Hi, ik ben

Lilly

Wie is

deze

leukerd?

Hi, ik heet Lilly!

Je kent mij waarschijnlijk ook wel als de Alstroemeria of de Incalelie, aangezien mijn bloemen ook wel lijken op lelietjes. Hier is mijn naam ook van afgeleid. “Maar dat zijn toch snijbloemen?”, hoor ik je denken. Jazeker, maar die snijbloemen komen ergens vandaan – bij mij dus! Ik bloei rijkelijk tot in het najaar, dus met mij geen kale tuin deze zomer.

Ik kom van hoog, uit de gebergten van de Andes! Dit is een koele, maar zonnige omgeving. Daarom ben ik ook erg populair in de Nederlandse tuinen en groei ik hier lekker door. Ik ben er in ontzettend veel kleuren, dus keuze genoeg!

SNELGIDS

meetlint

hoogte: 30 - 40 CM

plantenpot

diameter: 19 CM

zon

halfschaduw tot zonnig

water

water: Matig tijdens bloeiseizoen

voeding

1x per maand, 's winters niet

schaar

Uitgebloeide bloemen verwijderen

Monstera blad

MORE INFO

 • Waar sta ik het liefst?
 • Om deze prachtige bloemen te kunnen groeien heb ik zonlicht nodig. Zet mij daarom op een zonnige, beschutte plek. Pas wel op met de felle middagzon, aangezien mijn bloemen en bladeren hier niet altijd tegen kunnen wanneer de zon te fel is. Mocht je mij in de volle grond willen zetten, dan kan dat zeker. Je kunt mij ook in een pot zetten, hier doe ik het ook goed in.

 • Ben ik winterhard?
 • Helaas pindakaas, ik ben niet winterhard! Sta ik in de volle grond te pronken, houd er dan rekening mee dat ik de winter waarschijnlijk niet door kom. Sta ik in een pot? Dan kun je mij naar binnen in de schuur halen om te overwinteren en nog langer van mij genieten! Haal mij in dit geval naar binnen zodra het kouder wordt dan 10 graden, en zet mij pas weer buiten wanneer het warmer wordt en het niet meer vriest, zo ongeveer vanaf april.

 • Hoeveel water drink ik?
 • Zorg er voor dat mijn potkluit tijdens het bloeiseizoen van april tot september licht vochtig blijft, en geef mij daarom matig water. Ik ben dus geen hele grote drinker. Sta ik in een pot? Zorg er dan voor dat er gaten onderin mijn pot zitten, dit is heel belangrijk! Zo blijft er geen water onderin de pot staan, want hier houd ik echt niet van! Buiten het bloeiseizoen om heb ik minder water nodig.

 • Hoeveel voeding eet ik?
 • Ik heb ook niet zo veel voeding nodig, maar vind het wel fijn om één keer per maand mijn portie te krijgen. Geef mij de aanbevolen hoeveelheid die vermeld staat, zeker niet meer! Geef mij deze voeding tijdens het bloeiseizoen, welke loopt van april tot september. Buiten deze maanden om heb ik geen honger.

 • Wanneer een nieuwe pot?
 • Sta ik in een pot? Geef mij dan elk jaar een nieuwe pot! Zorg er voor dat deze minimaal 20% groter is, en stop deze lekker vol met nieuwe potgrond. Zo heb ik weer een mooie start om flink te gaan groeien en bloeien! Verpot mij in het voorjaar, dan herstel ik ook weer snel.

 • Wanneer knip je mij?
 • Ook aan mijn bloemen komt uiteindelijk een einde.. Knip mijn uitgebloeide takken daarom weg, want dan zal je snel weer verrast worden door mijn nieuwe groei en bloei!

 • Wist je al dat?
 • Ik ben ook een snijbloem! Je zult mij vast wel eens hebben gezien in een mooi boeket. Ik ben dus heel veelzijdig, zowel in de tuin als plant en in huis als snijbloem doe ik het goed!

