Hi, ik ben

Fleur

Wie is

deze

leukerd?

Hi, ik heet Fleur!

De welbekende Fuchsia, ook wel bellenplant genoemd. Hier bij Plantanious vinden ze ook wel dat mijn bloemen lijken op ballerina’s. Ik ben een echte klassieker en ben dan ook in veel Nederlandse tuinen te vinden. De hele zomer lang zal ik je trakteren op mijn uitbundige bloemenpracht. Genieten geblazen!

Alhoewel je mij in vrijwel elke Nederlandse tuin kunt vinden, kom ik oorspronkelijk van heeel ver weg. Hoe ver? Nou, alle tropische gebieden rondom de evenaar, zo ver! Toch kan ik groeien in zeer uiteenlopende klimaten. Ik kan namelijk in tropische gebieden groeien, maar ook op hoge hoogtes waar het erg koud kan zijn. Manusje-van-alles dus!

SNELGIDS

meetlint

hoogte: 70 - 80 CM

plantenpot

diameter: 19 CM

zon

halfschaduw tot zonnig

water

water: zeer regelmatig tijdens bloeiseizoen

voeding

2X PER MAAND PLANTENVOEDING, ‘S WINTERS NIET

schaar

uitgebloeide bloemen verwijderen

Monstera blad

MORE INFO

 • Waar sta ik het liefst?
 • Ik houd wel van een beetje zon, maar sta toch graag op een plek waar ik een deel van de dag ook kan genieten van de schaduw. Je zet mij het beste op een plek waar ik de felle middagzon niet op mijn bladeren krijg, maar waar ik bijvoorbeeld in de ochtend of avond wel wat zonnestralen mee pak. Zet mij ook op een beschutte plek, zodat ik beschermd ben tegen de wind. Je kunt mij in de volle grond zetten, maar in een pot doe ik het ook prima!

 • Ben ik winterhard?
 • Nee, helaas kan ik niet in de volle grond overwinteren. Geniet daarom dit jaar met volle teugen van mij. Wil je geen afscheid van mijn prachtige bloemen nemen? Begrijpelijk! Zet mij in dit geval binnen in de schuur om te overwinteren zodra de temperatuur onder de 10 graden duikt. Haal mij pas weer naar buiten wanneer de temperaturen stijgen en het buiten niet meer vriest. Meestal is dit vanaf april.

 • Hoeveel water drink ik?
 • Het is belangrijk om mijn potkluit tijdens het bloeiseizoen, welke loopt van april tot september, altijd vochtig te houden, dus geef mij regelmatig water. Zeker als ik in een pot sta, aangezien ik dan meer water verbruik. Ook is het heel belangrijk om, als ik in een pot sta, een pot te hebben met gaten onderin, zodat het water kan weglopen. Buiten het bloeiseizoen om heb ik minder water nodig.

 • Hoeveel voeding eet ik?
 • Om mij uitbundig te zien bloeien (geloof me, dat wil je!) heb ik twee keer per maand plantenvoeding nodig. Zorg er hierbij voor dat je je houdt aan de aanbevolen hoeveelheid die op de verpakking vermeld staat. Geef mij alleen plantenvoeding tijdens het bloeiseizoen, welke loopt van april tot september. Hieromheen heb ik geen behoefte aan plantenvoeding.

 • Wanneer een nieuwe pot?
 • Als je mij in een pot hebt staan, zou ik het erg fijn vinden als je mij elk jaar een nieuwe pot geeft. Zorg er hierbij voor dat deze minimaal 20% groter is dan de vorige, en geef mij dan ook meteen nieuwe, humusrijke potgrond. Hier kan ik weer lekker in groeien! Verpot mij in de lente, zodat ik weer snel kan herstellen van mijn verhuizing.

 • Wanneer knip je mij?
 • Aangezien ik zoveel bloemen groei, kun je mijn uitgebloeide bloemen het beste weghalen. Zo is er plaats voor nieuwe bloemen om te groeien en te stralen. In het voorjaar kun je mij ook terugsnoeien om mijn vorm te behouden.

 • Wist je al dat?
 • Mijn bloemen lijken net op ballerina’s! Als er een licht briesje staat zul je mijn bloemetjes dus ook zien dansen als ballerina’s. Zo mooi!

