Hi, ik ben

Winston

Wie is

deze

Guy?

Hi! Winston is de naam.

Ik word ook wel de Alocasia Wentii of Olifantsoor genoemd. Deze bijnaam krijg ik vanwege de vorm van mijn bladeren. Net olifantenoren, toch? Ik ben een indrukwekkend figuur, met mijn grote, donkere bladeren. Uniek in mijn soort, dat ben ik zeker!

Oorspronkelijk kom ik van heel ver, namelijk de regenwouden in de warme, zuidelijke delen van Azië. Hier groei ik lekker door en kan ik wel enkele meters hoog worden! Ook worden mijn bladeren hier gebruikt als paraplu tijdens regenbuien. Zo ben ik niet alleen prachtig, maar ook heel nuttig!

SNELGIDS

meetlint
Hoogte: 65 CM
plantenpot
Diameter: 19 CM
zon
Plaatsing: Halfzon, geen direct zonlicht
water
water: Regelmatig water geven
air cleaning
STERK LUCHTZUIVEREND
do not eat
GIFTIG, NIET GESCHIKT VOOR CONSUMPTIE
schaar
OUDE, LELIJKE BLADEREN AFKNIPPEN
voeding
2x per maand plantenvoeding, ‘s winters niet
Monstera blad

MORE INFO

 • Waar sta ik het liefste in huis?
 • Een plek met veel licht, daar doe ik het goed! Maar zet mij niet op een plek met volle zon, daar kan ik niet zo goed tegen. Zet mij bijvoorbeeld voor een raam op het westen of oosten, of twee meter van een raam op het zuiden. Wanneer ik niet genoeg licht krijg zullen mijn stelen erg lang worden en uiteindelijk gaan hangen door het zware blad. Draai mij af en toe ook een stukje, zodat ik genoeg licht krijg van alle kanten, aangezien ik naar het licht toe groei. Zet mij ergens neer waar ik niet op de tocht sta en verplaats mij zo min mogelijk.

 • Hoeveel water drink ik?
 • Ik vind een licht vochtige grond erg fijn en droog liever niet uit, want dan gaan mijn blaadjes slap hangen. Geef mij nooit te veel water, want dit veroorzaakt wortelrot. Regelmatig een slokje lauwwarm water is voor mij voldoende. Dit verschilt wel per seizoen: in de winter drink ik minder dan in de zomer, omdat het in de zomer warmer en lichter is. Daarnaast geldt ook: hoe lichter de standplaats, hoe meer ik drink. Geef mij water van onderaf, dat is beter voor mijn wortels en hierdoor verklein je ook de kans op beestjes. Ook kan ik zo de hoeveelheid water opnemen die ik nodig heb. De rest van het water mag je, nadat ik een kwartiertje gedronken heb, aan een andere plant geven. Tussentijds kan je voelen met je vinger hoe nat de grond is. Plakt er aarde aan je vinger nadat je deze in de potgrond stopt? Dan heb ik nog voldoende water. Is je vinger droog en schoon? Geef mij dan wat te drinken. Til me ook gerust eens op. Ben ik zwaar als een boom? Dan heb ik genoeg te drinken. Ben ik zo licht als een blaadje? Dan lust ik wel een slokje. Proost!

 • Hoeveel voeding eet ik?
 • Plantenvoeding? Graag! Wel alleen tijdens het groeiseizoen alsjeblieft. Deze loopt van maart tot september. Zorg er voor dat je je hierbij houdt aan de aanbevolen hoeveelheid die op de verpakking staat om wortelrot te voorkomen. Buiten het groeiseizoen om heb ik geen plantenvoeding nodig, dan heb ik voldoende aan mijn reserves.

 • Wanneer wil ik een nieuwe pot?
 • Als je mij net hebt gekocht, hoef je mij de eerste maanden niet te verpotten. Ik heb namelijk eerst al mijn energie nodig om te wennen aan mijn nieuwe omgeving. Je kunt mij natuurlijk wel met mijn kweekpot in een decoratieve pot zetten. Na de eerste keer verpotten vind ik eens in de twee jaar een nieuwe pot, die 20% groter is dan de vorige, erg fijn. Wel in het voorjaar, dan ben ik het sterkste. Ook vind ik verse potgrond erg fijn, deze zit namelijk vol met voedingsstoffen. Soms kan het voorkomen dat ik een flinke groeispurt doormaak en eerder een nieuwe pot nodig heb, bijvoorbeeld wanneer mijn wortels aan de onderkant door de pot heen komen.

  Gebruik altijd een binnenpot in een decoratieve pot. Zo kun je makkelijker checken of je mij te veel water geeft, door te controleren of er water onderin mijn pot blijft staan. Ook kun je mij zo gemakkelijker water van onderaf geven.

 • Wanneer knip je mij?
 • Je hoeft mij niet te snoeien! Vind je toch dat ik te groot word, of worden mijn onderste bladeren geel van ouderdom? Knip deze dan tot 2 centimeter boven de stam af met een schone, scherpe schaar. Doe dit in het voorjaar, aangezien ik dan het sterkste ben.

 • Wat is mijn superpower?
 • Ik ben een echte luchtzuiveraar! Zo zorg ik ervoor dat de ruimte waarin ik sta wordt voorzien van schone lucht. Dit doe ik door de CO2 in de lucht om te zetten in zuurstof. Hierdoor krijg jij een boost van energie, focus en creativiteit.

 • Wist je al dat?
 • Het kan zijn dat ik via mijn bladeren wel eens wat druppeltjes water verlies. Dit gebeurt vaak wanneer ik te veel water heb gehad. Dit heet guttatie, en wordt ook wel ‘zweten’ genoemd.