 • Ben ik eetbaar?
 • Nee, ik ben niet eetbaar.

Om deze prachtige bloemen te kunnen groeien heb ik zonlicht nodig. Zet mij daarom op een zonnige, beschutte plek. Pas wel op met de felle middagzon, aangezien mijn bloemen en bladeren hier niet altijd tegen kunnen wanneer de zon te fel is. Mocht je mij in de volle grond willen zetten, dan kan dat zeker. Je kunt mij ook in een pot zetten, hier doe ik het ook goed in.

Helaas pindakaas, ik ben niet winterhard! Sta ik in de volle grond te pronken, houd er dan rekening mee dat ik de winter waarschijnlijk niet door kom. Sta ik in een pot? Dan kun je mij naar binnen in de schuur halen om te overwinteren en nog langer van mij genieten! Haal mij in dit geval naar binnen zodra het kouder wordt dan 10 graden, en zet mij pas weer buiten wanneer het warmer wordt en het niet meer vriest, zo ongeveer vanaf april.

Zorg er voor dat mijn potkluit tijdens het bloeiseizoen van april tot september licht vochtig blijft, en geef mij daarom matig water. Ik ben dus geen hele grote drinker. Sta ik in een pot? Zorg er dan voor dat er gaten onderin mijn pot zitten, dit is heel belangrijk! Zo blijft er geen water onderin de pot staan, want hier houd ik echt niet van! Buiten het bloeiseizoen om heb ik minder water nodig.

Ik heb ook niet zo veel voeding nodig, maar vind het wel fijn om één keer per maand mijn portie te krijgen. Geef mij de aanbevolen hoeveelheid die vermeld staat, zeker niet meer! Geef mij deze voeding tijdens het bloeiseizoen, welke loopt van april tot september. Buiten deze maanden om heb ik geen honger.

Sta ik in een pot? Geef mij dan elk jaar een nieuwe pot! Zorg er voor dat deze minimaal 20% groter is, en stop deze lekker vol met nieuwe potgrond. Zo heb ik weer een mooie start om flink te gaan groeien en bloeien! Verpot mij in het voorjaar, dan herstel ik ook weer snel.

Ook aan mijn bloemen komt uiteindelijk een einde.. Knip mijn uitgebloeide takken daarom weg, want dan zal je snel weer verrast worden door mijn nieuwe groei en bloei!

Ik ben ook een snijbloem! Je zult mij vast wel eens hebben gezien in een mooi boeket. Ik ben dus heel veelzijdig, zowel in de tuin als plant en in huis als snijbloem doe ik het goed!

Nee, ik ben niet eetbaar.

favo spot

Waar sta ik het liefste in de tuin?

Zet mij maar lekker op een lichte, beschutte plek. Daar ben ik het gelukkigste. Pas wel op met de felle middagzon.

Verzorging

Medic heart

Hoe verzorg je mij?

Ik ben geen grote drinker, maar houd van een slokje water op z’n tijd, als mijn grond maar licht vochtig blijft. Ook krijg ik graag 1 keer per maand wat plantenvoeding. Buiten het bloeiseizoen om heb ik minder water en geen plantenvoeding nodig.

Adopteer Regenwoud

Plantanious werkt samen met stichting Work with Nature. Onze tropische regenwouden verdwijnen in rap tempo en met de bomen gaat een enorme biodiversiteit verloren. Als het aan ons ligt loopt de jaguar straks weer rond in het door ‘Adopteer Regenwoud’ beschermde regenwoud in Costa Rica! De plek waar veel van onze bijzondere planten hun oorsprong kennen. Om een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan het doel van de stichting – in de komende tien jaar 2.000 hectare regenwoud beschermen – doneren wij een deel van onze omzet waarmee een deel van het tropisch regenwoud kan worden beschermd. Hoe meer er gedoneerd wordt, hoe sneller we de jaguar kunnen verwelkomen in een veilig leefgebied. Om dit doel te kunnen realiseren steekt de stichting geld in bescherming, herbebossing, educatie en onderzoek.