Hi, ik ben

Carice

Wie is

deze

Girl?

Hi! Ik ben Carice.

Ik ben een Alocasia Cucullata. Je kent me wellicht ook wel als een Olifantsoor. Ik ben een echte tropische plant en breng de jungle vibes in jouw huis. Met mijn pijlvormige bladeren ben ik een echte blikvanger. Jazeker, mij wil je hebben in jouw stekje!

Ik kom van erg ver weg, namelijk uit de zuidelijke delen van Azië. Hier groei ik in de tropische oerwouden en kan ik ruim twee meter hoog worden! In deze regenwouden word ik met mijn grote bladeren ook wel gebruikt om onder te schuilen tegen de regen. Multifunctioneel noemen ze mij ook wel!

SNELGIDS

meetlint
Hoogte: 65 CM
plantenpot
Diameter: 19 CM
zon
Plaatsing: Halfzon, geen direct zonlicht
water
water: Regelmatig water geven
air cleaning
STERK LUCHTZUIVEREND
do not eat
GIFTIG, NIET GESCHIKT VOOR CONSUMPTIE
schaar
OUDE, LELIJKE BLADEREN AFKNIPPEN
voeding
2x per maand plantenvoeding, ‘s winters niet
Monstera blad

MORE INFO

 • Waar sta ik het liefste in huis?
 • Ik vind het fijn om op een plek te staan waar ik niet de hele dag in de felle zon sta, maar waar ik wel wat zonnestraaltjes mee kan pakken. Denk bijvoorbeeld aan direct voor een raam op het westen of oosten, of twee meter van een raam op het zuiden. Als ik niet genoeg licht krijg, zullen mijn stelen heel lang worden zodat mijn bladeren toch het zonlicht kunnen bereiken, en dan zullen mijn bladeren uiteindelijk ook gaan hangen door het gewicht. Draai mij af en toe ook een beetje, zodat al mijn bladeren licht kunnen vangen. Zet mij op een fijne plek zonder tocht, en verplaats mij niet te veel.

 • Hoeveel water drink ik?
 • Ik vind een licht vochtige grond erg fijn en droog liever niet uit, want dan gaan mijn blaadjes slap hangen. Geef mij nooit te veel water, want dit veroorzaakt wortelrot. Regelmatig een slokje lauwwarm water is voor mij voldoende. Dit verschilt wel per seizoen: in de winter drink ik minder dan in de zomer, omdat het in de zomer warmer en lichter is. Daarnaast geldt ook: hoe lichter de standplaats, hoe meer ik drink. Geef mij water van onderaf, dat is beter voor mijn wortels en hierdoor verklein je ook de kans op beestjes. Ook kan ik zo de hoeveelheid water opnemen die ik nodig heb. De rest van het water mag je, nadat ik een kwartiertje gedronken heb, aan een andere plant geven. Tussentijds kan je voelen met je vinger hoe nat de grond is. Plakt er aarde aan je vinger nadat je deze in de potgrond stopt? Dan heb ik nog voldoende water. Is je vinger droog en schoon? Geef mij dan wat te drinken. Til me ook gerust eens op. Ben ik zwaar als een boom? Dan heb ik genoeg te drinken. Ben ik zo licht als een blaadje? Dan lust ik wel een slokje. Proost!

 • Hoeveel voeding eet ik?
 • Plantenvoeding heb ik alleen nodig tijdens het groeiseizoen, welke loopt van maart tot september. Geef mij in deze periode twee keer per maand plantenvoeding in de verhouding zoals deze op de verpakking omschreven staat. Ik vind te veel plantenvoeding niet fijn. Hierdoor zullen mijn wortels gaan rotten. Buiten het groeiseizoen om heb ik ook geen plantenvoeding nodig, want dit is mijn rustperiode.

