Hi, ik ben

Cato

Wie is

deze

Girl?

Hi! Cato hier.

In de boeken word ik de Philodendron Cobra of Monstera Standleyana Variegata genoemd. Wil je een plant met een uniek uiterlijk in huis halen? Dan zit je bij mij wel goed! Mijn groen met witte bladeren zijn zeer opvallend en zal je niet snel elders zien!

Ik ben opgegroeid in de warme regenwouden in Zuid-Amerika, waar ik een sterke klimmer ben. Hier houd ik nog steeds van, dus laat mij ook gerust tegen een rekje, mosstok of iets anders op klimmen. Hier word ik sterker en groter van.

SNELGIDS

meetlint
Hoogte: 50 CM
plantenpot
Diameter: 17 CM
zon
Plaatsing: Halfschaduw
water
water: Regelmatig water geven
air cleaning
STERK LUCHTZUIVEREND
do not eat
GIFTIG, NIET GESCHIKT VOOR CONSUMPTIE
schaar
OUDE, LELIJKE BLADEREN AFKNIPPEN
voeding
2x per maand plantenvoeding, ‘s winters niet
Monstera blad

MORE INFO

 • Waar sta ik het liefste in huis?
 • Ik voel mij het fijnste op een plek waar ik geen direct zonlicht kan vangen. Zet mij daarom op een plek waar ik enkele meters van een raam af sta. Zet mij ook op een plek waar ik geen last kan hebben van tocht, hier houd ik echt niet van.

 • Hoeveel water drink ik?
 • Ik vind een licht vochtige grond fijn en droog liever niet uit. Pas wel op met te vochtige grond, want hier kan ik niet zo goed tegen. Geef mij nooit te veel water, want dit veroorzaakt wortelrot. Regelmatig een slokje lauwwarm water is voor mij voldoende. Dit verschilt wel per seizoen: in de winter drink ik minder dan in de zomer, omdat het in de zomer warmer en lichter is. Daarnaast geldt ook: hoe lichter de standplaats, hoe meer ik drink. Geef mij water van onderaf, dat is beter voor mijn wortels en hierdoor verklein je ook de kans op beestjes. Ook kan ik zo de hoeveelheid water opnemen die ik nodig heb. De rest van het water mag je, nadat ik een kwartiertje gedronken heb, aan een andere plant geven. Tussentijds kan je voelen met je vinger hoe nat de grond is. Plakt er aarde aan je vinger nadat je deze in de potgrond stopt? Dan heb ik nog voldoende water. Is je vinger droog en schoon? Geef mij dan wat te drinken. Til me ook gerust eens op. Ben ik zwaar als een boom? Dan heb ik genoeg te drinken. Ben ik zo licht als een blaadje? Dan lust ik wel een slokje. Proost!

 • Hoeveel voeding eet ik?
 • Geef mij alsjeblieft plantenvoeding in het groeiseizoen, welke loopt van maart tot september. Geef mij in deze periode twee keer per maand wat plantenvoeding, en houd je hierbij aan de aanbevolen hoeveelheid die op de verpakking omschreven staat. Een teveel aan plantenvoeding is namelijk helemaal niet goed voor mij. Buiten het groeiseizoen om hoef je mij ook geen plantenvoeding te geven, aangezien ik dit in deze tijd niet nodig heb.

 • Wanneer wil ik een nieuwe pot?
 • Als je mij net hebt gekocht, hoef je mij de eerste maanden niet te verpotten. Ik heb namelijk eerst al mijn energie nodig om te wennen aan mijn nieuwe omgeving. Je kunt mij natuurlijk wel met mijn kweekpot in een decoratieve pot zetten. Na de eerste keer verpotten vind ik eens in de twee jaar een nieuwe pot, die 20% groter is dan de vorige, erg fijn. Wel in het voorjaar, dan ben ik het sterkste. Ook vind ik verse potgrond erg fijn, deze zit namelijk vol met voedingsstoffen. Soms kan het voorkomen dat ik een flinke groeispurt doormaak en eerder een nieuwe pot nodig heb, bijvoorbeeld wanneer mijn wortels aan de onderkant door de pot heen komen.

  Gebruik altijd een binnenpot in een decoratieve pot. Zo kun je makkelijker checken of je mij te veel water geeft, door te controleren of er water onderin mijn pot blijft staan. Ook kun je mij zo gemakkelijker water van onderaf geven.

 • Wanneer knip je mij?
 • Ik ben een klimmer en kan dus erg lang worden! In principe hoef je mij niet te snoeien. Vind je toch dat ik te lang word? Dan kun je mijn lange ranken afknippen. Zo zal ik ook voller terug groeien. Doe dit altijd met een schone, scherpe schaar. Doe dit in het voorjaar zodat ik sterk genoeg ben om te herstellen van mijn knipbeurt.

 • Wat is mijn superpower?
 • Ik ben een echte luchtzuiveraar! Zo zorg ik ervoor dat de ruimte waarin ik sta wordt voorzien van schone lucht. Dit doe ik door de CO2 in de lucht om te zetten in zuurstof. Hierdoor krijg jij een boost van energie, focus en creativiteit.

 • Wist je al dat?
 • Ik besta ook zonder witte vlekken! In dit geval heet ik simpelweg Monstera Standleyana.

 • Ben ik eetbaar?
 • Nee, ik ben niet eetbaar.

