Hi, ik ben

Ruben

Wie is

deze

Guy?

Hi! Ik ben Ruben.

Mijn Latijnse naam is de Philodendron Erubescens, maar ik word ook wel de Red Emerald genoemd. Ik ben lid van de grote Philodendron-familie en ben echt een krachtpatser, mij krijg je niet zomaar stuk. Met mijn groene bladeren en rode stelen krijg ik veel aandacht. Ik ben dan ook wel echt een pareltje!

Ik kom van heel ver weg, namelijk Zuid-Amerika! Hier ben ik een goede groeier in de regenwouden. Ik ben een echte klimmer en ben vanuit het regenwoud gewend om tegen bomen op te groeien. Vandaar dat ik ook tegen een stok aan groei – hier voel ik mij het meeste thuis.

SNELGIDS

meetlint
Hoogte: 80 CM
plantenpot
Diameter: 19 CM
zon
Plaatsing: Halfschaduw
water
water: Regelmatig water geven
air cleaning
STERK LUCHTZUIVEREND
do not eat
GIFTIG, NIET GESCHIKT VOOR CONSUMPTIE
schaar
OUDE, LELIJKE BLADEREN AFKNIPPEN
voeding
2x per maand plantenvoeding, ‘s winters niet
Monstera blad

MORE INFO

 • Waar sta ik het liefste in huis?
 • Ik ben niet zo gek op de zon, dus zet mij gerust op een plekje verder bij het raam vandaan! Direct zonlicht vind ik echt niet fijn, dus vermijd dit zoveel mogelijk. Zet mij op een plek zonder tocht, want hier houd ik niet van.

 • Hoeveel water drink ik?
 • Ik vind een licht vochtige grond fijn en droog liever niet uit. Pas wel op met te vochtige grond, want hier kan ik niet zo goed tegen. Geef mij nooit te veel water, want dit veroorzaakt wortelrot. Regelmatig een slokje lauwwarm water is voor mij voldoende. Dit verschilt wel per seizoen: in de winter drink ik minder dan in de zomer, omdat het in de zomer warmer en lichter is. Daarnaast geldt ook: hoe lichter de standplaats, hoe meer ik drink. Geef mij water van onderaf, dat is beter voor mijn wortels en hierdoor verklein je ook de kans op beestjes. Ook kan ik zo de hoeveelheid water opnemen die ik nodig heb. De rest van het water mag je, nadat ik een kwartiertje gedronken heb, aan een andere plant geven. Tussentijds kan je voelen met je vinger hoe nat de grond is. Plakt er aarde aan je vinger nadat je deze in de potgrond stopt? Dan heb ik nog voldoende water. Is je vinger droog en schoon? Geef mij dan wat te drinken. Til me ook gerust eens op. Ben ik zwaar als een boom? Dan heb ik genoeg te drinken. Ben ik zo licht als een blaadje? Dan lust ik wel een slokje. Proost!

 • Hoeveel voeding eet ik?
 • Ik krijg graag plantenvoeding in de periode van maart tot september, wat ook wel het groeiseizoen wordt genoemd. In deze periode vind ik twee keer per maand plantenvoeding genoeg. Houd je hierbij altijd aan de aanbevolen hoeveelheid die op de verpakking omschreven staat om wortelrot door een teveel aan plantenvoeding te voorkomen. Buiten het groeiseizoen om heb ik geen plantenvoeding nodig, aangezien ik dan in rust ben.

 • Wanneer wil ik een nieuwe pot?
 • Als je mij net hebt gekocht, hoef je mij de eerste maanden niet te verpotten. Ik heb namelijk eerst al mijn energie nodig om te wennen aan mijn nieuwe omgeving. Je kunt mij natuurlijk wel met mijn kweekpot in een decoratieve pot zetten. Na de eerste keer verpotten vind ik eens in de twee jaar een nieuwe pot, die 20% groter is dan de vorige, erg fijn. Wel in het voorjaar, dan ben ik het sterkste. Ook vind ik verse potgrond erg fijn, deze zit namelijk vol met voedingsstoffen. Soms kan het voorkomen dat ik een flinke groeispurt doormaak en eerder een nieuwe pot nodig heb, bijvoorbeeld wanneer mijn wortels aan de onderkant door de pot heen komen.

  Gebruik altijd een binnenpot in een decoratieve pot. Zo kun je makkelijker checken of je mij te veel water geeft, door te controleren of er water onderin mijn pot blijft staan. Ook kun je mij zo gemakkelijker water van onderaf geven.

 • Wanneer knip je mij?
 • Ik kan lekker snel groeien, maar je hoeft mij eigenlijk niet te snoeien. Vind je mij te lang worden, of wil je graag dat ik voller groei? Knip mijn lange ranken dan af of kort mijn hoofdstam eens in. Zo groei ik voller terug! Doe dit altijd met een schone, scherpe schaar en in het voorjaar, wanneer ik op mijn sterkst ben.

 • Wat is mijn superpower?
 • Ik ben een echte luchtzuiveraar! Zo zorg ik ervoor dat de ruimte waarin ik sta wordt voorzien van schone lucht. Dit doe ik door de CO2 in de lucht om te zetten in zuurstof. Hierdoor krijg jij een boost van energie, focus en creativiteit.

 • Wist je al dat?
 • Ik ben een echte klimmer! Daarom groei ik tegen een mosstok aan.

