Hi, ik ben

Maya

Wie is

deze

leukerd?

Hi, mijn naam is Maya!

De kenners noemen mij ook wel de Cestrum. Mijn bloemen hebben een donkerrode kleur en zullen na het bloeien omtoveren in rode bessen. Daarom word ik ook wel de rode regen genoemd. Tot in de herfst zul je plezier hebben van mijn bloei.

Mijn roots liggen in Midden- en Zuid-Amerika, waar ik in het wild een uitbundige groeier en bloeier ben. Ik houd van een warm en tropisch klimaat, en kan in deze landen daarom wel 4 meter hoog worden! Ik ben er in verschillende kleuren, maar hier bij Plantanious ben ik er alleen in een dieprode kleur.

SNELGIDS

meetlint

hoogte: 70 - 80 CM

plantenpot

diameter: 19 CM

zon

halfschaduw tot zonnig

water

water: zeer regelmatig tijdens bloeiseizoen

voeding

1x per week, 's winters niet

schaar

Uitgebloeide bloemen verwijderen

Monstera blad

MORE INFO

 • Waar sta ik het liefst?
 • Zoals ik al zei houd ik van een warm en tropisch klimaat. Nu heeft Nederland allesbehalve een warm en tropisch klimaat, maar toch kan ik hier in de zomer goed gedijen! Zet mij hiervoor in het zonnetje en op een beschutte plek. Pas wel op met de felle middagzon, aangezien deze soms wel eens te scherp kan zijn voor mijn (bloem)blaadjes. Je kunt mij in de volle grond zetten, maar ook in een pot.

 • Ben ik winterhard?
 • Je kunt je vast voorstellen dat ik, met mijn liefde voor warmte, niet winterhard ben. Als je mij dus in de volle grond hebt gezet, zal ik de winter hoogstwaarschijnlijk niet overleven. Heb je mij in een pot gezet? Dan kun je mij wél laten overleven! Haal mij in dit geval naar binnen in de schuur zodra de temperatuur onder de 10 graden duikt, en laat mij binnenshuis overwinteren. Zet mij weer buiten zodra het bloeiseizoen begint, zo rond april. Zorg ervoor dat je dit pas doet als het zowel overdag als ’s nachts niet meer vriest.

 • Hoeveel water drink ik?
 • Ik houd van een flinke slok water! Zorg er daarom voor dat mijn grond tijdens het bloeiseizoen, welke loopt van april tot september, altijd vochtig blijft, en dat je mij voldoende water geeft. Mocht je mij in een pot hebben staan, houd er dan rekening mee dat ik meer drink, aangezien ik een kleinere reserve heb. Ook is het heel belangrijk dat mijn pot gaten onderin heeft, aangezien het teveel aan water altijd weg moet kunnen lopen. Natte voeten heb ik namelijk een hekel aan! Buiten het groeiseizoen om heb ik minder water nodig.

 • Hoeveel voeding eet ik?
 • Aangezien ik zo’n vlugge groeier ben, heb ik elke week een beetje plantenvoeding nodig. Zo kan ik jou voorzien van mijn prachtige bloemen, de hele zomer lang! Geef mij hiervoor de aanbevolen hoeveelheid die op de verpakking staat. Buiten het bloeiseizoen om, welke loopt van april tot september, heb ik geen plantenvoeding nodig.

 • Wanneer een nieuwe pot?
 • Als je mij in een pot hebt staan, is het belangrijk om mij elk jaar een nieuwe pot te geven die minimaal 20% groter is dan de vorige pot. Geef mij bij het verpotten ook meteen nieuwe potgrond en ik zal weer prachtig in bloei staan! Doe dit het liefst in het voorjaar, zodat ik fris begin aan het nieuwe jaar en ik weer genoeg energie kan op doen om te herstellen van het verpotten.

 • Wanneer knip je mij?
 • Wil je lang van mijn bloemenpracht genieten? Natuurlijk wil je dat! Zorg er dan voor dat je al mijn uitgebloeide bloemen weg knipt, zodat je mijn bloemengroei bevordert.

 • Wist je al dat?
 • Ik kan heel goed bijen en vlinders lokken met mijn prachtige bloemen!

 • Ben ik eetbaar?
 • Nee, ik ben niet eetbaar.