 • Wanneer wil ik een nieuwe pot?
 • Als je mij net hebt gekocht, hoef je mij de eerste maanden niet te verpotten. Ik heb namelijk eerst al mijn energie nodig om te wennen aan mijn nieuwe omgeving. Je kunt mij natuurlijk wel met mijn kweekpot in een decoratieve pot zetten. Na de eerste keer verpotten vind ik eens in de twee jaar een nieuwe pot, die 20% groter is dan de vorige, erg fijn. Wel in het voorjaar, dan ben ik het sterkste. Ook vind ik verse potgrond erg fijn, deze zit namelijk vol met voedingsstoffen. Soms kan het voorkomen dat ik een flinke groeispurt doormaak en eerder een nieuwe pot nodig heb, bijvoorbeeld wanneer mijn wortels aan de onderkant door de pot heen komen.

  Gebruik altijd een binnenpot in een decoratieve pot. Zo kun je makkelijker checken of je mij te veel water geeft, door te controleren of er water onderin mijn pot blijft staan. Ook kun je mij zo gemakkelijker water van onderaf geven.

 • Wanneer knip je mij?
 • In principe hoef je mij niet te snoeien. Mocht je mijn vorm niet mooi meer vinden, of heb ik een oud blaadje dat geel wordt? Dan kun je deze afknippen. Knip de bladsteel 2 centimeter boven de stam af met een schone, scherpe schaar. Doe dit het liefst in het voorjaar, wanneer ik veel energie heb om goed te herstellen.

 • Wat is mijn superpower?
 • Ik ben een echte luchtzuiveraar! Zo zorg ik ervoor dat de ruimte waarin ik sta wordt voorzien van schone lucht. Dit doe ik door de CO2 in de lucht om te zetten in zuurstof. Hierdoor krijg jij een boost van energie, focus en creativiteit.

 • Wist je al dat?
 • Het kan zijn dat ik via mijn bladeren wel eens wat druppeltjes water verlies. Dit gebeurt vaak wanneer ik te veel water heb gehad. Dit heet guttatie, en wordt ook wel ‘zweten’ genoemd.

 • Ben ik eetbaar?
 • Nee, ik ben niet eetbaar.

Ik vind het fijn om op een plek te staan waar ik niet de hele dag in de felle zon sta, maar waar ik wel wat zonnestraaltjes mee kan pakken. Denk bijvoorbeeld aan direct voor een raam op het westen of oosten, of twee meter van een raam op het zuiden. Als ik niet genoeg licht krijg, zullen mijn stelen heel lang worden zodat mijn bladeren toch het zonlicht kunnen bereiken, en dan zullen mijn bladeren uiteindelijk ook gaan hangen door het gewicht. Draai mij af en toe ook een beetje, zodat al mijn bladeren licht kunnen vangen. Zet mij op een fijne plek zonder tocht, en verplaats mij niet te veel.

Ik vind een licht vochtige grond erg fijn en droog liever niet uit, want dan gaan mijn blaadjes slap hangen. Geef mij nooit te veel water, want dit veroorzaakt wortelrot. Regelmatig een slokje lauwwarm water is voor mij voldoende. Dit verschilt wel per seizoen: in de winter drink ik minder dan in de zomer, omdat het in de zomer warmer en lichter is. Daarnaast geldt ook: hoe lichter de standplaats, hoe meer ik drink. Geef mij water van onderaf, dat is beter voor mijn wortels en hierdoor verklein je ook de kans op beestjes. Ook kan ik zo de hoeveelheid water opnemen die ik nodig heb. De rest van het water mag je, nadat ik een kwartiertje gedronken heb, aan een andere plant geven. Tussentijds kan je voelen met je vinger hoe nat de grond is. Plakt er aarde aan je vinger nadat je deze in de potgrond stopt? Dan heb ik nog voldoende water. Is je vinger droog en schoon? Geef mij dan wat te drinken. Til me ook gerust eens op. Ben ik zwaar als een boom? Dan heb ik genoeg te drinken. Ben ik zo licht als een blaadje? Dan lust ik wel een slokje. Proost!

