Hi, ik ben

Lola

Wie is

deze

Girl?

Hi, mijn naam is Lola!

De experts noemen mij ook wel de Alocasia Lauterbachiana. Ik steel de show met mijn prachtige, langgerekte bladeren. Heb je de rode onderkant van mijn bladeren gezien? Mooi hè! Ik word ook wel een Olifantsoor genoemd, misschien komt dat je ook wel bekend voor. Met mij haal je een echte eyecatcher in huis!

Ik kom oorspronkelijk uit de zuidelijke delen van Azië. Hier is het lekker warm en kan ik enkele meters hoog worden! Hier word ik ook wel gebruikt als paraplu in regenbuien, door mijn grote bladeren. Hieronder kunnen mensen erg goed schuilen. Bijzonder hè?

SNELGIDS

meetlint
Hoogte: 70 CM
plantenpot
Diameter: 19 CM
zon
Plaatsing: Halfzon, geen direct zonlicht
water
water: Regelmatig water geven
air cleaning
STERK LUCHTZUIVEREND
do not eat
GIFTIG, NIET GESCHIKT VOOR CONSUMPTIE
schaar
OUDE, LELIJKE BLADEREN AFKNIPPEN
voeding
2x per maand plantenvoeding, ‘s winters niet
Monstera blad

MORE INFO

 • Waar sta ik het liefste in huis?
 • Zet mij op een plek waar ik wat zonnestralen mee kan pakken, maar waar ik niet in de volle zon sta. Je kunt mij bijvoorbeeld voor een raam op het westen of oosten zetten, of twee meter van een raam op het zuiden. Let wel op dat ik genoeg licht moet krijgen, omdat mijn stelen anders heel lang worden. Mijn bladeren willen namelijk altijd naar het licht toe groeien, en zodra mijn stelen te lang worden zullen mijn zware bladeren gaan hangen. Draai mij af en toe een stukje zodat al mijn bladeren licht krijgen en niet scheef groeien, en verplaats mij niet te vaak.

 • Hoeveel water drink ik?
 • Ik vind een licht vochtige grond erg fijn en droog liever niet uit, want dan gaan mijn blaadjes slap hangen. Geef mij nooit te veel water, want dit veroorzaakt wortelrot. Regelmatig een slokje lauwwarm water is voor mij voldoende. Dit verschilt wel per seizoen: in de winter drink ik minder dan in de zomer, omdat het in de zomer warmer en lichter is. Daarnaast geldt ook: hoe lichter de standplaats, hoe meer ik drink. Geef mij water van onderaf, dat is beter voor mijn wortels en hierdoor verklein je ook de kans op beestjes. Ook kan ik zo de hoeveelheid water opnemen die ik nodig heb. De rest van het water mag je, nadat ik een kwartiertje gedronken heb, aan een andere plant geven. Tussentijds kan je voelen met je vinger hoe nat de grond is. Plakt er aarde aan je vinger nadat je deze in de potgrond stopt? Dan heb ik nog voldoende water. Is je vinger droog en schoon? Geef mij dan wat te drinken. Til me ook gerust eens op. Ben ik zwaar als een boom? Dan heb ik genoeg te drinken. Ben ik zo licht als een blaadje? Dan lust ik wel een slokje. Proost!

 • Hoeveel voeding eet ik?
 • Ik heb plantenvoeding nodig tijdens het groeiseizoen, welke loopt van maart tot september. In deze periode heb ik graag twee keer per maand plantenvoeding. Houd je hierbij aan de hoeveelheid die op de verpakking omschreven staat, want te veel plantenvoeding is slecht voor mij. Buiten het groeiseizoen om hoef je mij geen plantenvoeding te geven, want in deze periode groei ik minder.

 • Wanneer wil ik een nieuwe pot?
 • Als je mij net hebt gekocht, hoef je mij de eerste maanden niet te verpotten. Ik heb namelijk eerst al mijn energie nodig om te wennen aan mijn nieuwe omgeving. Je kunt mij natuurlijk wel met mijn kweekpot in een decoratieve pot zetten. Na de eerste keer verpotten vind ik eens in de twee jaar een nieuwe pot, die 20% groter is dan de vorige, erg fijn. Wel in het voorjaar, dan ben ik het sterkste. Ook vind ik verse potgrond erg fijn, deze zit namelijk vol met voedingsstoffen. Soms kan het voorkomen dat ik een flinke groeispurt doormaak en eerder een nieuwe pot nodig heb, bijvoorbeeld wanneer mijn wortels aan de onderkant door de pot heen komen.

  Gebruik altijd een binnenpot in een decoratieve pot. Zo kun je makkelijker checken of je mij te veel water geeft, door te controleren of er water onderin mijn pot blijft staan. Ook kun je mij zo gemakkelijker water van onderaf geven.

 • Wanneer knip je mij?
 • Je hoeft mij niet te snoeien, hoor! Toch kan het zijn dat je mijn vorm niet zo mooi meer vindt, of dat ik een oud, geel blad heb. In dit geval kun je mijn bladsteel tot 2 centimeter boven de stam afknippen met een schone, scherpe schaar. Doe dit wel in het voorjaar, dan ben ik op mijn sterkst!

 • Wat is mijn superpower?
 • Ik ben een echte luchtzuiveraar! Zo zorg ik ervoor dat de ruimte waarin ik sta wordt voorzien van schone lucht. Dit doe ik door de CO2 in de lucht om te zetten in zuurstof. Hierdoor krijg jij een boost van energie, focus en creativiteit.

 • Wist je al dat?
 • Het kan zijn dat ik via mijn bladeren wel eens wat druppeltjes water verlies. Dit gebeurt vaak wanneer ik te veel water heb gehad. Dit heet guttatie, en wordt ook wel ‘zweten’ genoemd.

