Hi, ik ben

Emma

Wie is

deze

leukerd?

Hi! Mijn naam is Emma.

Ik ben de Patio Gerbera en de grote zus van Julia. Ik ben zeer bekend als snijbloem, maar ook als tuinplant ben ik erg populair door mijn eenvoudige, maar prachtige bloemen. Ook heb ik een ontzettend lange bloeiperiode, namelijk van april tot november! Je wordt dus gegarandeerd lange tijd voorzien van mijn kleurrijke gezelschap.

Waar kom ik niet vandaan, kun je beter vragen! Je kunt mij van nature vinden in Zuid-Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Tasmanië, waar ik een zon minnende bloem ben. Inmiddels ben ik volop in Nederland te vinden, zowel als snijbloem als plant.

SNELGIDS

meetlint

hoogte: 50 - 60 CM

plantenpot

diameter: 19 CM

zon

halfschaduw tot zonnig

water

water: Zeer regelmatig tijdens bloeiseizoen

voeding

1x per week, 's winters niet

schaar

Uitgebloeide bloemen verwijderen

Monstera blad

MORE INFO

 • Waar sta ik het liefst?
 • Mijn uitbundige bloemen halen het zonnetje in de tuin, en dat heb ik ook wel nodig! Ik houd van de zon, zo worden mijn bloemen het mooiste. Zorg er wel voor dat ik niet in de felle middagzon sta, want dit kan mijn bloemen en bladeren beschadigen. Ik sta natuurlijk heel leuk in een potje, maar je kunt mij ook zeker in de volle grond zetten!

 • Ben ik winterhard?
 • Zo fleurig als ik ben, zo winterhard ben ik niet! Maar, als je mij in een pot hebt staan, kun je mij wel bijvoorbeeld in de garage laten overwinteren. Haal mij naar binnen in de schuur wanneer het kouder wordt dan 10 graden, om mij tegen de ergste kou te beschermen. Wanneer de temperaturen weer stijgen en het niet meer vriest kun je mij weer buiten zetten. Meestal is dit vanaf april.

 • Hoeveel water drink ik?
 • Ik ben een flinke drinker! Geef mij daarom tijdens het bloeiseizoen van april tot september regelmatig water en zorg er voor dat mijn potkluit altijd vochtig is! Sta ik in een pot? Zorg er dan voor dat mijn pot gaten onderin heeft, zodat het overtollige water goed weg kan lopen en niet onderin de pot blijft staan. Dit is erg belangrijk! Tijdens het overwinteren heb ik minder water nodig.

 • Hoeveel voeding eet ik?
 • Voeding, dat heb ik zeker nodig om zulke bloemen te kunnen blijven groeien! Geef mij elke week de juiste hoeveelheid plantenvoeding die op de verpakking staat, en je zult mij zien groeien. Ik houd van plantenvoeding tijdens het bloeiseizoen, welke loopt van april tot september. Buiten het bloeiseizoen om hoef je mij geen plantenvoeding te geven.

 • Wanneer een nieuwe pot?
 • Heb ik een pot als huis? Elk jaar verkassen! Geef mij elk jaar een nieuwe pot, minimaal 20% groter dan de huidige. Als je mij een nieuw huis geeft, geef me dan ook maar direct een nieuwe inboedel. Nieuwe humusrijke potgrond om weer lekker in te kunnen wortelen! Verkas mij in het voorjaar, zodat ik goed kan wennen aan mijn nieuwe omgeving en optimaal voor jou kan gaan bloeien zodra de tijd daar is.

 • Wanneer knip je mij?
 • Het is nodig om mijn uitgebloeide bloemen met steel te verwijderen, zodat mijn nieuwe bloemen de ruimte krijgen om te groeien. In het voorjaar kun je de dode plantdelen verwijderen.

 • Wist je al dat?
 • Je kunt mij ook als snijbloem in een vaas zetten. Zo kun je binnen én buiten van mij genieten!

