Hi, ik ben

Ben

Wie is

deze

Guy?

Hi, mijn naam is Ben!

Mijn Latijnse naam is Ficus Benjamina, hier komt ook mijn naam vandaan. Je kent mij misschien ook wel als de treurvijg. Bij Plantanious ben ik er in verschillende soorten, allemaal met een andere kleur blad! Ik heb erg veel blaadjes en kan daarmee een kale hoek in huis mooi vergroenen.

Hier in Nederland ken je mij als kamerplant, maar in Zuidwest-Azië, Afrika, Zuid-Amerika en Australië groei ik in de natuur, in de tropische regenwouden. Ook groei ik wat dichter bij huis, bijvoorbeeld in Portugal. Hier kan ik maar liefst 30 meter hoog worden! In huis hoef je hier niet bang voor te zijn, daar ben ik wat meer bescheiden.

SNELGIDS

meetlint
Hoogte: 100 CM
plantenpot
Diameter: 21 CM
zon
Plaatsing: Halfzon
water
water: Regelmatig water geven
air cleaning
STERK LUCHTZUIVEREND
do not eat
GIFTIG, NIET GESCHIKT VOOR CONSUMPTIE
schaar
Schud plant om oud blad te laten vallen. Te lange takken wegknippen.
voeding
1x per maand plantenvoeding, ‘s winters niet
Monstera blad

MORE INFO

 • Waar sta ik het liefste in huis?
 • Ik ben verkrijgbaar met allerlei verschillende bladsoorten die allemaal dezelfde verzorging nodig hebben, op de hoeveelheid licht na. Hoe lichter mijn blaadjes, hoe meer licht ik nodig heb. Zet mij het liefst vlakbij een raam op het oosten of westen of een paar meter van een zuidelijk raam af. Ik houd niet van tocht en kou, zet mij maar op een warme plek waar ik lekker kan blijven staan. Verandering vind ik namelijk ook niet fijn.

 • Hoeveel water drink ik?
 • Mijn grond moet altijd vochtig blijven, maar niet te nat. Geef mij daarom regelmatig een slokje lauwwarm water en controleer vóórdat je mij water geeft altijd even hoe vochtig mijn grond nog is. Dit doe je eenvoudig door je vinger in de grond te stoppen en te voelen of het vochtig of droog is. Als deze nog vochtig voelt, heb ik nog geen dorst. Droog? Geef me maar een slokje! Doe dit van onderaf, zodat ik zelf de hoeveelheid water op kan nemen die ik nodig heb. Kwartiertje drinken, en de rest mag naar een andere plant. Zo voorkom je dat je me te veel water geeft, en het voorkomt ook nog eens beestjes in mijn potgrond.

 • Hoeveel voeding eet ik?
 • Ik lust graag een keer per maand wat voeding, in de aanbevolen hoeveelheid. Dit neem ik graag in het groeiseizoen, welke loopt van maart tot september. Buiten het groeiseizoen heb ik geen plantenvoeding nodig, want dan groei ik niet zo hard. Geef mij niet te veel plantenvoeding, want zoveel honger heb ik niet.

 • Wanneer wil ik een nieuwe pot?
 • Zet mij niet meteen in een nieuwe pot als je mij net hebt gekocht. Ik sta de eerste maanden graag in mijn kweekpot, om zo bij te komen van alle veranderingen. Zodra ik me thuis voel vind ik het fijn om elk jaar een nieuwe pot te krijgen. Deze moet minimaal 20% groter zijn dan de vorige pot. Ook vind ik verse potgrond prettig, want dit zit weer boordevol voedingsstoffen! Je kunt mij het beste verpotten in het voorjaar, dan wen ik sneller aan mijn nieuwe huis. Zie je tussentijds dat mijn wortels door de onderkant van de pot heen groeien, of barst de pot open? Dan kun je mij ook verpotten.

  Zorg er ook voor dat je mij in een binnenpot in een decoratieve pot zet. Je krijgt hierdoor een beter beeld van hoeveel water je mij moet geven, omdat er een laag water onderin de pot zal blijven staan als je me te veel water hebt gegeven. Je kunt mij zo makkelijker water geven van onderaf.

 • Wanneer knip je mij?
 • Je kunt mij snoeien wanneer mijn takken erg lang worden en ik niet meer in model ben. Zo stimuleer je nieuwe groei en word ik voller. Heb ik veel dode blaadjes? Schud mij dan eens heen en weer, want dan laat ik deze vanzelf los.

 • Wat is mijn superpower?
 • Wil jij een schone, gezuiverde lucht in huis? Kies mij! Ik kan de CO2 in huis omzetten naar zuurstof. Dit zorgt voor een gezondere lucht in huis waar je een concentratieboost van krijgt. Ik ben dus ook echt een topper voor op kantoor!

 • Wist je al dat?
 • Ik word ook wel de wurgboom genoemd. Soms groei ik in de natuur namelijk in de holtes van een boom, omdat dieren zaadjes verspreiden door het bos en dit op hele gekke plekken terecht kan komen. Zo groei ik mee op deze boom, en laat ik mijn luchtwortels snel naar beneden vallen om zo een grote, sterke boom te worden. Ook groei ik zo snel omhoog, om genoeg licht te kunnen vangen. Hiermee houd ik geen rekening met planten om mij heen. Uiteindelijk word ik zo groot dat de boom en de planten waar ik overheen ben gegroeid niet genoeg licht meer kunnen krijgen waardoor deze afsterven.