Plantenvoeding heb ik alleen nodig tijdens het groeiseizoen, welke loopt van maart tot september. Geef mij in deze periode twee keer per maand plantenvoeding in de verhouding zoals deze op de verpakking omschreven staat. Ik vind te veel plantenvoeding niet fijn. Hierdoor zullen mijn wortels gaan rotten. Buiten het groeiseizoen om heb ik ook geen plantenvoeding nodig, want dit is mijn rustperiode.

Als je mij net hebt gekocht, hoef je mij de eerste maanden niet te verpotten. Ik heb namelijk eerst al mijn energie nodig om te wennen aan mijn nieuwe omgeving. Je kunt mij natuurlijk wel met mijn kweekpot in een decoratieve pot zetten. Na de eerste keer verpotten vind ik eens in de twee jaar een nieuwe pot, die 20% groter is dan de vorige, erg fijn. Wel in het voorjaar, dan ben ik het sterkste. Ook vind ik verse potgrond erg fijn, deze zit namelijk vol met voedingsstoffen. Soms kan het voorkomen dat ik een flinke groeispurt doormaak en eerder een nieuwe pot nodig heb, bijvoorbeeld wanneer mijn wortels aan de onderkant door de pot heen komen.

Gebruik altijd een binnenpot in een decoratieve pot. Zo kun je makkelijker checken of je mij te veel water geeft, door te controleren of er water onderin mijn pot blijft staan. Ook kun je mij zo gemakkelijker water van onderaf geven.

In principe hoef je mij niet te snoeien. Mocht je mijn vorm niet mooi meer vinden, of heb ik een oud blaadje dat geel wordt? Dan kun je deze afknippen. Knip de bladsteel 2 centimeter boven de stam af met een schone, scherpe schaar. Doe dit het liefst in het voorjaar, wanneer ik veel energie heb om goed te herstellen.

Ik ben een echte luchtzuiveraar! Zo zorg ik ervoor dat de ruimte waarin ik sta wordt voorzien van schone lucht. Dit doe ik door de CO2 in de lucht om te zetten in zuurstof. Hierdoor krijg jij een boost van energie, focus en creativiteit.

Het kan zijn dat ik via mijn bladeren wel eens wat druppeltjes water verlies. Dit gebeurt vaak wanneer ik te veel water heb gehad. Dit heet guttatie, en wordt ook wel ‘zweten’ genoemd.

Nee, ik ben niet eetbaar.

favo spot

Waar sta ik het liefste in huis?

Ik houd van een plek waar ik wat zonnestraaltjes mee kan pakken, maar vind een plek met direct zonlicht niet fijn.

verzorging

Medic heart

Hoe verzorg je mij?

Ik vind een regelmatige slok lauwwarm water prettig, maar let wel op dat je mij niet te veel water geeft. Tijdens het groeiseizoen krijg ik graag twee keer per maand plantenvoeding.

Adopteer Regenwoud

Plantanious werkt samen met stichting Work with Nature. Onze tropische regenwouden verdwijnen in rap tempo en met de bomen gaat een enorme biodiversiteit verloren. Als het aan ons ligt loopt de jaguar straks weer rond in het door ‘Adopteer Regenwoud’ beschermde regenwoud in Costa Rica! De plek waar veel van onze bijzondere planten hun oorsprong kennen. Om een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan het doel van de stichting – in de komende tien jaar 2.000 hectare regenwoud beschermen – doneren wij een deel van onze omzet waarmee een deel van het tropisch regenwoud kan worden beschermd. Hoe meer er gedoneerd wordt, hoe sneller we de jaguar kunnen verwelkomen in een veilig leefgebied. Om dit doel te kunnen realiseren steekt de stichting geld in bescherming, herbebossing, educatie en onderzoek.