Hi, ik ben

Thalia

Wie is

deze

leukerd?

Hi, mijn naam is Thalia!

De kenners noemen mij ook wel de Lantana Camara, maar in de volksmond word ik de verkleurbloem of wisselbloem genoemd. Dit omdat mijn bloemen tijdens de bloei van binnen naar buiten verkleuren. Met mijn geeloranje bloemen ben ik een blikvanger in de tuin. Ook ben ik een ware bijen- en vlinderlokker. Met mij dus gegarandeerd een kleurrijk feestje!

Oorspronkelijk kom ik uit Zuid-Amerika, maar tegenwoordig ben ik ook te vinden in Afrika, Australië en India. In deze landen groei ik door het optimale klimaat zo ontzettend hard dat ik niet eens meer gezien word als plant, maar als onkruid. Onbegrijpelijk toch, met mijn prachtige bloemen?

SNELGIDS

meetlint

hoogte: 70 - 80 CM

plantenpot

diameter: 19 CM

zon

halfschaduw tot zonnig

water

water: regelmatig tijdens bloeiseizoen

voeding

2X PER MAAND PLANTENVOEDING, ‘S WINTERS NIET

schaar

uitgebloeide bloemen verwijderen

Monstera blad

MORE INFO

 • Waar sta ik het liefst?
 • Ik houd van de zon, maar de felle middagzon is soms iets te veel van het goede. Zet mij daarom op een lichte plek in de tuin waar ik de zon kan mijden als hij op zijn felst is. Ook vind ik een warme spot erg fijn, waar ik geen last heb van de wind. Je kunt mij in de volle grond zetten, maar ook in een pot.

 • Ben ik winterhard?
 • Helaas, ik ben niet winterhard! Heb je mij in een pot staan en wil je geen afscheid van mij nemen? Snap ik helemaal, zet me dan binnen in de schuur vóórdat het kouder dan 10 graden wordt. Zo kan ik overwinteren en kan je nog wat langer van me genieten. Zodra het weer lekker warm wordt en er geen nachtvorst meer is mag ik naar buiten, meestal is dit vanaf april.

 • Hoeveel water drink ik?
 • In het bloeiseizoen, welke loopt van april tot september, heb ik graag altijd vochtige potgrond. Mijn grond mag dus niet uitdrogen. Mocht je mij in een pot hebben staan, dan heb ik meer water nodig dan wanneer ik in de volle grond sta, aangezien ik in de volle grond een reserve heb. In een pot is het wel heel belangrijk dat er gaten onderin de pot zitten om het overtollige water weg te laten lopen, zodat ik geen natte voeten heb. Op deze manier verklein je de kans op wortelrot. Buiten het bloeiseizoen om heb ik niet zoveel water nodig en hoef je mij ook niet altijd vochtig te houden, aangezien ik dan in de rustmodus zit.

 • Hoeveel voeding eet ik?
 • 2 keer per maand heb ik trek in wat voeding, zodat ik jou kan blijven verblijden met mijn mooie bloemen. Ik heb alleen tijdens het bloeiseizoen, welke loopt van april tot september, voeding nodig. In de overige maanden heb ik genoeg aan mijn reserve. Houd je bij het geven van voeding altijd aan de aanbevolen hoeveelheid.

 • Wanneer een nieuwe pot?
 • Mocht je mij in een pot hebben staan, dan kun je mij elk jaar in het voorjaar overpotten naar een nieuwe, minstens 20% grotere pot met verse potgrond. Zo heb ik weer lekker de ruimte om te groeien en ben ik weer voorzien van potgrond boordevol voedingsstoffen. Kies voor humusrijke potgrond bij het verpotten, hier groei ik het beste in.

 • Wanneer knip je mij?
 • Als ik in een pot sta en na het overwinteren weer naar buiten mag, mag je mij een snoeibeurt geven om mijn groei te bevorderen. Tussentijds kun je in het bloeiseizoen ook snoeien, mocht je mijn te lang gegroeide takken niet meer mooi vinden. Snoeien is echter geen vereiste, je hoeft mij dus niet per se te snoeien. Mijn bessen die ik groei in het voorjaar kun je wel het beste verwijderen, aangezien ik anders al mijn energie in de groei van deze besjes stop.

 • Wist je al dat?
 • Ik lok de bijen en vlinders naar jouw tuin, met mijn geuren en prachtige kleuren! Een echt feestje dus!