Zoals ik al zei houd ik van een warm en tropisch klimaat. Nu heeft Nederland allesbehalve een warm en tropisch klimaat, maar toch kan ik hier in de zomer goed gedijen! Zet mij hiervoor in het zonnetje en op een beschutte plek. Pas wel op met de felle middagzon, aangezien deze soms wel eens te scherp kan zijn voor mijn (bloem)blaadjes. Je kunt mij in de volle grond zetten, maar ook in een pot.

Je kunt je vast voorstellen dat ik, met mijn liefde voor warmte, niet winterhard ben. Als je mij dus in de volle grond hebt gezet, zal ik de winter hoogstwaarschijnlijk niet overleven. Heb je mij in een pot gezet? Dan kun je mij wél laten overleven! Haal mij in dit geval naar binnen in de schuur zodra de temperatuur onder de 10 graden duikt, en laat mij binnenshuis overwinteren. Zet mij weer buiten zodra het bloeiseizoen begint, zo rond april. Zorg ervoor dat je dit pas doet als het zowel overdag als ’s nachts niet meer vriest.

Ik houd van een flinke slok water! Zorg er daarom voor dat mijn grond tijdens het bloeiseizoen, welke loopt van april tot september, altijd vochtig blijft, en dat je mij voldoende water geeft. Mocht je mij in een pot hebben staan, houd er dan rekening mee dat ik meer drink, aangezien ik een kleinere reserve heb. Ook is het heel belangrijk dat mijn pot gaten onderin heeft, aangezien het teveel aan water altijd weg moet kunnen lopen. Natte voeten heb ik namelijk een hekel aan! Buiten het groeiseizoen om heb ik minder water nodig.

Aangezien ik zo’n vlugge groeier ben, heb ik elke week een beetje plantenvoeding nodig. Zo kan ik jou voorzien van mijn prachtige bloemen, de hele zomer lang! Geef mij hiervoor de aanbevolen hoeveelheid die op de verpakking staat. Buiten het bloeiseizoen om, welke loopt van april tot september, heb ik geen plantenvoeding nodig.

Als je mij in een pot hebt staan, is het belangrijk om mij elk jaar een nieuwe pot te geven die minimaal 20% groter is dan de vorige pot. Geef mij bij het verpotten ook meteen nieuwe potgrond en ik zal weer prachtig in bloei staan! Doe dit het liefst in het voorjaar, zodat ik fris begin aan het nieuwe jaar en ik weer genoeg energie kan op doen om te herstellen van het verpotten.

Wil je lang van mijn bloemenpracht genieten? Natuurlijk wil je dat! Zorg er dan voor dat je al mijn uitgebloeide bloemen weg knipt, zodat je mijn bloemengroei bevordert.

Ik kan heel goed bijen en vlinders lokken met mijn prachtige bloemen!

Nee, ik ben niet eetbaar.

favo spot

Waar sta ik het liefste in de tuin?

Ik ben gek op warmte, en sta dan ook graag op een lichte plek. Pas wel op met de felle middagzon! Ook vind ik een beschutte plek erg fijn.

Verzorging

Medic heart

Hoe verzorg je mij?

Geef mij maar regelmatig een flinke slok water! Daar doe ik het goed op. Ook vind ik elke week wat plantenvoeding erg fijn. Buiten het bloeiseizoen om heb ik minder water en geen plantenvoeding nodig.

Adopteer Regenwoud

Plantanious werkt samen met stichting Work with Nature. Onze tropische regenwouden verdwijnen in rap tempo en met de bomen gaat een enorme biodiversiteit verloren. Als het aan ons ligt loopt de jaguar straks weer rond in het door ‘Adopteer Regenwoud’ beschermde regenwoud in Costa Rica! De plek waar veel van onze bijzondere planten hun oorsprong kennen. Om een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan het doel van de stichting – in de komende tien jaar 2.000 hectare regenwoud beschermen – doneren wij een deel van onze omzet waarmee een deel van het tropisch regenwoud kan worden beschermd. Hoe meer er gedoneerd wordt, hoe sneller we de jaguar kunnen verwelkomen in een veilig leefgebied. Om dit doel te kunnen realiseren steekt de stichting geld in bescherming, herbebossing, educatie en onderzoek.

Monstera blad

Plantanious B.V. – Hooghe Beer 20
2295 MX Kwintsheul