Hi, ik ben

Bella

Wie is

deze

leukerd?

Hi! Ik ben Bella.

Mijn Latijnse naam is Abutilon. Je kent mij wellicht ook wel als de Chinese Lantaarn, aangezien mijn bloemen lijken op, jawel, lantaarntjes. Bij Plantanious word ik gekweekt in drie verschillende soorten. Yellow heeft, de naam zegt het al, gele bloemen. Red Trumpet heeft rode bloemen. Big Bell heeft grotere rood met gele bloemen.

Oorspronkelijk kom ik uit de tropische gebieden in Midden- en Zuid-Amerika, maar tegenwoordig kom ik ook voor in Afrika, Azië en Australië. In de natuur kan ik tot wel 3 meter hoog worden! Ik ben lid van de kaasjeskruidfamilie.

SNELGIDS

meetlint

hoogte: 70 - 80 CM

plantenpot

diameter: 19 CM

zon

Halfschaduw tot zonnig

water

water: Zeer regelmatig tijdens bloeiseizoen

voeding

2X PER MAAND PLANTENVOEDING, ‘S WINTERS NIET

schaar

uitgebloeide bloemen verwijderen

Monstera blad

MORE INFO

 • Waar sta ik het liefst?
 • Ik sta graag op een lichte plek waar ik ook wat zonnestralen mee kan pakken. Zo kun je tot in de herfst genieten van mijn bloemenpracht. Let wel op met de felle middagzon, want hier kan ik niet zo goed tegen. Ook sta ik graag op een warme plaats die goed beschut is tegen de wind. Je kunt mij zowel in een pot als in de volle grond zetten.

 • Ben ik winterhard?
 • Ik ben geen winterharde plant. Mocht je mij in een pot hebben staan, dan kun je mij ook naar binnen halen om te overwinteren. Haal mij in dit geval naar binnen in de schuur voordat de temperatuur onder de 10 graden duikt. Zodra de dagen langer worden, de zon weer schijnt en de temperatuur omhoog gaat kun je mij weer buiten zetten. Meestal is dit vanaf april. Let wel op met nachtvorst!

 • Hoeveel water drink ik?
 • Het is belangrijk om mijn kluit tijdens het bloeiseizoen, welke loopt van april tot september, altijd  vochtig te houden. In de volle grond heb ik een grotere voorraad water dan wanneer ik in een pot sta, en in een pot heb ik dus ook meer water nodig. Als ik in een pot sta, is het heel belangrijk dat er gaten onderin de pot zitten zodat het overtollige water weg kan lopen! Als er water onderin de pot blijft staan zullen mijn wortels namelijk gaan rotten. Mocht je mij laten overwinteren, dan heb ik in deze periode minder water nodig.

 • Hoeveel voeding eet ik?
 • Ik heb in het bloeiseizoen, welke loopt van april tot september, graag elke twee weken plantenvoeding om goed te kunnen blijven groeien. Houd je hierbij aan de aanbevolen hoeveelheid die op de verpakking staat. Buiten het bloeiseizoen om hoef je mij geen voeding te geven.

 • Wanneer een nieuwe pot?
 • Indien je mij in een pot hebt staan, is het handig om te weten dat ik elk jaar een nieuwe, grotere pot met verse potgrond nodig heb om te blijven groeien. Doe dit in het voorjaar wanneer ik naar buiten kan, zodat ik snel kan herstellen van mijn verhuizing. Ik groei het beste in standaard potgrond.

 • Wanneer knip je mij?
 • Als je mij in een pot hebt staan, kun je mij na het overwinteren in het voorjaar snoeien. Tussentijds kun je mijn uitgebloeide bloemen verwijderen met steel en al, om zo ook de bloei te bevorderen in het bloeiseizoen. Ook kun je takken die te lang worden gerust terugsnoeien om mij in vorm te houden. Je kunt er ook voor kiezen om de plant lekker zijn gang te laten gaan, snoeien is geen vereiste.

 • Wist je al dat?
 • Mijn bloemetjes lijken op lampions! Kijk maar eens goed. Zijn ze niet feestelijk?