 • Ben ik eetbaar?
 • Nee, ik ben niet eetbaar.

Ik ben niet zo gek op de zon, dus zet mij gerust op een plekje verder bij het raam vandaan! Direct zonlicht vind ik echt niet fijn, dus vermijd dit zoveel mogelijk. Zet mij op een plek zonder tocht, want hier houd ik niet van.

Ik vind een licht vochtige grond fijn en droog liever niet uit. Pas wel op met te vochtige grond, want hier kan ik niet zo goed tegen. Geef mij nooit te veel water, want dit veroorzaakt wortelrot. Regelmatig een slokje lauwwarm water is voor mij voldoende. Dit verschilt wel per seizoen: in de winter drink ik minder dan in de zomer, omdat het in de zomer warmer en lichter is. Daarnaast geldt ook: hoe lichter de standplaats, hoe meer ik drink. Geef mij water van onderaf, dat is beter voor mijn wortels en hierdoor verklein je ook de kans op beestjes. Ook kan ik zo de hoeveelheid water opnemen die ik nodig heb. De rest van het water mag je, nadat ik een kwartiertje gedronken heb, aan een andere plant geven. Tussentijds kan je voelen met je vinger hoe nat de grond is. Plakt er aarde aan je vinger nadat je deze in de potgrond stopt? Dan heb ik nog voldoende water. Is je vinger droog en schoon? Geef mij dan wat te drinken. Til me ook gerust eens op. Ben ik zwaar als een boom? Dan heb ik genoeg te drinken. Ben ik zo licht als een blaadje? Dan lust ik wel een slokje. Proost!

Ik krijg graag plantenvoeding in de periode van maart tot september, wat ook wel het groeiseizoen wordt genoemd. In deze periode vind ik twee keer per maand plantenvoeding genoeg. Houd je hierbij altijd aan de aanbevolen hoeveelheid die op de verpakking omschreven staat om wortelrot door een teveel aan plantenvoeding te voorkomen. Buiten het groeiseizoen om heb ik geen plantenvoeding nodig, aangezien ik dan in rust ben.

Als je mij net hebt gekocht, hoef je mij de eerste maanden niet te verpotten. Ik heb namelijk eerst al mijn energie nodig om te wennen aan mijn nieuwe omgeving. Je kunt mij natuurlijk wel met mijn kweekpot in een decoratieve pot zetten. Na de eerste keer verpotten vind ik eens in de twee jaar een nieuwe pot, die 20% groter is dan de vorige, erg fijn. Wel in het voorjaar, dan ben ik het sterkste. Ook vind ik verse potgrond erg fijn, deze zit namelijk vol met voedingsstoffen. Soms kan het voorkomen dat ik een flinke groeispurt doormaak en eerder een nieuwe pot nodig heb, bijvoorbeeld wanneer mijn wortels aan de onderkant door de pot heen komen.

Gebruik altijd een binnenpot in een decoratieve pot. Zo kun je makkelijker checken of je mij te veel water geeft, door te controleren of er water onderin mijn pot blijft staan. Ook kun je mij zo gemakkelijker water van onderaf geven.

Ik kan lekker snel groeien, maar je hoeft mij eigenlijk niet te snoeien. Vind je mij te lang worden, of wil je graag dat ik voller groei? Knip mijn lange ranken dan af of kort mijn hoofdstam eens in. Zo groei ik voller terug! Doe dit altijd met een schone, scherpe schaar en in het voorjaar, wanneer ik op mijn sterkst ben.

Ik ben een echte luchtzuiveraar! Zo zorg ik ervoor dat de ruimte waarin ik sta wordt voorzien van schone lucht. Dit doe ik door de CO2 in de lucht om te zetten in zuurstof. Hierdoor krijg jij een boost van energie, focus en creativiteit.

Ik ben een echte klimmer! Daarom groei ik tegen een mosstok aan.

Nee, ik ben niet eetbaar.

favo spot

Waar sta ik het liefste in huis?

Een plek waar ik geen direct zonlicht op mijn bladeren voel, hier voel ik mij het fijnste. Wel vind ik het fijn om wat daglicht mee te krijgen, dus zet mij enkele meters van een raam af. Zo krijg ik voldoende licht, maar geen zonlicht.

verzorging

Medic heart

Hoe verzorg je mij?

Geef mij regelmatig wat lauwwarm water, maar pas op dat je niet te veel geeft! Hoe donkerder ik sta, hoe minder ik drink. Twee keer per maand lust ik wel wat plantenvoeding, maar alleen tijdens het groeiseizoen!

Adopteer Regenwoud

Plantanious werkt samen met stichting Work with Nature. Onze tropische regenwouden verdwijnen in rap tempo en met de bomen gaat een enorme biodiversiteit verloren. Als het aan ons ligt loopt de jaguar straks weer rond in het door ‘Adopteer Regenwoud’ beschermde regenwoud in Costa Rica! De plek waar veel van onze bijzondere planten hun oorsprong kennen. Om een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan het doel van de stichting – in de komende tien jaar 2.000 hectare regenwoud beschermen – doneren wij een deel van onze omzet waarmee een deel van het tropisch regenwoud kan worden beschermd. Hoe meer er gedoneerd wordt, hoe sneller we de jaguar kunnen verwelkomen in een veilig leefgebied. Om dit doel te kunnen realiseren steekt de stichting geld in bescherming, herbebossing, educatie en onderzoek.