 • Ben ik eetbaar?
 • Nee, ik ben niet eetbaar.

Ik ben verkrijgbaar met allerlei verschillende bladsoorten die allemaal dezelfde verzorging nodig hebben, op de hoeveelheid licht na. Hoe lichter mijn blaadjes, hoe meer licht ik nodig heb. Zet mij het liefst vlakbij een raam op het oosten of westen of een paar meter van een zuidelijk raam af. Ik houd niet van tocht en kou, zet mij maar op een warme plek waar ik lekker kan blijven staan. Verandering vind ik namelijk ook niet fijn.

Mijn grond moet altijd vochtig blijven, maar niet te nat. Geef mij daarom regelmatig een slokje lauwwarm water en controleer vóórdat je mij water geeft altijd even hoe vochtig mijn grond nog is. Dit doe je eenvoudig door je vinger in de grond te stoppen en te voelen of het vochtig of droog is. Als deze nog vochtig voelt, heb ik nog geen dorst. Droog? Geef me maar een slokje! Doe dit van onderaf, zodat ik zelf de hoeveelheid water op kan nemen die ik nodig heb. Kwartiertje drinken, en de rest mag naar een andere plant. Zo voorkom je dat je me te veel water geeft, en het voorkomt ook nog eens beestjes in mijn potgrond.

Ik lust graag een keer per maand wat voeding, in de aanbevolen hoeveelheid. Dit neem ik graag in het groeiseizoen, welke loopt van maart tot september. Buiten het groeiseizoen heb ik geen plantenvoeding nodig, want dan groei ik niet zo hard. Geef mij niet te veel plantenvoeding, want zoveel honger heb ik niet.

Zet mij niet meteen in een nieuwe pot als je mij net hebt gekocht. Ik sta de eerste maanden graag in mijn kweekpot, om zo bij te komen van alle veranderingen. Zodra ik me thuis voel vind ik het fijn om elk jaar een nieuwe pot te krijgen. Deze moet minimaal 20% groter zijn dan de vorige pot. Ook vind ik verse potgrond prettig, want dit zit weer boordevol voedingsstoffen! Je kunt mij het beste verpotten in het voorjaar, dan wen ik sneller aan mijn nieuwe huis. Zie je tussentijds dat mijn wortels door de onderkant van de pot heen groeien, of barst de pot open? Dan kun je mij ook verpotten.

Zorg er ook voor dat je mij in een binnenpot in een decoratieve pot zet. Je krijgt hierdoor een beter beeld van hoeveel water je mij moet geven, omdat er een laag water onderin de pot zal blijven staan als je me te veel water hebt gegeven. Je kunt mij zo makkelijker water geven van onderaf.

Je kunt mij snoeien wanneer mijn takken erg lang worden en ik niet meer in model ben. Zo stimuleer je nieuwe groei en word ik voller. Heb ik veel dode blaadjes? Schud mij dan eens heen en weer, want dan laat ik deze vanzelf los.

Wil jij een schone, gezuiverde lucht in huis? Kies mij! Ik kan de CO2 in huis omzetten naar zuurstof. Dit zorgt voor een gezondere lucht in huis waar je een concentratieboost van krijgt. Ik ben dus ook echt een topper voor op kantoor!

Ik word ook wel de wurgboom genoemd. Soms groei ik in de natuur namelijk in de holtes van een boom, omdat dieren zaadjes verspreiden door het bos en dit op hele gekke plekken terecht kan komen. Zo groei ik mee op deze boom, en laat ik mijn luchtwortels snel naar beneden vallen om zo een grote, sterke boom te worden. Ook groei ik zo snel omhoog, om genoeg licht te kunnen vangen. Hiermee houd ik geen rekening met planten om mij heen. Uiteindelijk word ik zo groot dat de boom en de planten waar ik overheen ben gegroeid niet genoeg licht meer kunnen krijgen waardoor deze afsterven.

Nee, ik ben niet eetbaar.

favo spot

Waar sta ik het liefste in huis?

Ik sta graag op een lichte plaats in huis waar ik geen last heb van eventuele tocht.

verzorging

Medic heart

Hoe verzorg je mij?

Geef mij een regelmatig slokje lauwwarm water en ik ben gelukkig! Ook krijg ik graag 1 keer per maand plantenvoeding tijdens het groeiseizoen.

Adopteer Regenwoud

Plantanious werkt samen met stichting Work with Nature. Onze tropische regenwouden verdwijnen in rap tempo en met de bomen gaat een enorme biodiversiteit verloren. Als het aan ons ligt loopt de jaguar straks weer rond in het door ‘Adopteer Regenwoud’ beschermde regenwoud in Costa Rica! De plek waar veel van onze bijzondere planten hun oorsprong kennen. Om een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan het doel van de stichting – in de komende tien jaar 2.000 hectare regenwoud beschermen – doneren wij een deel van onze omzet waarmee een deel van het tropisch regenwoud kan worden beschermd. Hoe meer er gedoneerd wordt, hoe sneller we de jaguar kunnen verwelkomen in een veilig leefgebied. Om dit doel te kunnen realiseren steekt de stichting geld in bescherming, herbebossing, educatie en onderzoek.