Hi, ik ben

Barry

Wie is

deze

Guy?

Hi, ik ben Barry!

Ik ben een Musa Dwarf Cavendish, ofwel een Bananenplant. Ik heb hele grote groene bladeren met paarse vlekken. Dit maakt mij een hele bijzondere eyecatcher. Wil jij graag de jungle vibes verwelkomen in jouw huis? Kies mij, daar zorg ik wel voor!

Inmiddels ben ik op heel veel plekken te vinden vanwege mijn vruchten, maar oorspronkelijk kom ik uit Zuidoost-Azië. Hier kan ik maar liefst 7 meter hoog worden! Dit zal ik in jouw woonkamer niet zo snel halen, maar vergis je niet. Ik ben een snelle groeier met mijn grote bladeren en kan zeker 2 meter hoog worden in huis!

SNELGIDS

meetlint
Hoogte: 90 CM
plantenpot
Diameter: 21 CM
zon
Plaatsing: Zonnig, geen direct zonlicht
water
water: Zeer regelmatig water geven
air cleaning
STERK LUCHTZUIVEREND
do not eat
GIFTIG, NIET GESCHIKT VOOR CONSUMPTIE
schaar
OUDE, LELIJKE BLADEREN AFKNIPPEN
voeding
2x per maand plantenvoeding, ‘s winters niet
Monstera blad

MORE INFO

 • Waar sta ik het liefste in huis?
 • Ik ben een tropische plant en houd dan ook van een lichte plek. Pas wel op met direct zonlicht, hier kunnen mijn bladeren niet zo goed tegen. Zet mij daarom op een plekje direct voor een raam op het westen of oosten, of 2 meter van een raam op het zuiden. Draai mij af en toe een stukje zodat mijn bladeren van alle kanten licht krijgen. Zorg er ook voor dat ik niet op de tocht sta, hier houd ik namelijk niet van.

 • Hoeveel water drink ik?
 • Ik vind een vochtige grond erg fijn en wil echt niet uitdrogen. Ik drink namelijk erg veel. Geef mij nooit te veel water, want dit veroorzaakt wortelrot. Zorg er dus altijd voor dat je mij de hoeveelheid water geeft die ik kan opnemen. Regelmatig een flinke slok lauwwarm water is vaak voldoende. Dit verschilt wel per seizoen: in de winter drink ik minder dan in de zomer, omdat het in de zomer warmer en lichter is. Daarnaast geldt ook: hoe lichter de standplaats, hoe meer ik drink. Geef mij water van onderaf, dat is beter voor mijn wortels en hierdoor verklein je ook de kans op beestjes. Ook kan ik zo de hoeveelheid water opnemen die ik nodig heb. De rest van het water mag je, nadat ik een kwartiertje gedronken heb, aan een andere plant geven. Tussentijds kan je voelen met je vinger hoe nat de grond is. Plakt er aarde aan je vinger nadat je deze in de potgrond stopt? Dan heb ik nog voldoende water. Is je vinger droog en schoon? Geef mij dan wat te drinken. Til me ook gerust eens op. Ben ik zwaar als een boom? Dan heb ik genoeg te drinken. Ben ik zo licht als een blaadje? Dan lust ik wel een slokje. Proost!

 • Hoeveel voeding eet ik?
 • Tijdens het groeiseizoen vind ik het erg fijn om twee keer per maand wat plantenvoeding te krijgen. Het groeiseizoen loopt van maart tot september. Houd je hierbij aan de aanbevolen hoeveelheid plantenvoeding om een overschot te voorkomen. Te veel plantenvoeding is namelijk niet goed voor mijn wortels. Buiten het groeiseizoen om heb ik geen plantenvoeding nodig, want in deze periode rust ik.

 • Wanneer wil ik een nieuwe pot?
 • Als je mij net hebt gekocht, hoef je mij de eerste maanden niet te verpotten. Ik heb namelijk eerst al mijn energie nodig om te wennen aan mijn nieuwe omgeving. Je kunt mij natuurlijk wel met mijn kweekpot in een decoratieve pot zetten. Na de eerste keer verpotten vind ik eens in de twee jaar een nieuwe pot, die 20% groter is dan de vorige, erg fijn. Wel in het voorjaar, dan ben ik het sterkste. Ook vind ik verse potgrond erg fijn, deze zit namelijk vol met voedingsstoffen. Soms kan het voorkomen dat ik een flinke groeispurt doormaak en eerder een nieuwe pot nodig heb, bijvoorbeeld wanneer mijn wortels aan de onderkant door de pot heen komen.