 • Ben ik eetbaar?
 • Nee, ik ben niet eetbaar.

Ik houd van de zon, maar de felle middagzon is soms iets te veel van het goede. Zet mij daarom op een lichte plek in de tuin waar ik de zon kan mijden als hij op zijn felst is. Ook vind ik een warme spot erg fijn, waar ik geen last heb van de wind. Je kunt mij in de volle grond zetten, maar ook in een pot.

Helaas, ik ben niet winterhard! Heb je mij in een pot staan en wil je geen afscheid van mij nemen? Snap ik helemaal, zet me dan binnen in de schuur vóórdat het kouder dan 10 graden wordt. Zo kan ik overwinteren en kan je nog wat langer van me genieten. Zodra het weer lekker warm wordt en er geen nachtvorst meer is mag ik naar buiten, meestal is dit vanaf april.

In het bloeiseizoen, welke loopt van april tot september, heb ik graag altijd vochtige potgrond. Mijn grond mag dus niet uitdrogen. Mocht je mij in een pot hebben staan, dan heb ik meer water nodig dan wanneer ik in de volle grond sta, aangezien ik in de volle grond een reserve heb. In een pot is het wel heel belangrijk dat er gaten onderin de pot zitten om het overtollige water weg te laten lopen, zodat ik geen natte voeten heb. Op deze manier verklein je de kans op wortelrot. Buiten het bloeiseizoen om heb ik niet zoveel water nodig en hoef je mij ook niet altijd vochtig te houden, aangezien ik dan in de rustmodus zit.

2 keer per maand heb ik trek in wat voeding, zodat ik jou kan blijven verblijden met mijn mooie bloemen. Ik heb alleen tijdens het bloeiseizoen, welke loopt van april tot september, voeding nodig. In de overige maanden heb ik genoeg aan mijn reserve. Houd je bij het geven van voeding altijd aan de aanbevolen hoeveelheid.

Mocht je mij in een pot hebben staan, dan kun je mij elk jaar in het voorjaar overpotten naar een nieuwe, minstens 20% grotere pot met verse potgrond. Zo heb ik weer lekker de ruimte om te groeien en ben ik weer voorzien van potgrond boordevol voedingsstoffen. Kies voor humusrijke potgrond bij het verpotten, hier groei ik het beste in.

Als ik in een pot sta en na het overwinteren weer naar buiten mag, mag je mij een snoeibeurt geven om mijn groei te bevorderen. Tussentijds kun je in het bloeiseizoen ook snoeien, mocht je mijn te lang gegroeide takken niet meer mooi vinden. Snoeien is echter geen vereiste, je hoeft mij dus niet per se te snoeien. Mijn bessen die ik groei in het voorjaar kun je wel het beste verwijderen, aangezien ik anders al mijn energie in de groei van deze besjes stop.

Ik lok de bijen en vlinders naar jouw tuin, met mijn geuren en prachtige kleuren! Een echt feestje dus!

Nee, ik ben niet eetbaar.

favo spot

Waar sta ik het liefste in de tuin?

Ik sta graag op een beschutte, lichte plaats. Pas wel op met de felle middagzon.

Verzorging

Medic heart

Hoe verzorg je mij?

Ik vind het fijn om regelmatig een slok water te krijgen. Ook krijg ik graag twee keer per maand wat plantenvoeding. Buiten het bloeiseizoen heb ik minder water en geen plantenvoeding nodig.

Adopteer Regenwoud

Plantanious werkt samen met stichting Work with Nature. Onze tropische regenwouden verdwijnen in rap tempo en met de bomen gaat een enorme biodiversiteit verloren. Als het aan ons ligt loopt de jaguar straks weer rond in het door ‘Adopteer Regenwoud’ beschermde regenwoud in Costa Rica! De plek waar veel van onze bijzondere planten hun oorsprong kennen. Om een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan het doel van de stichting – in de komende tien jaar 2.000 hectare regenwoud beschermen – doneren wij een deel van onze omzet waarmee een deel van het tropisch regenwoud kan worden beschermd. Hoe meer er gedoneerd wordt, hoe sneller we de jaguar kunnen verwelkomen in een veilig leefgebied. Om dit doel te kunnen realiseren steekt de stichting geld in bescherming, herbebossing, educatie en onderzoek.