Ik voel mij het fijnste op een plek waar ik geen direct zonlicht kan vangen. Zet mij daarom op een plek waar ik enkele meters van een raam af sta. Zet mij ook op een plek waar ik geen last kan hebben van tocht, hier houd ik echt niet van.

Ik vind een licht vochtige grond fijn en droog liever niet uit. Pas wel op met te vochtige grond, want hier kan ik niet zo goed tegen. Geef mij nooit te veel water, want dit veroorzaakt wortelrot. Regelmatig een slokje lauwwarm water is voor mij voldoende. Dit verschilt wel per seizoen: in de winter drink ik minder dan in de zomer, omdat het in de zomer warmer en lichter is. Daarnaast geldt ook: hoe lichter de standplaats, hoe meer ik drink. Geef mij water van onderaf, dat is beter voor mijn wortels en hierdoor verklein je ook de kans op beestjes. Ook kan ik zo de hoeveelheid water opnemen die ik nodig heb. De rest van het water mag je, nadat ik een kwartiertje gedronken heb, aan een andere plant geven. Tussentijds kan je voelen met je vinger hoe nat de grond is. Plakt er aarde aan je vinger nadat je deze in de potgrond stopt? Dan heb ik nog voldoende water. Is je vinger droog en schoon? Geef mij dan wat te drinken. Til me ook gerust eens op. Ben ik zwaar als een boom? Dan heb ik genoeg te drinken. Ben ik zo licht als een blaadje? Dan lust ik wel een slokje. Proost!

Geef mij alsjeblieft plantenvoeding in het groeiseizoen, welke loopt van maart tot september. Geef mij in deze periode twee keer per maand wat plantenvoeding, en houd je hierbij aan de aanbevolen hoeveelheid die op de verpakking omschreven staat. Een teveel aan plantenvoeding is namelijk helemaal niet goed voor mij. Buiten het groeiseizoen om hoef je mij ook geen plantenvoeding te geven, aangezien ik dit in deze tijd niet nodig heb.

Als je mij net hebt gekocht, hoef je mij de eerste maanden niet te verpotten. Ik heb namelijk eerst al mijn energie nodig om te wennen aan mijn nieuwe omgeving. Je kunt mij natuurlijk wel met mijn kweekpot in een decoratieve pot zetten. Na de eerste keer verpotten vind ik eens in de twee jaar een nieuwe pot, die 20% groter is dan de vorige, erg fijn. Wel in het voorjaar, dan ben ik het sterkste. Ook vind ik verse potgrond erg fijn, deze zit namelijk vol met voedingsstoffen. Soms kan het voorkomen dat ik een flinke groeispurt doormaak en eerder een nieuwe pot nodig heb, bijvoorbeeld wanneer mijn wortels aan de onderkant door de pot heen komen.

Gebruik altijd een binnenpot in een decoratieve pot. Zo kun je makkelijker checken of je mij te veel water geeft, door te controleren of er water onderin mijn pot blijft staan. Ook kun je mij zo gemakkelijker water van onderaf geven.

Ik ben een klimmer en kan dus erg lang worden! In principe hoef je mij niet te snoeien. Vind je toch dat ik te lang word? Dan kun je mijn lange ranken afknippen. Zo zal ik ook voller terug groeien. Doe dit altijd met een schone, scherpe schaar. Doe dit in het voorjaar zodat ik sterk genoeg ben om te herstellen van mijn knipbeurt.

Ik ben een echte luchtzuiveraar! Zo zorg ik ervoor dat de ruimte waarin ik sta wordt voorzien van schone lucht. Dit doe ik door de CO2 in de lucht om te zetten in zuurstof. Hierdoor krijg jij een boost van energie, focus en creativiteit.

Ik besta ook zonder witte vlekken! In dit geval heet ik simpelweg Monstera Standleyana.

Nee, ik ben niet eetbaar.

favo spot

Waar sta ik het liefste in huis?

Zet mij maar op een plek waar ik wat donkerder sta, ik houd niet zo van veel zonlicht. Wel vind ik het fijn om nog wat natuurlijk licht te krijgen. Zet mij dus niet in een kamer zonder ramen, maar wat meters van een raam af.

verzorging

Medic heart

Hoe verzorg je mij?

Geef mij maar regelmatig een glaasje lauwwarm water, maar pas op dat je mij niet te veel water geeft! Hoe donkerder ik sta, hoe minder ik zal drinken. Geef mij ook twee keer per maand wat plantenvoeding tijdens het groeiseizoen.

Adopteer Regenwoud

Plantanious werkt samen met stichting Work with Nature. Onze tropische regenwouden verdwijnen in rap tempo en met de bomen gaat een enorme biodiversiteit verloren. Als het aan ons ligt loopt de jaguar straks weer rond in het door ‘Adopteer Regenwoud’ beschermde regenwoud in Costa Rica! De plek waar veel van onze bijzondere planten hun oorsprong kennen. Om een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan het doel van de stichting – in de komende tien jaar 2.000 hectare regenwoud beschermen – doneren wij een deel van onze omzet waarmee een deel van het tropisch regenwoud kan worden beschermd. Hoe meer er gedoneerd wordt, hoe sneller we de jaguar kunnen verwelkomen in een veilig leefgebied. Om dit doel te kunnen realiseren steekt de stichting geld in bescherming, herbebossing, educatie en onderzoek.