiedenis heb ik in meerdere culturen een rol gespeeld, waarbij ik bijvoorbeeld in India gezien word als heilig kruid.

SNELGIDS

meetlint

hoogte: 70 - 80 CM

plantenpot

diameter: 19 CM

zon

halfschaduw tot zonnig

water

water: regelmatig water geven

voeding

1x per week, 's winters niet

schaar

uitgebloeide bloemen verwijderen

Monstera blad

MORE INFO

 • Waar sta ik het liefst?
 • Zoals je je wel voor kunt stellen ben ik gek op warmte en zon! Ik vind het heerlijk om op een beschutte plaats te staan waar ik kan genieten van de zon. Maar, pas wel op met de felle middagzon! Dit vind ik vaak iets te veel van het goede. Je kunt mij in de volle grond of in een pot zetten.

 • Ben ik winterhard?
 • Je hebt al kunnen lezen: ik houd van warmte. Niet van de kou! Ik ben dan ook geen winterharde plant. Mocht je mijn geur nou niet willen missen volgend jaar? Plant me dan niet in de volle grond, maar in een pot. Haal mij naar binnen in de schuur wanneer de temperatuur onder de 10 graden duikt en laat mij binnen overwinteren. Zodra de temperatuur weer stijgt en het niet meer vriest kan ik weer naar buiten. Meestal is dit vanaf april.

 • Hoeveel water drink ik?
 • Ik vind het fijn om tijdens het bloeiseizoen, welke loopt van april tot september, een vochtige grond te hebben. Houd er rekening mee dat ik meer water nodig heb als ik in een pot sta dan wanneer ik in de volle grond sta. Ook is het met een pot heel belangrijk om een pot te hebben met gaten onderin, zodat het overtollige water goed weggevoerd kan worden en ik geen last krijg van rottende wortels. Buiten het bloeiseizoen om heb ik veel minder water nodig.

 • Hoeveel voeding eet ik?
 • Om goed te blijven doorgroeien krijg ik in het bloeiseizoen graag elke week wat plantenvoeding. Het bloeiseizoen loopt van april tot september. Het is hierbij wel belangrijk om je te houden aan de aanbevolen hoeveelheid, aangezien te veel plantenvoeding niet goed is voor mijn wortels. Buiten het bloeiseizoen om hoef je mij geen voeding te geven.

 • Wanneer een nieuwe pot?
 • Heb je mij in een pot staan? Dan heb ik graag elk jaar een nieuwe pot die minimaal 20% groter is dan de vorige. Geef mij dan ook nieuwe potgrond, aangezien deze weer vol met voedingsstoffen zit waar ik heel blij van word. Doe dit lekker in het voorjaar, dan herstel ik sneller.

 • Wanneer knip je mij?
 • Mocht je mij in een pot hebben staan, dan kun je mij in het voorjaar weer snoeien, maar dit is geen vereiste. Zorg er tijdens het bloeiseizoen wel ten alle tijden voor dat je mijn uitgebloeide bloemen wegknipt. Zo kan ik namelijk al mijn energie in nieuwe bloemen en nieuwe groei stoppen. Vind je mijn lange takken té lang worden? Je kunt me lekker door laten groeien, maar snoeien mag ook.

 • Wist je al dat?
 • Ik ben een echte vlinder- en bijenlokker. Mocht je mij dus in je tuin hebben staan, dan heb je gegarandeerd binnen no-time een vlinder- en bijenparty, én ik ruik ook nog eens heerlijk! Alle ingrediënten voor een tuinfeestje in the pocket.

 • Ben ik eetbaar?
 • Nee, ik ben een geboren versierder! Tijdens mijn groei worden er ook biologische middelen gebruikt die mij niet eetbaar maken, dus laat mij maar gewoon lekker shinen in die mooie tuin!

Zoals je je wel voor kunt stellen ben ik gek op warmte en zon! Ik vind het heerlijk om op een beschutte plaats te staan waar ik kan genieten van de zon. Maar, pas wel op met de felle middagzon! Dit vind ik vaak iets te veel van het goede. Je kunt mij in de volle grond of in een pot zetten.

