Hi, ik ben

Yasmin

Wie is

deze

leukerd?

Hi! Mijn naam is Yasmin.

In de boeken sta ik bekend als de Solanum Jasminoiides. Ik ben familie van de aardappelplant, en mijn bloemen lijken dan ook op die van de aardappel. In tegenstelling tot mijn broertje Charles en zusje Violet ben ik een echte klimmer! Ook ik bloei volop en dit gaat doorgaans door tot eind september. Lang genieten dus met mij in je tuin!

Ik kom van ver! Samen met Violet en Charles kom ik helemaal uit Paraguay, Zuid-Amerika. Hier groeien wij in het wild in het lekkere tropische klimaat. Wat doe je dan hier, zou je misschien denken? Ik kom dolgraag mijn bloemenpracht showen in jouw tuin, daarom!

SNELGIDS

meetlint

hoogte: 70 - 80 CM

plantenpot

diameter: 19 CM

zon

halfschaduw tot zonnig

water

water: zeer regelmatig tijdens bloeiseizoen

voeding

2X PER MAAND PLANTENVOEDING, ‘S WINTERS NIET

schaar

uitgebloeide bloemen verwijderen

Monstera blad

MORE INFO

 • Waar sta ik het liefst?
 • Ook ik ben gek op de zon en vind het heerlijk om op een warme, beschutte plek te staan. Pas wel op met de felle middagzon, want deze kan soms behoorlijk fel zijn en dit is niet altijd goed voor mijn bloemen en bladeren. Je kunt mij zowel in de volle grond als in een pot zetten.

 • Ben ik winterhard?
 • Helaas ben ik een flinke koukleum, en ben ik dus ook niet winterhard. In de volle grond zal ik dus waarschijnlijk maar een jaartje staan. Mocht je mij echter in een pot hebben staan, dan kun je mij laten overwinteren! Zet mij op mijn overwinterplek in de schuur zodra de temperatuur onder de 10 graden duikt, en zet mij pas weer buiten zodra het niet meer vriest en de temperaturen stijgen. Meestal is dit vanaf april.

 • Hoeveel water drink ik?
 • Ik lust wel een slokje! Geef mij tijdens het bloeiseizoen van april tot september regelmatig water zodat mijn potkluit altijd vochtig blijft. Heb je mij in een pot staan? Houd er dan rekening mee dat ik meer water nodig heb, omdat ik minder ruimte heb om het water op te slaan. Zorg ervoor dat ik in een pot sta met gaten onderin de pot, zodat het water goed weg kan stromen. Dit is heel belangrijk! Buiten het bloeiseizoen om heb ik minder water nodig.

 • Hoeveel voeding eet ik?
 • Hongerig kan ik zeker worden, en daarom is het belangrijk om mij in het bloeiseizoen elke week een beetje plantenvoeding te geven. Houd je hierbij aan de aanbevolen hoeveelheid zodat ik niet te veel voeding krijg, want hier houd ik niet van. Geef mij ook alleen plantenvoeding tijdens het bloeiseizoen, buiten het bloeiseizoen om heb ik dit niet nodig.

 • Wanneer een nieuwe pot?
 • Sta ik in een pot? Dan vind ik het fijn om elk jaar mijn wortels te strekken in een nieuwe pot die minimaal 20% groter is dan mijn vorige pot. Geef mij hierbij een nieuwe lading potgrond en ik ben gelukkig! Verpot mij in het voorjaar zodat ik genoeg energie heb om te herstellen van mijn verhuizing.

 • Wanneer knip je mij?
 • Ik kan erg lange takken krijgen, omdat ik een snelle groeier ben. Je kunt deze natuurlijk begeleiden en ergens tegenop laten groeien, maar je kunt ze ook terugsnoeien als je dit liever wilt. Ook kun je mijn uitgebloeide bloemen wegknippen om mij nóg meer bloemen te laten groeien!

 • Wist je al dat?
 • Ik kan, in tegenstelling tot mijn broer Charles en zus Violet, enorm goed klimmen! Zet je mij dus tegen een rek aan, dan klim ik maar wat graag naar boven.

