Hi, ik ben

Pieter

Wie is

deze

Guy?

Hi! Mijn naam is Pieter.

Ik ben de Strelitzia Nicolai, beter bekend als de Paradijsvogelplant. Een prachtige naam voor een prachtige plant! Ik heb een hele hoge sierwaarde door mijn grote, glimmende bladeren en mijn unieke groei. Met mij in huis ben je spontaan op vakantie!

Oorspronkelijk kom ik helemaal uit Zuid-Afrika, waar ik heel goed kan groeien en zelfs 10 meter hoog kan worden! In de natuur kan ik ook prachtige zwart-witte bloemen groeien. Dit noemen ze ook wel Paradijsvogelbloemen. Vandaar ook mijn bijnaam, de Paradijsvogelplant! In jouw huiskamer zal ik helaas niet tot bloei komen.

SNELGIDS

meetlint
Hoogte: 90 CM
plantenpot
Diameter: 19 CM
zon
Plaatsing: Zonnig
water
water: Zeer regelmatig water geven
air cleaning
STERK LUCHTZUIVEREND
do not eat
GIFTIG, NIET GESCHIKT VOOR CONSUMPTIE
schaar
OUDE, LELIJKE BLADEREN AFKNIPPEN
voeding
2x per maand plantenvoeding, ‘s winters niet
Monstera blad

MORE INFO

 • Waar sta ik het liefste in huis?
 • Ik houd van veel licht! Zet mij daarom op een plek waar ik veel zonnestraaltjes op kan vangen, zoals voor een raam. Een plekje voor een raam op het zuiden vind ik het allerfijnst. Krijg ik lelijk, krullend blad of groei ik niet zo goed meer? Dan krijg ik te weinig licht. Draai mij af en toe ook een stukje zodat ik niet scheef kan groeien. Vermijd een tochtige plek, aangezien ik hier niet zo goed tegen kan.

 • Hoeveel water drink ik?
 • Ik vind een vochtige grond erg fijn. Geef mij, zodra mijn potgrond weer droog is, weer wat water. Geef mij nooit te veel water, want dit veroorzaakt wortelrot. Regelmatig een slokje lauwwarm water is voor mij voldoende. Dit verschilt wel per seizoen: in de winter drink ik minder dan in de zomer, omdat het in de zomer warmer en lichter is. Daarnaast geldt ook: hoe lichter de standplaats, hoe meer ik drink. Geef mij water van onderaf, dat is beter voor mijn wortels en hierdoor verklein je ook de kans op beestjes. Ook kan ik zo de hoeveelheid water opnemen die ik nodig heb. De rest van het water mag je, nadat ik een kwartiertje gedronken heb, aan een andere plant geven. Tussentijds kan je voelen met je vinger hoe nat de grond is. Plakt er aarde aan je vinger nadat je deze in de potgrond stopt? Dan heb ik nog voldoende water. Is je vinger droog en schoon? Geef mij dan wat te drinken. Til me ook gerust eens op. Ben ik zwaar als een boom? Dan heb ik genoeg te drinken. Ben ik zo licht als een blaadje? Dan lust ik wel een slokje. Proost!

 • Hoeveel voeding eet ik?
 • Geef mij alsjeblieft plantenvoeding in het groeiseizoen, welke loopt van maart tot september. Geef mij in deze periode twee keer per maand wat plantenvoeding, en houd je hierbij aan de aanbevolen hoeveelheid die op de verpakking omschreven staat. Een teveel aan plantenvoeding is namelijk helemaal niet goed voor mij. Buiten het groeiseizoen om hoef je mij ook geen plantenvoeding te geven, aangezien ik dit in deze tijd niet nodig heb.

