Hi, ik ben

Charles

Wie is

deze

leukerd?

Hi, ik ben Charles!

Je kent mij misschien ook wel als de Solanum White Charles, hier is mijn naam ook van afgeleid. Ik ben een blauwe aardappelstruik, ondanks mijn witte bloemen. Ik ben namelijk wat ze noemen een cultivar, wat betekent dat ik gekweekt ben. Ik heb een klassiek uiterlijk en bloei rijkelijk tot in de herfst.

Samen met mijn zusjes Yasmin en Violet kom ik uit Zuid-Amerika. Uit Paraguay, om precies te zijn. Wij hebben dit heerlijk warme klimaat verwisseld voor dit koude kikkerlandje, en staan te wachten bij Plantanious tot wij jouw tuin mogen komen opfleuren! Geloof me, je wil me niet missen in jouw tuin.

SNELGIDS

meetlint

hoogte: 70 - 80 CM

plantenpot

diameter: 19 CM

zon

Halfschaduw tot zonnig

water

water: Zeer regelmatig tijdens bloeiseizoen

voeding

1x per week, 's winters niet

schaar

uitgebloeide bloemen verwijderen

Monstera blad

MORE INFO

 • Waar sta ik het liefst?
 • Warmte, warmte, warmte. Dit vind ik heerlijk! Zet mij op een zonnige, beschutte plek. Hier voel ik mij het meeste thuis. Pas wel op met de felle middagzon, zeker met mijn fijne witte bloemen. Hier kunnen ze niet zo goed tegen. Met mij heb je de keuze: zet mij in de volle grond of in een pot. Beide keuzes vind ik prima!

 • Ben ik winterhard?
 • Nee, jammer genoeg ben ik niet winterhard. In de volle grond kom ik dus waarschijnlijk niet goed de winter door. Sta ik in een pot? Dan zou je mij wel binnenshuis in de schuur kunnen laten overwinteren. Haal mij in dit geval naar binnen zodra de temperaturen onder de 10 graden duiken, en houd mij binnen tot het buiten niet meer vriest en de temperaturen weer lekker omhoog gaan. Meestal is dit vanaf april.

 • Hoeveel water drink ik?
 • Ik kan een heleboel drinken, dus geef mij maar regelmatig een gietbeurt tijdens het bloeiseizoen van april tot september. Als ik in een pot sta drink ik nog meer, aangezien ik dan sneller opdroog. Heb je mij in een pot staan? Houd er dan ook rekening mee dat je een pot hebt met gaten onderin, dit is erg belangrijk! Zo sta ik niet met mijn wortels in het water, omdat dit kan wegstromen. Geef mij buiten het bloeiseizoen om, welke loopt van april tot september, minder water.

 • Hoeveel voeding eet ik?
 • Groeien kan ik ook als de beste, dus geef mij elke week een beetje plantenvoeding om mij te voorzien van genoeg voedingsstoffen. Let hierbij goed op dat je je houdt aan de aanbevolen hoeveelheid die op de verpakking staat, en geef alleen voeding in het bloeiseizoen. Buiten het bloeiseizoen om heb ik geen trek in plantenvoeding.

 • Wanneer een nieuwe pot?
 • Wil je mij groot zien worden en prachtig zien bloeien? Geef mij dan zeker elk jaar een nieuwe pot die minimaal 20% groter is dan mijn vorige pot, en vul deze met verse potgrond. Doe dit in het voorjaar, zodat ik er na mijn winterslaap weer flink tegenaan kan!

 • Wanneer knip je mij?
 • Mij snoeien is niet noodzakelijk, maar je kunt het natuurlijk wel doen. Worden mijn takken te lang? Snoei ze dan gerust terug om mij in shape te houden. Ik bloei zelfs vanzelf door, maar ook dit kun je bevorderen door mijn uitgebloeide bloemen te verwijderen.

 • Wist je al dat?
 • Wil jij graag bijen en vlinders in je tuin? Kies mij! Ik haal met alle gemak en heel veel plezier de vlinders en bijen in de tuin.