 • Ben ik eetbaar?
 • Nee, ik ben niet eetbaar.

Ik houd wel van een beetje zon, maar sta toch graag op een plek waar ik een deel van de dag ook kan genieten van de schaduw. Je zet mij het beste op een plek waar ik de felle middagzon niet op mijn bladeren krijg, maar waar ik bijvoorbeeld in de ochtend of avond wel wat zonnestralen mee pak. Zet mij ook op een beschutte plek, zodat ik beschermd ben tegen de wind. Je kunt mij in de volle grond zetten, maar in een pot doe ik het ook prima!

Nee, helaas kan ik niet in de volle grond overwinteren. Geniet daarom dit jaar met volle teugen van mij. Wil je geen afscheid van mijn prachtige bloemen nemen? Begrijpelijk! Zet mij in dit geval binnen in de schuur om te overwinteren zodra de temperatuur onder de 10 graden duikt. Haal mij pas weer naar buiten wanneer de temperaturen stijgen en het buiten niet meer vriest. Meestal is dit vanaf april.

Het is belangrijk om mijn potkluit tijdens het bloeiseizoen, welke loopt van april tot september, altijd vochtig te houden, dus geef mij regelmatig water. Zeker als ik in een pot sta, aangezien ik dan meer water verbruik. Ook is het heel belangrijk om, als ik in een pot sta, een pot te hebben met gaten onderin, zodat het water kan weglopen. Buiten het bloeiseizoen om heb ik minder water nodig.

Om mij uitbundig te zien bloeien (geloof me, dat wil je!) heb ik twee keer per maand plantenvoeding nodig. Zorg er hierbij voor dat je je houdt aan de aanbevolen hoeveelheid die op de verpakking vermeld staat. Geef mij alleen plantenvoeding tijdens het bloeiseizoen, welke loopt van april tot september. Hieromheen heb ik geen behoefte aan plantenvoeding.

Als je mij in een pot hebt staan, zou ik het erg fijn vinden als je mij elk jaar een nieuwe pot geeft. Zorg er hierbij voor dat deze minimaal 20% groter is dan de vorige, en geef mij dan ook meteen nieuwe, humusrijke potgrond. Hier kan ik weer lekker in groeien! Verpot mij in de lente, zodat ik weer snel kan herstellen van mijn verhuizing.

Aangezien ik zoveel bloemen groei, kun je mijn uitgebloeide bloemen het beste weghalen. Zo is er plaats voor nieuwe bloemen om te groeien en te stralen. In het voorjaar kun je mij ook terugsnoeien om mijn vorm te behouden.

Mijn bloemen lijken net op ballerina’s! Als er een licht briesje staat zul je mijn bloemetjes dus ook zien dansen als ballerina’s. Zo mooi!

Nee, ik ben niet eetbaar.

favo spot

Waar sta ik het liefste in de tuin?

Ik sta graag op een lichte, beschutte plek. Een zonnetje vind ik heerlijk, maar pas op met de felle middagzon!

Verzorging

Medic heart

Hoe verzorg je mij?

Ik vind een zeer regelmatige slok water erg fijn, want ik drink veel! Ook krijg ik graag twee keer per maand wat plantenvoeding. Buiten het bloeiseizoen om heb ik minder water en geen plantenvoeding nodig.

Adopteer Regenwoud

Plantanious werkt samen met stichting Work with Nature. Onze tropische regenwouden verdwijnen in rap tempo en met de bomen gaat een enorme biodiversiteit verloren. Als het aan ons ligt loopt de jaguar straks weer rond in het door ‘Adopteer Regenwoud’ beschermde regenwoud in Costa Rica! De plek waar veel van onze bijzondere planten hun oorsprong kennen. Om een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan het doel van de stichting – in de komende tien jaar 2.000 hectare regenwoud beschermen – doneren wij een deel van onze omzet waarmee een deel van het tropisch regenwoud kan worden beschermd. Hoe meer er gedoneerd wordt, hoe sneller we de jaguar kunnen verwelkomen in een veilig leefgebied. Om dit doel te kunnen realiseren steekt de stichting geld in bescherming, herbebossing, educatie en onderzoek.