 • Wanneer wil ik een nieuwe pot?
 • Als je mij net hebt gekocht, hoef je mij de eerste maanden niet te verpotten. Ik heb namelijk eerst al mijn energie nodig om te wennen aan mijn nieuwe omgeving. Je kunt mij natuurlijk wel met mijn kweekpot in een decoratieve pot zetten. Na de eerste keer verpotten vind ik eens in de twee jaar een nieuwe pot, die 20% groter is dan de vorige, erg fijn. Wel in het voorjaar, dan ben ik het sterkste. Ook vind ik verse potgrond erg fijn, deze zit namelijk vol met voedingsstoffen. Soms kan het voorkomen dat ik een flinke groeispurt doormaak en eerder een nieuwe pot nodig heb, bijvoorbeeld wanneer mijn wortels aan de onderkant door de pot heen komen.

  Gebruik altijd een binnenpot in een decoratieve pot. Zo kun je makkelijker checken of je mij te veel water geeft, door te controleren of er water onderin mijn pot blijft staan. Ook kun je mij zo gemakkelijker water van onderaf geven.

 • Wanneer knip je mij?
 • Ik groei lekker door en heb eigenlijk geen knipbeurt nodig! Word ik toch te groot, of krijg ik een geel blaadje? Knip mijn blad dan tot 2 centimeter boven de stam af. Gebruik hiervoor altijd een schone, scherpe schaar, en doe dit in het voorjaar zodat ik snel kan herstellen.

 • Wat is mijn superpower?
 • Ik ben een echte luchtzuiveraar! Zo zorg ik ervoor dat de ruimte waarin ik sta wordt voorzien van schone lucht. Dit doe ik door de CO2 in de lucht om te zetten in zuurstof. Hierdoor krijg jij een boost van energie, focus en creativiteit.

 • Wist je al dat?
 • Wanneer ik héél groot ben, kan ik prachtige zwart-witte bloemen groeien! Dit noemen ze ook wel Paradijsvogelbloemen. Dit gebeurt alleen wanneer ik in de natuur groei. In huis zal dit helaas niet gebeuren.

  Van nature heb ik ook scheuren in mijn blad. Dit is niets om je zorgen over te maken. Dit doe ik omdat ik mijzelf zo in de natuur kan beschermen tegen harde wind.

 • Ben ik eetbaar?
 • Nee, ik ben niet eetbaar.

Ik houd van veel licht! Zet mij daarom op een plek waar ik veel zonnestraaltjes op kan vangen, zoals voor een raam. Een plekje voor een raam op het zuiden vind ik het allerfijnst. Krijg ik lelijk, krullend blad of groei ik niet zo goed meer? Dan krijg ik te weinig licht. Draai mij af en toe ook een stukje zodat ik niet scheef kan groeien. Vermijd een tochtige plek, aangezien ik hier niet zo goed tegen kan.

Ik vind een vochtige grond erg fijn. Geef mij, zodra mijn potgrond weer droog is, weer wat water. Geef mij nooit te veel water, want dit veroorzaakt wortelrot. Regelmatig een slokje lauwwarm water is voor mij voldoende. Dit verschilt wel per seizoen: in de winter drink ik minder dan in de zomer, omdat het in de zomer warmer en lichter is. Daarnaast geldt ook: hoe lichter de standplaats, hoe meer ik drink. Geef mij water van onderaf, dat is beter voor mijn wortels en hierdoor verklein je ook de kans op beestjes. Ook kan ik zo de hoeveelheid water opnemen die ik nodig heb. De rest van het water mag je, nadat ik een kwartiertje gedronken heb, aan een andere plant geven. Tussentijds kan je voelen met je vinger hoe nat de grond is. Plakt er aarde aan je vinger nadat je deze in de potgrond stopt? Dan heb ik nog voldoende water. Is je vinger droog en schoon? Geef mij dan wat te drinken. Til me ook gerust eens op. Ben ik zwaar als een boom? Dan heb ik genoeg te drinken. Ben ik zo licht als een blaadje? Dan lust ik wel een slokje. Proost!

