Hi, ik ben

Maddy

Wie is

deze

leukerd?

Hi, ik heet Maddy!

Ik word ook wel de Heliotropium of Heliotroop genoemd. Mensen herkennen mij altijd door mijn heerlijke geur – en dat zeg ik niet omdat het over mezelf gaat! Ik ruik namelijk naar vanille. Als je je ogen dicht doet zou je denken dat ik een gebakje ben en haast een hap van mijn bloemen nemen. Niet doen hoor, geniet er maar gewoon lekker van als ik in je tuin sta!

Je kunt mij in de natuur vinden in Peru, Bolivia en Colombia. Je kunt je vast voorstellen dat het op die plekken dus heerlijk ruikt! Sinds ik uit deze Zuid-Amerikaanse landen naar Europa ben gehaald heb ik mij goed aan kunnen passen en groei ik hier in Europa nu ook graag.

SNELGIDS

meetlint

hoogte: 70 - 80 CM

plantenpot

diameter: 19 CM

zon

halfschaduw tot zonnig

water

water: zeer regelmatig tijdens bloeiseizoen

voeding

2X PER MAAND PLANTENVOEDING, ‘S WINTERS NIET

schaar

uitgebloeide bloemen verwijderen

Monstera blad

MORE INFO

 • Waar sta ik het liefst?
 • Ik sta erg graag in de zon, aangezien mijn bloemen dan ook het meest uitbundig groeien. Houd echter wel in de gaten dat ik niet in de felle middagzon sta, want dit is soms te fel. Zet mij op een beschutte plek, want ik ben ook gek op warmte. Je kunt mij in de volle grond zetten, maar ook in een pot.

 • Ben ik winterhard?
 • Nee, helaas ben ik niet winterhard. Als je mij dus in de volle grond hebt staan, zal ik de vorst helaas niet overleven. Mocht je mij in een pot hebben staan, dan kan dit wel! Haal mij in dit geval naar binnen in de schuur zodra de temperatuur lager wordt dan 10 graden en laat bij binnenshuis overwinteren. Zodra de temperaturen weer stijgen en het ’s nachts ook niet meer vriest kun je mij weer naar buiten halen. Meestal kan dit in het bloeiseizoen weer, welke begint in april.

 • Hoeveel water drink ik?
 • Tijdens het bloeiseizoen, welke loopt van april tot september, vind ik het fijn als mijn grond vochtig blijft, en dus heb ik veel water nodig. Als je mij in een pot hebt staan, let dan extra goed op! Dan droog ik namelijk sneller op. Met een pot is het wel heel belangrijk om gaten onderin de pot te hebben, zodat het water goed weg kan lopen. Buiten het bloeiseizoen om heb ik minder water nodig, en kun je mij ook wat meer op laten drogen.

 • Hoeveel voeding eet ik?
 • Ook ik heb voeding nodig om te groeien! Geef mij daarom tijdens het bloeiseizoen 2 keer per maand wat plantenvoeding, en let hierbij op dat je niet meer geeft dan de aanbevolen hoeveelheid die op de verpakking vermeld staat. Het bloeiseizoen loopt van april tot september. Buiten deze maanden om heb ik geen behoefte aan plantenvoeding.

 • Wanneer een nieuwe pot?
 • Mocht ik in een pot staan, geef mij dan elk jaar een pot die minimaal 20% groter is dan mijn vorige pot. Geef mij hierbij ook gelijk een nieuwe lading potgrond, het liefst humusrijke potgrond. Doe dit in het voorjaar, aangezien ik dan het sterkste ben en dus het snelste kan herstellen van mijn verhuizing.

 • Wanneer knip je mij?
 • Ik produceer zoveel bloemen, en vind het daarom fijn als eens in de zoveel tijd mijn uitgebloeide bloemen weggesnoeid worden. Verder kun je mij, als je mij laat overwinteren, in het voorjaar terugsnoeien, zodat ik weer lekker kan groeien.

 • Wist je al dat?
 • Met mijn heerlijke vanillegeur kan je je vast voorstellen dat ik een echte vlinder- en bijenlokker ben! Zet mij in je tuin, en binnen de kortste keren is het een feestje met de mooiste vlinders en bijen in jouw tuin!