  Gebruik altijd een binnenpot in een decoratieve pot. Zo kun je makkelijker checken of je mij te veel water geeft, door te controleren of er water onderin mijn pot blijft staan. Ook kun je mij zo gemakkelijker water van onderaf geven.

 • Wanneer knip je mij?
 • Naarmate ik ouder word, komt het wel eens voor dat mijn onderste oude bladeren geel worden. Deze kun je wegknippen door de steel tot 5 centimeter boven de stam af te knippen. Doe dit altijd met een schone, scherpe schaar en in het voorjaar zodat ik snel zal herstellen.

 • Wat is mijn superpower?
 • Ik ben een echte luchtzuiveraar! Zo zorg ik ervoor dat de ruimte waarin ik sta wordt voorzien van schone lucht. Dit doe ik door de CO2 in de lucht om te zetten in zuurstof. Hierdoor krijg jij een boost van energie, focus en creativiteit.

 • Wist je al dat?
 • Ik word niet voor niets de Bananenplant genoemd. Als ik heel groot ben geworden, maar liefst 3,5 meter hoog en minimaal 4 jaar oud, kan ik bananen groeien! Hiervoor moet ik wel veel licht en warmte krijgen. In huis zal dit helaas niet gebeuren.

  Van nature krijg ik wel eens scheuren in mijn blad. Geen zorgen, dit is normaal! Dit doe ik in de natuur om mijzelf te beschermen tegen harde wind.

  Ook groei ik wel eens kleine Bananenplantjes als ik mij goed voel! Haal deze wel weg als deze minimaal 10 centimeter groot zijn, want deze kleine plantjes zorgen ervoor dat ik hier al mijn energie in stop en dat mijn eigen groei dus stagneert. Plant de kleine plantjes in een potje en zo heb je binnen no-time nóg meer Barry’s!

 • Ben ik eetbaar?
 • Nee, ik ben niet eetbaar.

Ik ben een tropische plant en houd dan ook van een lichte plek. Pas wel op met direct zonlicht, hier kunnen mijn bladeren niet zo goed tegen. Zet mij daarom op een plekje direct voor een raam op het westen of oosten, of 2 meter van een raam op het zuiden. Draai mij af en toe een stukje zodat mijn bladeren van alle kanten licht krijgen. Zorg er ook voor dat ik niet op de tocht sta, hier houd ik namelijk niet van.

Ik vind een vochtige grond erg fijn en wil echt niet uitdrogen. Ik drink namelijk erg veel. Geef mij nooit te veel water, want dit veroorzaakt wortelrot. Zorg er dus altijd voor dat je mij de hoeveelheid water geeft die ik kan opnemen. Regelmatig een flinke slok lauwwarm water is vaak voldoende. Dit verschilt wel per seizoen: in de winter drink ik minder dan in de zomer, omdat het in de zomer warmer en lichter is. Daarnaast geldt ook: hoe lichter de standplaats, hoe meer ik drink. Geef mij water van onderaf, dat is beter voor mijn wortels en hierdoor verklein je ook de kans op beestjes. Ook kan ik zo de hoeveelheid water opnemen die ik nodig heb. De rest van het water mag je, nadat ik een kwartiertje gedronken heb, aan een andere plant geven. Tussentijds kan je voelen met je vinger hoe nat de grond is. Plakt er aarde aan je vinger nadat je deze in de potgrond stopt? Dan heb ik nog voldoende water. Is je vinger droog en schoon? Geef mij dan wat te drinken. Til me ook gerust eens op. Ben ik zwaar als een boom? Dan heb ik genoeg te drinken. Ben ik zo licht als een blaadje? Dan lust ik wel een slokje. Proost!