Je hebt al kunnen lezen: ik houd van warmte. Niet van de kou! Ik ben dan ook geen winterharde plant. Mocht je mijn geur nou niet willen missen volgend jaar? Plant me dan niet in de volle grond, maar in een pot. Haal mij naar binnen in de schuur wanneer de temperatuur onder de 10 graden duikt en laat mij binnen overwinteren. Zodra de temperatuur weer stijgt en het niet meer vriest kan ik weer naar buiten. Meestal is dit vanaf april.

Ik vind het fijn om tijdens het bloeiseizoen, welke loopt van april tot september, een vochtige grond te hebben. Houd er rekening mee dat ik meer water nodig heb als ik in een pot sta dan wanneer ik in de volle grond sta. Ook is het met een pot heel belangrijk om een pot te hebben met gaten onderin, zodat het overtollige water goed weggevoerd kan worden en ik geen last krijg van rottende wortels. Buiten het bloeiseizoen om heb ik veel minder water nodig.

Om goed te blijven doorgroeien krijg ik in het bloeiseizoen graag elke week wat plantenvoeding. Het bloeiseizoen loopt van april tot september. Het is hierbij wel belangrijk om je te houden aan de aanbevolen hoeveelheid, aangezien te veel plantenvoeding niet goed is voor mijn wortels. Buiten het bloeiseizoen om hoef je mij geen voeding te geven.

Heb je mij in een pot staan? Dan heb ik graag elk jaar een nieuwe pot die minimaal 20% groter is dan de vorige. Geef mij dan ook nieuwe potgrond, aangezien deze weer vol met voedingsstoffen zit waar ik heel blij van word. Doe dit lekker in het voorjaar, dan herstel ik sneller.

Mocht je mij in een pot hebben staan, dan kun je mij in het voorjaar weer snoeien, maar dit is geen vereiste. Zorg er tijdens het bloeiseizoen wel ten alle tijden voor dat je mijn uitgebloeide bloemen wegknipt. Zo kan ik namelijk al mijn energie in nieuwe bloemen en nieuwe groei stoppen. Vind je mijn lange takken té lang worden? Je kunt me lekker door laten groeien, maar snoeien mag ook.

Ik ben een echte vlinder- en bijenlokker. Mocht je mij dus in je tuin hebben staan, dan heb je gegarandeerd binnen no-time een vlinder- en bijenparty, én ik ruik ook nog eens heerlijk! Alle ingrediënten voor een tuinfeestje in the pocket.

Nee, ik ben een geboren versierder! Tijdens mijn groei worden er ook biologische middelen gebruikt die mij niet eetbaar maken, dus laat mij maar gewoon lekker shinen in die mooie tuin!

favo spot

Waar sta ik het liefste in de tuin?

Zet mij op een warme spot waar ik kan genieten van de zon. Let wel op met de felle middagzon, deze kan nog wel eens te fel zijn.

Verzorging

Medic heart

Hoe verzorg je mij?

Geef mij regelmatig een flinke slok water, want ik kan behoorlijk drinken! Ook krijg ik graag elke week wat plantenvoeding. Buiten het bloeiseizoen om heb ik geen plantenvoeding en minder water nodig.

Adopteer Regenwoud

Plantanious werkt samen met stichting Work with Nature. Onze tropische regenwouden verdwijnen in rap tempo en met de bomen gaat een enorme biodiversiteit verloren. Als het aan ons ligt loopt de jaguar straks weer rond in het door ‘Adopteer Regenwoud’ beschermde regenwoud in Costa Rica! De plek waar veel van onze bijzondere planten hun oorsprong kennen. Om een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan het doel van de stichting – in de komende tien jaar 2.000 hectare regenwoud beschermen – doneren wij een deel van onze omzet waarmee een deel van het tropisch regenwoud kan worden beschermd. Hoe meer er gedoneerd wordt, hoe sneller we de jaguar kunnen verwelkomen in een veilig leefgebied. Om dit doel te kunnen realiseren steekt de stichting geld in bescherming, herbebossing, educatie en onderzoek.