 • Ben ik eetbaar?
 • Nee, ik ben niet eetbaar.

Warmte, warmte, warmte. Dit vind ik heerlijk! Zet mij op een zonnige, beschutte plek. Hier voel ik mij het meeste thuis. Pas wel op met de felle middagzon, zeker met mijn fijne witte bloemen. Hier kunnen ze niet zo goed tegen. Met mij heb je de keuze: zet mij in de volle grond of in een pot. Beide keuzes vind ik prima!

Nee, jammer genoeg ben ik niet winterhard. In de volle grond kom ik dus waarschijnlijk niet goed de winter door. Sta ik in een pot? Dan zou je mij wel binnenshuis in de schuur kunnen laten overwinteren. Haal mij in dit geval naar binnen zodra de temperaturen onder de 10 graden duiken, en houd mij binnen tot het buiten niet meer vriest en de temperaturen weer lekker omhoog gaan. Meestal is dit vanaf april.

Ik kan een heleboel drinken, dus geef mij maar regelmatig een gietbeurt tijdens het bloeiseizoen van april tot september. Als ik in een pot sta drink ik nog meer, aangezien ik dan sneller opdroog. Heb je mij in een pot staan? Houd er dan ook rekening mee dat je een pot hebt met gaten onderin, dit is erg belangrijk! Zo sta ik niet met mijn wortels in het water, omdat dit kan wegstromen. Geef mij buiten het bloeiseizoen om, welke loopt van april tot september, minder water.

Groeien kan ik ook als de beste, dus geef mij elke week een beetje plantenvoeding om mij te voorzien van genoeg voedingsstoffen. Let hierbij goed op dat je je houdt aan de aanbevolen hoeveelheid die op de verpakking staat, en geef alleen voeding in het bloeiseizoen. Buiten het bloeiseizoen om heb ik geen trek in plantenvoeding.

Wil je mij groot zien worden en prachtig zien bloeien? Geef mij dan zeker elk jaar een nieuwe pot die minimaal 20% groter is dan mijn vorige pot, en vul deze met verse potgrond. Doe dit in het voorjaar, zodat ik er na mijn winterslaap weer flink tegenaan kan!

Mij snoeien is niet noodzakelijk, maar je kunt het natuurlijk wel doen. Worden mijn takken te lang? Snoei ze dan gerust terug om mij in shape te houden. Ik bloei zelfs vanzelf door, maar ook dit kun je bevorderen door mijn uitgebloeide bloemen te verwijderen.

Wil jij graag bijen en vlinders in je tuin? Kies mij! Ik haal met alle gemak en heel veel plezier de vlinders en bijen in de tuin.

Nee, ik ben niet eetbaar.

favo spot

Waar sta ik het liefste in de tuin?

Warmte, heerlijk! Zet mij maar op een lichte, beschutte plek. Pas wel op met de felle middagzon.

Verzorging

Medic heart

Hoe verzorg je mij?

Geef mij een regelmatige slok water, en een wekelijks portie plantenvoeding. Buiten het bloeiseizoen om hoef je mij geen water en plantenvoeding te geven.

Adopteer Regenwoud

Plantanious werkt samen met stichting Work with Nature. Onze tropische regenwouden verdwijnen in rap tempo en met de bomen gaat een enorme biodiversiteit verloren. Als het aan ons ligt loopt de jaguar straks weer rond in het door ‘Adopteer Regenwoud’ beschermde regenwoud in Costa Rica! De plek waar veel van onze bijzondere planten hun oorsprong kennen. Om een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan het doel van de stichting – in de komende tien jaar 2.000 hectare regenwoud beschermen – doneren wij een deel van onze omzet waarmee een deel van het tropisch regenwoud kan worden beschermd. Hoe meer er gedoneerd wordt, hoe sneller we de jaguar kunnen verwelkomen in een veilig leefgebied. Om dit doel te kunnen realiseren steekt de stichting geld in bescherming, herbebossing, educatie en onderzoek.