 • Ben ik eetbaar?
 • Nee, ik ben niet eetbaar.

Ik sta erg graag in de zon, aangezien mijn bloemen dan ook het meest uitbundig groeien. Houd echter wel in de gaten dat ik niet in de felle middagzon sta, want dit is soms te fel. Zet mij op een beschutte plek, want ik ben ook gek op warmte. Je kunt mij in de volle grond zetten, maar ook in een pot.

Nee, helaas ben ik niet winterhard. Als je mij dus in de volle grond hebt staan, zal ik de vorst helaas niet overleven. Mocht je mij in een pot hebben staan, dan kan dit wel! Haal mij in dit geval naar binnen in de schuur zodra de temperatuur lager wordt dan 10 graden en laat bij binnenshuis overwinteren. Zodra de temperaturen weer stijgen en het ’s nachts ook niet meer vriest kun je mij weer naar buiten halen. Meestal kan dit in het bloeiseizoen weer, welke begint in april.

Tijdens het bloeiseizoen, welke loopt van april tot september, vind ik het fijn als mijn grond vochtig blijft, en dus heb ik veel water nodig. Als je mij in een pot hebt staan, let dan extra goed op! Dan droog ik namelijk sneller op. Met een pot is het wel heel belangrijk om gaten onderin de pot te hebben, zodat het water goed weg kan lopen. Buiten het bloeiseizoen om heb ik minder water nodig, en kun je mij ook wat meer op laten drogen.

Ook ik heb voeding nodig om te groeien! Geef mij daarom tijdens het bloeiseizoen 2 keer per maand wat plantenvoeding, en let hierbij op dat je niet meer geeft dan de aanbevolen hoeveelheid die op de verpakking vermeld staat. Het bloeiseizoen loopt van april tot september. Buiten deze maanden om heb ik geen behoefte aan plantenvoeding.

Mocht ik in een pot staan, geef mij dan elk jaar een pot die minimaal 20% groter is dan mijn vorige pot. Geef mij hierbij ook gelijk een nieuwe lading potgrond, het liefst humusrijke potgrond. Doe dit in het voorjaar, aangezien ik dan het sterkste ben en dus het snelste kan herstellen van mijn verhuizing.

Ik produceer zoveel bloemen, en vind het daarom fijn als eens in de zoveel tijd mijn uitgebloeide bloemen weggesnoeid worden. Verder kun je mij, als je mij laat overwinteren, in het voorjaar terugsnoeien, zodat ik weer lekker kan groeien.

Met mijn heerlijke vanillegeur kan je je vast voorstellen dat ik een echte vlinder- en bijenlokker ben! Zet mij in je tuin, en binnen de kortste keren is het een feestje met de mooiste vlinders en bijen in jouw tuin!

Nee, ik ben niet eetbaar.

favo spot

Waar sta ik het liefste in de tuin?

Zet mij maar op een lekkere lichte, beschutte plek, hier sta ik het liefste! Let wel op met de felle middagzon.

Verzorging

Medic heart

Hoe verzorg je mij?

Ik vind een regelmatige slok water erg fijn. Ook vind ik het prettig om twee keer per maand wat plantenvoeding te krijgen. Buiten het bloeiseizoen om heb ik minder water en geen plantenvoeding nodig.

Adopteer Regenwoud

Plantanious werkt samen met stichting Work with Nature. Onze tropische regenwouden verdwijnen in rap tempo en met de bomen gaat een enorme biodiversiteit verloren. Als het aan ons ligt loopt de jaguar straks weer rond in het door ‘Adopteer Regenwoud’ beschermde regenwoud in Costa Rica! De plek waar veel van onze bijzondere planten hun oorsprong kennen. Om een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan het doel van de stichting – in de komende tien jaar 2.000 hectare regenwoud beschermen – doneren wij een deel van onze omzet waarmee een deel van het tropisch regenwoud kan worden beschermd. Hoe meer er gedoneerd wordt, hoe sneller we de jaguar kunnen verwelkomen in een veilig leefgebied. Om dit doel te kunnen realiseren steekt de stichting geld in bescherming, herbebossing, educatie en onderzoek.