 • Ben ik eetbaar?
 • Nee, ik ben niet eetbaar

Ik sta graag op een lichte plek waar ik ook wat zonnestralen mee kan pakken. Zo kun je tot in de herfst genieten van mijn bloemenpracht. Let wel op met de felle middagzon, want hier kan ik niet zo goed tegen. Ook sta ik graag op een warme plaats die goed beschut is tegen de wind. Je kunt mij zowel in een pot als in de volle grond zetten.

Ik ben geen winterharde plant. Mocht je mij in een pot hebben staan, dan kun je mij ook naar binnen halen om te overwinteren. Haal mij in dit geval naar binnen in de schuur voordat de temperatuur onder de 10 graden duikt. Zodra de dagen langer worden, de zon weer schijnt en de temperatuur omhoog gaat kun je mij weer buiten zetten. Meestal is dit vanaf april. Let wel op met nachtvorst!

Het is belangrijk om mijn kluit tijdens het bloeiseizoen, welke loopt van april tot september, altijd  vochtig te houden. In de volle grond heb ik een grotere voorraad water dan wanneer ik in een pot sta, en in een pot heb ik dus ook meer water nodig. Als ik in een pot sta, is het heel belangrijk dat er gaten onderin de pot zitten zodat het overtollige water weg kan lopen! Als er water onderin de pot blijft staan zullen mijn wortels namelijk gaan rotten. Mocht je mij laten overwinteren, dan heb ik in deze periode minder water nodig.

Ik heb in het bloeiseizoen, welke loopt van april tot september, graag elke twee weken plantenvoeding om goed te kunnen blijven groeien. Houd je hierbij aan de aanbevolen hoeveelheid die op de verpakking staat. Buiten het bloeiseizoen om hoef je mij geen voeding te geven.

Indien je mij in een pot hebt staan, is het handig om te weten dat ik elk jaar een nieuwe, grotere pot met verse potgrond nodig heb om te blijven groeien. Doe dit in het voorjaar wanneer ik naar buiten kan, zodat ik snel kan herstellen van mijn verhuizing. Ik groei het beste in standaard potgrond.

Als je mij in een pot hebt staan, kun je mij na het overwinteren in het voorjaar snoeien. Tussentijds kun je mijn uitgebloeide bloemen verwijderen met steel en al, om zo ook de bloei te bevorderen in het bloeiseizoen. Ook kun je takken die te lang worden gerust terugsnoeien om mij in vorm te houden. Je kunt er ook voor kiezen om de plant lekker zijn gang te laten gaan, snoeien is geen vereiste.

Mijn bloemetjes lijken op lampions! Kijk maar eens goed. Zijn ze niet feestelijk?

Nee, ik ben niet eetbaar

favo spot

Waar sta ik het liefste in de tuin?

Zet mij op een lichte, beschutte plek, maar pas op met de felle middagzon.

Verzorging

Medic heart

Hoe verzorg je mij?

Geef mij regelmatig een flinke slok water, dat heb ik wel nodig tijdens het bloeiseizoen! Ook vind ik twee keer per maand wat plantenvoeding erg welkom. Buiten het bloeiseizoen om heb ik geen plantenvoeding en minder water nodig.

Adopteer Regenwoud

Plantanious werkt samen met stichting Work with Nature. Onze tropische regenwouden verdwijnen in rap tempo en met de bomen gaat een enorme biodiversiteit verloren. Als het aan ons ligt loopt de jaguar straks weer rond in het door ‘Adopteer Regenwoud’ beschermde regenwoud in Costa Rica! De plek waar veel van onze bijzondere planten hun oorsprong kennen. Om een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan het doel van de stichting – in de komende tien jaar 2.000 hectare regenwoud beschermen – doneren wij een deel van onze omzet waarmee een deel van het tropisch regenwoud kan worden beschermd. Hoe meer er gedoneerd wordt, hoe sneller we de jaguar kunnen verwelkomen in een veilig leefgebied. Om dit doel te kunnen realiseren steekt de stichting geld in bescherming, herbebossing, educatie en onderzoek.