 • Ben ik eetbaar?
 • Nee, ik ben niet eetbaar.

Ook ik ben gek op de zon en vind het heerlijk om op een warme, beschutte plek te staan. Pas wel op met de felle middagzon, want deze kan soms behoorlijk fel zijn en dit is niet altijd goed voor mijn bloemen en bladeren. Je kunt mij zowel in de volle grond als in een pot zetten.

Helaas ben ik een flinke koukleum, en ben ik dus ook niet winterhard. In de volle grond zal ik dus waarschijnlijk maar een jaartje staan. Mocht je mij echter in een pot hebben staan, dan kun je mij laten overwinteren! Zet mij op mijn overwinterplek in de schuur zodra de temperatuur onder de 10 graden duikt, en zet mij pas weer buiten zodra het niet meer vriest en de temperaturen stijgen. Meestal is dit vanaf april.

Ik lust wel een slokje! Geef mij tijdens het bloeiseizoen van april tot september regelmatig water zodat mijn potkluit altijd vochtig blijft. Heb je mij in een pot staan? Houd er dan rekening mee dat ik meer water nodig heb, omdat ik minder ruimte heb om het water op te slaan. Zorg ervoor dat ik in een pot sta met gaten onderin de pot, zodat het water goed weg kan stromen. Dit is heel belangrijk! Buiten het bloeiseizoen om heb ik minder water nodig.

Hongerig kan ik zeker worden, en daarom is het belangrijk om mij in het bloeiseizoen elke week een beetje plantenvoeding te geven. Houd je hierbij aan de aanbevolen hoeveelheid zodat ik niet te veel voeding krijg, want hier houd ik niet van. Geef mij ook alleen plantenvoeding tijdens het bloeiseizoen, buiten het bloeiseizoen om heb ik dit niet nodig.

Sta ik in een pot? Dan vind ik het fijn om elk jaar mijn wortels te strekken in een nieuwe pot die minimaal 20% groter is dan mijn vorige pot. Geef mij hierbij een nieuwe lading potgrond en ik ben gelukkig! Verpot mij in het voorjaar zodat ik genoeg energie heb om te herstellen van mijn verhuizing.

Ik kan erg lange takken krijgen, omdat ik een snelle groeier ben. Je kunt deze natuurlijk begeleiden en ergens tegenop laten groeien, maar je kunt ze ook terugsnoeien als je dit liever wilt. Ook kun je mijn uitgebloeide bloemen wegknippen om mij nóg meer bloemen te laten groeien!

Ik kan, in tegenstelling tot mijn broer Charles en zus Violet, enorm goed klimmen! Zet je mij dus tegen een rek aan, dan klim ik maar wat graag naar boven.

Nee, ik ben niet eetbaar.

favo spot

Waar sta ik het liefste in de tuin?

Ik ben gek op de warmte, en sta daarom graag op een lichte, beschutte plek. Let wel op met de felle middagzon.

Verzorging

Medic heart

Hoe verzorg je mij?

Ik krijg graag een regelmatige slok water en wekelijks wat plantenvoeding tijdens het bloeiseizoen. Buiten het bloeiseizoen om heb ik geen plantenvoeding en minder water nodig.

Adopteer Regenwoud

Plantanious werkt samen met stichting Work with Nature. Onze tropische regenwouden verdwijnen in rap tempo en met de bomen gaat een enorme biodiversiteit verloren. Als het aan ons ligt loopt de jaguar straks weer rond in het door ‘Adopteer Regenwoud’ beschermde regenwoud in Costa Rica! De plek waar veel van onze bijzondere planten hun oorsprong kennen. Om een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan het doel van de stichting – in de komende tien jaar 2.000 hectare regenwoud beschermen – doneren wij een deel van onze omzet waarmee een deel van het tropisch regenwoud kan worden beschermd. Hoe meer er gedoneerd wordt, hoe sneller we de jaguar kunnen verwelkomen in een veilig leefgebied. Om dit doel te kunnen realiseren steekt de stichting geld in bescherming, herbebossing, educatie en onderzoek.