Hi, ik ben

Marina

Wie is

deze

leukerd?

Hi, ik ben Marina!

Je kent mij waarschijnlijk wel als de Limonium. Misschien komt mijn zusje, de Limonium Statice, je ook wel bekend voor. In de volksmond word ik ook wel de Lamsoor of Zeelavendel genoemd. Met mijn paarse bloemen en grove bladeren met zoutkristallen er op ben ik een verrassende verschijning, want ik kan door deze kristallen glinsteren in de zon! Ook trekken mijn bloemen veel bijen en vlinders aan.

Ik ken van oorsprong een breed herkomstgebied, van Kaap de Goede Hoop tot het Middellands zeegebied en de Kaukasus. Met mijn bijnaam, de Zeelavendel, kun je je vast voorstellen dat ik een echte kustplant ben. Mocht je dus aan zee wonen en regelmatig te maken hebben met de zilte, ruige zeewind, dan ben ik jouw beste vriend. Woon je niet aan zee? Geen enkel probleem! Ook in het binnenland doe ik het hartstikke goed in de tuin.

SNELGIDS

meetlint

hoogte: 60 CM

plantenpot

diameter: 19 CM

zon

halfschaduw tot zonnig

water

water: zeer regelmatig tijdens bloeiseizoen

voeding

2X PER MAAND PLANTENVOEDING, ‘S WINTERS NIET

schaar

uitgebloeide bloemen verwijderen

Monstera blad

MORE INFO

 • Waar sta ik het liefst?
 • Zonnestralen en warmte, daar houd ik van. Zet mij daarom graag op een zonnige plek. Een windvlaag, daar kan ik wel tegen. Houd wel rekening met de felle middagzon, aangezien deze soms behoorlijk fel kan zijn.  Je kan mij in de volle grond zetten, maar ook in een pot.

 • Ben ik winterhard?
 • Hoe sterk ik er ook uit zie, ik ben helaas niet winterhard. Wel is het mogelijk om mij niet in de volle grond, maar in een pot te zetten. Dan kun je ervoor kiezen om mij binnen in de schuur te laten overwinteren zodat ik volgend jaar nog een keer in de tuin kan schitteren, letterlijk! Haal mij naar binnen wanneer het kouder wordt dan 10 graden, en zet mij pas weer buiten als de temperaturen stijgen. Meestal is dit aan het begin van het bloeiseizoen in april.

 • Hoeveel water drink ik?
 • Tijdens het bloeiseizoen, welke loopt van april tot september, houd ik van een vochtige grond en heb ik dus regelmatig water nodig zodat ik niet uitdroog. Als je mij in een pot hebt staan, houd er dan rekening mee dat ik nog meer water nodig heb. Ook is het in dit geval heel belangrijk om mij in een pot te zetten met gaten onderin, om zo het water dat ik niet nodig heb weg te laten lopen. Ik houd er namelijk niet van als er water onderin mijn pot blijft staan. Om het bloeiseizoen heen heb ik minder water nodig en kun je mijn grond droger laten worden.

 • Hoeveel voeding eet ik?
 • Ook ik heb voeding nodig om te groeien! Geef mij daarom 1 keer per maand plantenvoeding tijdens het bloeiseizoen. Het is hierbij belangrijk om je te houden aan de aanbevolen hoeveelheid. Het bloeiseizoen loopt doorgaans van april tot september. Buiten het bloeiseizoen heb ik geen plantenvoeding nodig, en heb ik genoeg aan mijn reserve.

 • Wanneer een nieuwe pot?
 • Als je hebt besloten om mij in een pot te zetten, geef mij dan elk jaar weer een nieuwe pot die minimaal 20% groter is dan mijn vorige pot, en vul deze met humusrijke potgrond. Doe dit in het voorjaar, dan kan ik snel herstellen. Zo kan ik weer lekker doorgroeien en is mijn potgrond weer fris.

 • Wanneer knip je mij?
 • Ik ben een hele makkelijke plant, en mij hoef je dus ook niet te snoeien. Wel kun je mijn bruine bladeren of uitgebloeide takken weghalen, maar in principe bloei en groei ik vanzelf lekker door.