 • Ben ik eetbaar?
 • Nee, ik ben niet eetbaar.

Mijn uitbundige bloemen halen het zonnetje in de tuin, en dat heb ik ook wel nodig! Ik houd van de zon, zo worden mijn bloemen het mooiste. Zorg er wel voor dat ik niet in de felle middagzon sta, want dit kan mijn bloemen en bladeren beschadigen. Ik sta natuurlijk heel leuk in een potje, maar je kunt mij ook zeker in de volle grond zetten!

Zo fleurig als ik ben, zo winterhard ben ik niet! Maar, als je mij in een pot hebt staan, kun je mij wel bijvoorbeeld in de garage laten overwinteren. Haal mij naar binnen in de schuur wanneer het kouder wordt dan 10 graden, om mij tegen de ergste kou te beschermen. Wanneer de temperaturen weer stijgen en het niet meer vriest kun je mij weer buiten zetten. Meestal is dit vanaf april.

Ik ben een flinke drinker! Geef mij daarom tijdens het bloeiseizoen van april tot september regelmatig water en zorg er voor dat mijn potkluit altijd vochtig is! Sta ik in een pot? Zorg er dan voor dat mijn pot gaten onderin heeft, zodat het overtollige water goed weg kan lopen en niet onderin de pot blijft staan. Dit is erg belangrijk! Tijdens het overwinteren heb ik minder water nodig.

Voeding, dat heb ik zeker nodig om zulke bloemen te kunnen blijven groeien! Geef mij elke week de juiste hoeveelheid plantenvoeding die op de verpakking staat, en je zult mij zien groeien. Ik houd van plantenvoeding tijdens het bloeiseizoen, welke loopt van april tot september. Buiten het bloeiseizoen om hoef je mij geen plantenvoeding te geven.

Heb ik een pot als huis? Elk jaar verkassen! Geef mij elk jaar een nieuwe pot, minimaal 20% groter dan de huidige. Als je mij een nieuw huis geeft, geef me dan ook maar direct een nieuwe inboedel. Nieuwe humusrijke potgrond om weer lekker in te kunnen wortelen! Verkas mij in het voorjaar, zodat ik goed kan wennen aan mijn nieuwe omgeving en optimaal voor jou kan gaan bloeien zodra de tijd daar is.

Het is nodig om mijn uitgebloeide bloemen met steel te verwijderen, zodat mijn nieuwe bloemen de ruimte krijgen om te groeien. In het voorjaar kun je de dode plantdelen verwijderen.

Je kunt mij ook als snijbloem in een vaas zetten. Zo kun je binnen én buiten van mij genieten!

Nee, ik ben niet eetbaar.

favo spot

Waar sta ik het liefste in de tuin?

Zon, heerlijk! Zet mij maar op een lichte en beschutte plek, maar pas wel op met de felle middagzon.

Verzorging

Medic heart

Hoe verzorg je mij?

Ik drink behoorlijk, dus geef mij zeer regelmatig water! Ook heb ik wekelijks wat plantenvoeding nodig om te groeien. Buiten het bloeiseizoen om heb ik dit niet nodig.

Adopteer Regenwoud

Plantanious werkt samen met stichting Work with Nature. Onze tropische regenwouden verdwijnen in rap tempo en met de bomen gaat een enorme biodiversiteit verloren. Als het aan ons ligt loopt de jaguar straks weer rond in het door ‘Adopteer Regenwoud’ beschermde regenwoud in Costa Rica! De plek waar veel van onze bijzondere planten hun oorsprong kennen. Om een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan het doel van de stichting – in de komende tien jaar 2.000 hectare regenwoud beschermen – doneren wij een deel van onze omzet waarmee een deel van het tropisch regenwoud kan worden beschermd. Hoe meer er gedoneerd wordt, hoe sneller we de jaguar kunnen verwelkomen in een veilig leefgebied. Om dit doel te kunnen realiseren steekt de stichting geld in bescherming, herbebossing, educatie en onderzoek.