 • Ben ik eetbaar?
 • Nee, ik ben niet eetbaar.

Een plek met veel licht, daar doe ik het goed! Maar zet mij niet op een plek met volle zon, daar kan ik niet zo goed tegen. Zet mij bijvoorbeeld voor een raam op het westen of oosten, of twee meter van een raam op het zuiden. Wanneer ik niet genoeg licht krijg zullen mijn stelen erg lang worden en uiteindelijk gaan hangen door het zware blad. Draai mij af en toe ook een stukje, zodat ik genoeg licht krijg van alle kanten, aangezien ik naar het licht toe groei. Zet mij ergens neer waar ik niet op de tocht sta en verplaats mij zo min mogelijk.

Ik vind een licht vochtige grond erg fijn en droog liever niet uit, want dan gaan mijn blaadjes slap hangen. Geef mij nooit te veel water, want dit veroorzaakt wortelrot. Regelmatig een slokje lauwwarm water is voor mij voldoende. Dit verschilt wel per seizoen: in de winter drink ik minder dan in de zomer, omdat het in de zomer warmer en lichter is. Daarnaast geldt ook: hoe lichter de standplaats, hoe meer ik drink. Geef mij water van onderaf, dat is beter voor mijn wortels en hierdoor verklein je ook de kans op beestjes. Ook kan ik zo de hoeveelheid water opnemen die ik nodig heb. De rest van het water mag je, nadat ik een kwartiertje gedronken heb, aan een andere plant geven. Tussentijds kan je voelen met je vinger hoe nat de grond is. Plakt er aarde aan je vinger nadat je deze in de potgrond stopt? Dan heb ik nog voldoende water. Is je vinger droog en schoon? Geef mij dan wat te drinken. Til me ook gerust eens op. Ben ik zwaar als een boom? Dan heb ik genoeg te drinken. Ben ik zo licht als een blaadje? Dan lust ik wel een slokje. Proost!

Plantenvoeding? Graag! Wel alleen tijdens het groeiseizoen alsjeblieft. Deze loopt van maart tot september. Zorg er voor dat je je hierbij houdt aan de aanbevolen hoeveelheid die op de verpakking staat om wortelrot te voorkomen. Buiten het groeiseizoen om heb ik geen plantenvoeding nodig, dan heb ik voldoende aan mijn reserves.

Als je mij net hebt gekocht, hoef je mij de eerste maanden niet te verpotten. Ik heb namelijk eerst al mijn energie nodig om te wennen aan mijn nieuwe omgeving. Je kunt mij natuurlijk wel met mijn kweekpot in een decoratieve pot zetten. Na de eerste keer verpotten vind ik eens in de twee jaar een nieuwe pot, die 20% groter is dan de vorige, erg fijn. Wel in het voorjaar, dan ben ik het sterkste. Ook vind ik verse potgrond erg fijn, deze zit namelijk vol met voedingsstoffen. Soms kan het voorkomen dat ik een flinke groeispurt doormaak en eerder een nieuwe pot nodig heb, bijvoorbeeld wanneer mijn wortels aan de onderkant door de pot heen komen.

Gebruik altijd een binnenpot in een decoratieve pot. Zo kun je makkelijker checken of je mij te veel water geeft, door te controleren of er water onderin mijn pot blijft staan. Ook kun je mij zo gemakkelijker water van onderaf geven.

Je hoeft mij niet te snoeien! Vind je toch dat ik te groot word, of worden mijn onderste bladeren geel van ouderdom? Knip deze dan tot 2 centimeter boven de stam af met een schone, scherpe schaar. Doe dit in het voorjaar, aangezien ik dan het sterkste ben.

Ik ben een echte luchtzuiveraar! Zo zorg ik ervoor dat de ruimte waarin ik sta wordt voorzien van schone lucht. Dit doe ik door de CO2 in de lucht om te zetten in zuurstof. Hierdoor krijg jij een boost van energie, focus en creativiteit.

Het kan zijn dat ik via mijn bladeren wel eens wat druppeltjes water verlies. Dit gebeurt vaak wanneer ik te veel water heb gehad. Dit heet guttatie, en wordt ook wel ‘zweten’ genoemd.

Nee, ik ben niet eetbaar.

favo spot

Waar sta ik het liefste in huis?

Als je mij op een lichte plek zet, ben ik hartstikke blij! Zet mij alleen niet op een plek met direct zonlicht, hier houd ik niet zo van.

verzorging

Medic heart

Hoe verzorg je mij?

Geef mij maar regelmatig een beetje lauwwarm water, dat vind ik erg fijn. Ook mag je mij tijdens het groeiseizoen twee keer per maand wat plantenvoeding geven.

Adopteer Regenwoud

Plantanious werkt samen met stichting Work with Nature. Onze tropische regenwouden verdwijnen in rap tempo en met de bomen gaat een enorme biodiversiteit verloren. Als het aan ons ligt loopt de jaguar straks weer rond in het door ‘Adopteer Regenwoud’ beschermde regenwoud in Costa Rica! De plek waar veel van onze bijzondere planten hun oorsprong kennen. Om een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan het doel van de stichting – in de komende tien jaar 2.000 hectare regenwoud beschermen – doneren wij een deel van onze omzet waarmee een deel van het tropisch regenwoud kan worden beschermd. Hoe meer er gedoneerd wordt, hoe sneller we de jaguar kunnen verwelkomen in een veilig leefgebied. Om dit doel te kunnen realiseren steekt de stichting geld in bescherming, herbebossing, educatie en onderzoek.