 • Ben ik eetbaar?
 • Nee, ik ben niet eetbaar.

Zet mij op een plek waar ik wat zonnestralen mee kan pakken, maar waar ik niet in de volle zon sta. Je kunt mij bijvoorbeeld voor een raam op het westen of oosten zetten, of twee meter van een raam op het zuiden. Let wel op dat ik genoeg licht moet krijgen, omdat mijn stelen anders heel lang worden. Mijn bladeren willen namelijk altijd naar het licht toe groeien, en zodra mijn stelen te lang worden zullen mijn zware bladeren gaan hangen. Draai mij af en toe een stukje zodat al mijn bladeren licht krijgen en niet scheef groeien, en verplaats mij niet te vaak.

Ik vind een licht vochtige grond erg fijn en droog liever niet uit, want dan gaan mijn blaadjes slap hangen. Geef mij nooit te veel water, want dit veroorzaakt wortelrot. Regelmatig een slokje lauwwarm water is voor mij voldoende. Dit verschilt wel per seizoen: in de winter drink ik minder dan in de zomer, omdat het in de zomer warmer en lichter is. Daarnaast geldt ook: hoe lichter de standplaats, hoe meer ik drink. Geef mij water van onderaf, dat is beter voor mijn wortels en hierdoor verklein je ook de kans op beestjes. Ook kan ik zo de hoeveelheid water opnemen die ik nodig heb. De rest van het water mag je, nadat ik een kwartiertje gedronken heb, aan een andere plant geven. Tussentijds kan je voelen met je vinger hoe nat de grond is. Plakt er aarde aan je vinger nadat je deze in de potgrond stopt? Dan heb ik nog voldoende water. Is je vinger droog en schoon? Geef mij dan wat te drinken. Til me ook gerust eens op. Ben ik zwaar als een boom? Dan heb ik genoeg te drinken. Ben ik zo licht als een blaadje? Dan lust ik wel een slokje. Proost!

Ik heb plantenvoeding nodig tijdens het groeiseizoen, welke loopt van maart tot september. In deze periode heb ik graag twee keer per maand plantenvoeding. Houd je hierbij aan de hoeveelheid die op de verpakking omschreven staat, want te veel plantenvoeding is slecht voor mij. Buiten het groeiseizoen om hoef je mij geen plantenvoeding te geven, want in deze periode groei ik minder.

Als je mij net hebt gekocht, hoef je mij de eerste maanden niet te verpotten. Ik heb namelijk eerst al mijn energie nodig om te wennen aan mijn nieuwe omgeving. Je kunt mij natuurlijk wel met mijn kweekpot in een decoratieve pot zetten. Na de eerste keer verpotten vind ik eens in de twee jaar een nieuwe pot, die 20% groter is dan de vorige, erg fijn. Wel in het voorjaar, dan ben ik het sterkste. Ook vind ik verse potgrond erg fijn, deze zit namelijk vol met voedingsstoffen. Soms kan het voorkomen dat ik een flinke groeispurt doormaak en eerder een nieuwe pot nodig heb, bijvoorbeeld wanneer mijn wortels aan de onderkant door de pot heen komen.

Gebruik altijd een binnenpot in een decoratieve pot. Zo kun je makkelijker checken of je mij te veel water geeft, door te controleren of er water onderin mijn pot blijft staan. Ook kun je mij zo gemakkelijker water van onderaf geven.

Je hoeft mij niet te snoeien, hoor! Toch kan het zijn dat je mijn vorm niet zo mooi meer vindt, of dat ik een oud, geel blad heb. In dit geval kun je mijn bladsteel tot 2 centimeter boven de stam afknippen met een schone, scherpe schaar. Doe dit wel in het voorjaar, dan ben ik op mijn sterkst!

Ik ben een echte luchtzuiveraar! Zo zorg ik ervoor dat de ruimte waarin ik sta wordt voorzien van schone lucht. Dit doe ik door de CO2 in de lucht om te zetten in zuurstof. Hierdoor krijg jij een boost van energie, focus en creativiteit.

Het kan zijn dat ik via mijn bladeren wel eens wat druppeltjes water verlies. Dit gebeurt vaak wanneer ik te veel water heb gehad. Dit heet guttatie, en wordt ook wel ‘zweten’ genoemd.

Nee, ik ben niet eetbaar.

favo spot

Waar sta ik het liefste in huis?

Mij maak je al gauw blij door mij op een fijne, lichte plek neer te zetten. Pas wel op met direct zonlicht, want dit kan nog wel eens te fel zijn.

verzorging

Medic heart

Hoe verzorg je mij?

Ik vind een regelmatig slokje lauwwarm water heerlijk! Let wel op dat je niet te veel geeft, want dit vind ik niet zo fijn. Ook mag je mij tijdens het groeiseizoen twee keer per maand wat plantenvoeding geven.

Adopteer Regenwoud

Plantanious werkt samen met stichting Work with Nature. Onze tropische regenwouden verdwijnen in rap tempo en met de bomen gaat een enorme biodiversiteit verloren. Als het aan ons ligt loopt de jaguar straks weer rond in het door ‘Adopteer Regenwoud’ beschermde regenwoud in Costa Rica! De plek waar veel van onze bijzondere planten hun oorsprong kennen. Om een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan het doel van de stichting – in de komende tien jaar 2.000 hectare regenwoud beschermen – doneren wij een deel van onze omzet waarmee een deel van het tropisch regenwoud kan worden beschermd. Hoe meer er gedoneerd wordt, hoe sneller we de jaguar kunnen verwelkomen in een veilig leefgebied. Om dit doel te kunnen realiseren steekt de stichting geld in bescherming, herbebossing, educatie en onderzoek.