Hi, ik ben

Violet

Wie is

deze

leukerd?

Hi! Ik heet Violet.

Je raad het al, mijn naam heb ik gekregen door mijn kleur. Ik sta ook wel bekend als de Solanum Rantonnetii/Lycianthes of de blauwe aardappelstruik. Groei ik dan ook aardappelen? Nee, zeker niet. De aardappel is enkel familie van mij. Met mij in de tuin kan je genieten van prachtige bloemen!

Ik kom, net als Charles en Yasmin uit Zuid-Amerika, namelijk uit Paraguay. Wij hebben met zijn drietjes een hele reis afgelegd om hier in Nederland te komen! Nu staan wij hier in menig tuin te shinen, en met goede reden. Wij zijn onmisbaar in jouw tuin!

SNELGIDS

meetlint

hoogte: 70 - 80 CM

plantenpot

diameter: 19 CM

zon

halfschaduw tot zonnig

water

water: Zeer regelmatig tijdens bloeiseizoen

voeding

2X PER MAAND PLANTENVOEDING, ‘S WINTERS NIET

schaar

uitgebloeide bloemen verwijderen.

Monstera blad

MORE INFO

 • Waar sta ik het liefst?
 • Mij maak je gelukkig met een lichte plek, waar ik lekker wat zonnestralen mee kan pakken, Zorg er wel voor dat je mij niet in de felle middagzon laat staan. Dit is vaak te fel voor mijn bloemblaadjes. Zet mij ook op een beschutte plek. Ik kom natuurlijk uit Zuid-Amerika, dus je kunt je vast voorstellen dat ik houd van warmte! Je kunt mij zowel in de volle grond als in een pot zetten.

 • Ben ik winterhard?
 • Nee, helaas ben ik niet winterhard. Ik houd van de warmte, niet van kou! Helaas zal ik, als ik in de volle grond sta, de winter dus waarschijnlijk niet overleven. Heb je mij in een pot gezet? Geluksvogel! Dan kan je me namelijk naar binnen in de schuur halen en mij binnenshuis laten overwinteren. Haal mij in dit geval naar binnen zodra de temperatuur onder de 10 graden duikt, en zet mij pas weer buiten als het bloeiseizoen begint en het niet meer vriest, dit is meestal vanaf april.

 • Hoeveel water drink ik?
 • Ik houd wel van een slokje water! Geef mij daarom, tijdens het bloeiseizoen, regelmatig een plens water en zie mij groeien. Heb je mij in een pot staan? Geef mij dan wat meer water, want dan droog ik sneller uit. In een pot is het heel belangrijk om gaten onderin de pot te hebben, zodat het overtollige water makkelijk weg kan stromen en ik niet met mijn wortels in het water sta. Buiten het bloeiseizoen om, welke loopt van april tot september, heb ik minder water nodig.

 • Hoeveel voeding eet ik?
 • Om te kunnen groeien heb ik elke week een portie plantenvoeding nodig. Houd je hierbij aan de aanbevolen hoeveelheid die op de verpakking staat, want te veel plantenvoeding houd ik niet van. Je hoeft mij alleen plantenvoeding te geven tijdens het bloeiseizoen. Buiten het seizoen om heb ik geen plantenvoeding nodig.

 • Wanneer een nieuwe pot?
 • Elk jaar heb ik behoefte aan een nieuwe pot, zodat ik lekker door kan groeien. Zorg er hierbij voor dat de nieuwe pot minimaal 20% groter is dan mijn vorige pot, en geef mij meteen een nieuwe lading potgrond zodat ik een frisse, nieuwe start maak. Doe dit verpotten in het voorjaar, zodat ik het jaar goed begin.

 • Wanneer knip je mij?
 • Ik ben zo’n flinke bloeier, dan ik vanzelf lekker doorbloei! Wel kun je mijn oude, uitgebloeide bloemen verwijderen om de bloei en groei een boost te geven. Ook kun je mijn lange ranken terugsnoeien om zo mijn vorm te behouden. Dit is echter niet noodzakelijk, dus je kunt mij ook lekker mijn gang laten gaan!

 • Wist je al dat?
 • Ik kan heel goed vlinders en bijen naar jouw tuin lokken! Zet mij maar eens in je tuin, en zie wat er gebeurd. Laat je verrassen!