 • Wist je al dat?
 • Ik ben in 2020 verkozen tot “de parel van het tuinseizoen”. In dit jaar was ik de meest bijzondere tuinplant. Hoe tof is dat?!

 • Ben ik eetbaar?
 • Nee, ik ben niet eetbaar.

Zonnestralen en warmte, daar houd ik van. Zet mij daarom graag op een zonnige plek. Een windvlaag, daar kan ik wel tegen. Houd wel rekening met de felle middagzon, aangezien deze soms behoorlijk fel kan zijn.  Je kan mij in de volle grond zetten, maar ook in een pot.

Hoe sterk ik er ook uit zie, ik ben helaas niet winterhard. Wel is het mogelijk om mij niet in de volle grond, maar in een pot te zetten. Dan kun je ervoor kiezen om mij binnen in de schuur te laten overwinteren zodat ik volgend jaar nog een keer in de tuin kan schitteren, letterlijk! Haal mij naar binnen wanneer het kouder wordt dan 10 graden, en zet mij pas weer buiten als de temperaturen stijgen. Meestal is dit aan het begin van het bloeiseizoen in april.

Tijdens het bloeiseizoen, welke loopt van april tot september, houd ik van een vochtige grond en heb ik dus regelmatig water nodig zodat ik niet uitdroog. Als je mij in een pot hebt staan, houd er dan rekening mee dat ik nog meer water nodig heb. Ook is het in dit geval heel belangrijk om mij in een pot te zetten met gaten onderin, om zo het water dat ik niet nodig heb weg te laten lopen. Ik houd er namelijk niet van als er water onderin mijn pot blijft staan. Om het bloeiseizoen heen heb ik minder water nodig en kun je mijn grond droger laten worden.

Ook ik heb voeding nodig om te groeien! Geef mij daarom 1 keer per maand plantenvoeding tijdens het bloeiseizoen. Het is hierbij belangrijk om je te houden aan de aanbevolen hoeveelheid. Het bloeiseizoen loopt doorgaans van april tot september. Buiten het bloeiseizoen heb ik geen plantenvoeding nodig, en heb ik genoeg aan mijn reserve.

Als je hebt besloten om mij in een pot te zetten, geef mij dan elk jaar weer een nieuwe pot die minimaal 20% groter is dan mijn vorige pot, en vul deze met humusrijke potgrond. Doe dit in het voorjaar, dan kan ik snel herstellen. Zo kan ik weer lekker doorgroeien en is mijn potgrond weer fris.

Ik ben een hele makkelijke plant, en mij hoef je dus ook niet te snoeien. Wel kun je mijn bruine bladeren of uitgebloeide takken weghalen, maar in principe bloei en groei ik vanzelf lekker door.

Ik ben in 2020 verkozen tot “de parel van het tuinseizoen”. In dit jaar was ik de meest bijzondere tuinplant. Hoe tof is dat?!

Nee, ik ben niet eetbaar.

favo spot

Waar sta ik het liefste in de tuin?

Ik ben het liefste op een lichte plaats, maar pas wel op met de felle middagzon. Een zuchtje wind, daar kan ik wel tegen!

Verzorging

Medic heart

Hoe verzorg je mij?

Ik houd van een regelmatige slok water, en vind het ook fijn om 1 keer per maand wat plantenvoeding te krijgen. Buiten het bloeiseizoen om heb ik geen plantenvoeding en minder water nodig.

Adopteer Regenwoud

Plantanious werkt samen met stichting Work with Nature. Onze tropische regenwouden verdwijnen in rap tempo en met de bomen gaat een enorme biodiversiteit verloren. Als het aan ons ligt loopt de jaguar straks weer rond in het door ‘Adopteer Regenwoud’ beschermde regenwoud in Costa Rica! De plek waar veel van onze bijzondere planten hun oorsprong kennen. Om een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan het doel van de stichting – in de komende tien jaar 2.000 hectare regenwoud beschermen – doneren wij een deel van onze omzet waarmee een deel van het tropisch regenwoud kan worden beschermd. Hoe meer er gedoneerd wordt, hoe sneller we de jaguar kunnen verwelkomen in een veilig leefgebied. Om dit doel te kunnen realiseren steekt de stichting geld in bescherming, herbebossing, educatie en onderzoek.