Geef mij alsjeblieft plantenvoeding in het groeiseizoen, welke loopt van maart tot september. Geef mij in deze periode twee keer per maand wat plantenvoeding, en houd je hierbij aan de aanbevolen hoeveelheid die op de verpakking omschreven staat. Een teveel aan plantenvoeding is namelijk helemaal niet goed voor mij. Buiten het groeiseizoen om hoef je mij ook geen plantenvoeding te geven, aangezien ik dit in deze tijd niet nodig heb.

Als je mij net hebt gekocht, hoef je mij de eerste maanden niet te verpotten. Ik heb namelijk eerst al mijn energie nodig om te wennen aan mijn nieuwe omgeving. Je kunt mij natuurlijk wel met mijn kweekpot in een decoratieve pot zetten. Na de eerste keer verpotten vind ik eens in de twee jaar een nieuwe pot, die 20% groter is dan de vorige, erg fijn. Wel in het voorjaar, dan ben ik het sterkste. Ook vind ik verse potgrond erg fijn, deze zit namelijk vol met voedingsstoffen. Soms kan het voorkomen dat ik een flinke groeispurt doormaak en eerder een nieuwe pot nodig heb, bijvoorbeeld wanneer mijn wortels aan de onderkant door de pot heen komen.

Gebruik altijd een binnenpot in een decoratieve pot. Zo kun je makkelijker checken of je mij te veel water geeft, door te controleren of er water onderin mijn pot blijft staan. Ook kun je mij zo gemakkelijker water van onderaf geven.

Ik groei lekker door en heb eigenlijk geen knipbeurt nodig! Word ik toch te groot, of krijg ik een geel blaadje? Knip mijn blad dan tot 2 centimeter boven de stam af. Gebruik hiervoor altijd een schone, scherpe schaar, en doe dit in het voorjaar zodat ik snel kan herstellen.

Ik ben een echte luchtzuiveraar! Zo zorg ik ervoor dat de ruimte waarin ik sta wordt voorzien van schone lucht. Dit doe ik door de CO2 in de lucht om te zetten in zuurstof. Hierdoor krijg jij een boost van energie, focus en creativiteit.

Wanneer ik héél groot ben, kan ik prachtige zwart-witte bloemen groeien! Dit noemen ze ook wel Paradijsvogelbloemen. Dit gebeurt alleen wanneer ik in de natuur groei. In huis zal dit helaas niet gebeuren.

Van nature heb ik ook scheuren in mijn blad. Dit is niets om je zorgen over te maken. Dit doe ik omdat ik mijzelf zo in de natuur kan beschermen tegen harde wind.

Nee, ik ben niet eetbaar.

favo spot

Waar sta ik het liefste in huis?

Licht, licht, en nog eens licht! Dat vind ik heel belangrijk en is echt onmisbaar. Ik ben een echte tropische vriend.

verzorging

Medic heart

Hoe verzorg je mij?

Ik vind het fijn om regelmatig een slokje lauwwarm water te krijgen. In de zomer kan ik wel eens een stuk meer drinken, dus let hier goed op. Ook vind ik twee keer per maand plantenvoeding in het groeiseizoen erg prettig!

Adopteer Regenwoud

Plantanious werkt samen met stichting Work with Nature. Onze tropische regenwouden verdwijnen in rap tempo en met de bomen gaat een enorme biodiversiteit verloren. Als het aan ons ligt loopt de jaguar straks weer rond in het door ‘Adopteer Regenwoud’ beschermde regenwoud in Costa Rica! De plek waar veel van onze bijzondere planten hun oorsprong kennen. Om een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan het doel van de stichting – in de komende tien jaar 2.000 hectare regenwoud beschermen – doneren wij een deel van onze omzet waarmee een deel van het tropisch regenwoud kan worden beschermd. Hoe meer er gedoneerd wordt, hoe sneller we de jaguar kunnen verwelkomen in een veilig leefgebied. Om dit doel te kunnen realiseren steekt de stichting geld in bescherming, herbebossing, educatie en onderzoek.