 • Ben ik eetbaar?
 • Nee, ik ben niet eetbaar.

Mij maak je gelukkig met een lichte plek, waar ik lekker wat zonnestralen mee kan pakken, Zorg er wel voor dat je mij niet in de felle middagzon laat staan. Dit is vaak te fel voor mijn bloemblaadjes. Zet mij ook op een beschutte plek. Ik kom natuurlijk uit Zuid-Amerika, dus je kunt je vast voorstellen dat ik houd van warmte! Je kunt mij zowel in de volle grond als in een pot zetten.

Nee, helaas ben ik niet winterhard. Ik houd van de warmte, niet van kou! Helaas zal ik, als ik in de volle grond sta, de winter dus waarschijnlijk niet overleven. Heb je mij in een pot gezet? Geluksvogel! Dan kan je me namelijk naar binnen in de schuur halen en mij binnenshuis laten overwinteren. Haal mij in dit geval naar binnen zodra de temperatuur onder de 10 graden duikt, en zet mij pas weer buiten als het bloeiseizoen begint en het niet meer vriest, dit is meestal vanaf april.

Ik houd wel van een slokje water! Geef mij daarom, tijdens het bloeiseizoen, regelmatig een plens water en zie mij groeien. Heb je mij in een pot staan? Geef mij dan wat meer water, want dan droog ik sneller uit. In een pot is het heel belangrijk om gaten onderin de pot te hebben, zodat het overtollige water makkelijk weg kan stromen en ik niet met mijn wortels in het water sta. Buiten het bloeiseizoen om, welke loopt van april tot september, heb ik minder water nodig.

Om te kunnen groeien heb ik elke week een portie plantenvoeding nodig. Houd je hierbij aan de aanbevolen hoeveelheid die op de verpakking staat, want te veel plantenvoeding houd ik niet van. Je hoeft mij alleen plantenvoeding te geven tijdens het bloeiseizoen. Buiten het seizoen om heb ik geen plantenvoeding nodig.

Elk jaar heb ik behoefte aan een nieuwe pot, zodat ik lekker door kan groeien. Zorg er hierbij voor dat de nieuwe pot minimaal 20% groter is dan mijn vorige pot, en geef mij meteen een nieuwe lading potgrond zodat ik een frisse, nieuwe start maak. Doe dit verpotten in het voorjaar, zodat ik het jaar goed begin.

Ik ben zo’n flinke bloeier, dan ik vanzelf lekker doorbloei! Wel kun je mijn oude, uitgebloeide bloemen verwijderen om de bloei en groei een boost te geven. Ook kun je mijn lange ranken terugsnoeien om zo mijn vorm te behouden. Dit is echter niet noodzakelijk, dus je kunt mij ook lekker mijn gang laten gaan!

Ik kan heel goed vlinders en bijen naar jouw tuin lokken! Zet mij maar eens in je tuin, en zie wat er gebeurd. Laat je verrassen!

Nee, ik ben niet eetbaar.

favo spot

Waar sta ik het liefste in de tuin?

Ik ben gek op warmte, en sta daarom ook graag op een lichte, beschutte plek. Pas wel op met de felle middagzon!

Verzorging

Medic heart

Hoe verzorg je mij?

Ik vind een regelmatige slok water erg fijn, en heb graag wekelijks wat plantenvoeding. Buiten het bloeiseizoen om wil ik minder water en geen plantenvoeding.

Adopteer Regenwoud

Plantanious werkt samen met stichting Work with Nature. Onze tropische regenwouden verdwijnen in rap tempo en met de bomen gaat een enorme biodiversiteit verloren. Als het aan ons ligt loopt de jaguar straks weer rond in het door ‘Adopteer Regenwoud’ beschermde regenwoud in Costa Rica! De plek waar veel van onze bijzondere planten hun oorsprong kennen. Om een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan het doel van de stichting – in de komende tien jaar 2.000 hectare regenwoud beschermen – doneren wij een deel van onze omzet waarmee een deel van het tropisch regenwoud kan worden beschermd. Hoe meer er gedoneerd wordt, hoe sneller we de jaguar kunnen verwelkomen in een veilig leefgebied. Om dit doel te kunnen realiseren steekt de stichting geld in bescherming, herbebossing, educatie en onderzoek.