Tijdens het groeiseizoen vind ik het erg fijn om twee keer per maand wat plantenvoeding te krijgen. Het groeiseizoen loopt van maart tot september. Houd je hierbij aan de aanbevolen hoeveelheid plantenvoeding om een overschot te voorkomen. Te veel plantenvoeding is namelijk niet goed voor mijn wortels. Buiten het groeiseizoen om heb ik geen plantenvoeding nodig, want in deze periode rust ik.

Als je mij net hebt gekocht, hoef je mij de eerste maanden niet te verpotten. Ik heb namelijk eerst al mijn energie nodig om te wennen aan mijn nieuwe omgeving. Je kunt mij natuurlijk wel met mijn kweekpot in een decoratieve pot zetten. Na de eerste keer verpotten vind ik eens in de twee jaar een nieuwe pot, die 20% groter is dan de vorige, erg fijn. Wel in het voorjaar, dan ben ik het sterkste. Ook vind ik verse potgrond erg fijn, deze zit namelijk vol met voedingsstoffen. Soms kan het voorkomen dat ik een flinke groeispurt doormaak en eerder een nieuwe pot nodig heb, bijvoorbeeld wanneer mijn wortels aan de onderkant door de pot heen komen.

Gebruik altijd een binnenpot in een decoratieve pot. Zo kun je makkelijker checken of je mij te veel water geeft, door te controleren of er water onderin mijn pot blijft staan. Ook kun je mij zo gemakkelijker water van onderaf geven.

Naarmate ik ouder word, komt het wel eens voor dat mijn onderste oude bladeren geel worden. Deze kun je wegknippen door de steel tot 5 centimeter boven de stam af te knippen. Doe dit altijd met een schone, scherpe schaar en in het voorjaar zodat ik snel zal herstellen.

Ik ben een echte luchtzuiveraar! Zo zorg ik ervoor dat de ruimte waarin ik sta wordt voorzien van schone lucht. Dit doe ik door de CO2 in de lucht om te zetten in zuurstof. Hierdoor krijg jij een boost van energie, focus en creativiteit.

Ik word niet voor niets de Bananenplant genoemd. Als ik heel groot ben geworden, maar liefst 3,5 meter hoog en minimaal 4 jaar oud, kan ik bananen groeien! Hiervoor moet ik wel veel licht en warmte krijgen. In huis zal dit helaas niet gebeuren.

Van nature krijg ik wel eens scheuren in mijn blad. Geen zorgen, dit is normaal! Dit doe ik in de natuur om mijzelf te beschermen tegen harde wind.

Ook groei ik wel eens kleine Bananenplantjes als ik mij goed voel! Haal deze wel weg als deze minimaal 10 centimeter groot zijn, want deze kleine plantjes zorgen ervoor dat ik hier al mijn energie in stop en dat mijn eigen groei dus stagneert. Plant de kleine plantjes in een potje en zo heb je binnen no-time nóg meer Barry’s!

Nee, ik ben niet eetbaar.

favo spot

Waar sta ik het liefste in huis?

Ik ben de moeilijkste niet, als je mij maar op een plek zet waar ik genoeg licht krijg! Pas wel op met direct zonlicht, hoor. Dit kan soms net iets te veel van het goede zijn.

verzorging

Medic heart

Hoe verzorg je mij?

Geef mij graag zeer regelmatig een slokje lauwwarm water, want ik drink heel veel, vooral ’s zomers! Tweemaal per maand vind ik een beetje plantenvoeding in het groeiseizoen zeer welkom.

Adopteer Regenwoud

Plantanious werkt samen met stichting Work with Nature. Onze tropische regenwouden verdwijnen in rap tempo en met de bomen gaat een enorme biodiversiteit verloren. Als het aan ons ligt loopt de jaguar straks weer rond in het door ‘Adopteer Regenwoud’ beschermde regenwoud in Costa Rica! De plek waar veel van onze bijzondere planten hun oorsprong kennen. Om een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan het doel van de stichting – in de komende tien jaar 2.000 hectare regenwoud beschermen – doneren wij een deel van onze omzet waarmee een deel van het tropisch regenwoud kan worden beschermd. Hoe meer er gedoneerd wordt, hoe sneller we de jaguar kunnen verwelkomen in een veilig leefgebied. Om dit doel te kunnen realiseren steekt de stichting geld in bescherming, herbebossing, educatie en onderzoek.