Hi, ik ben

Rosa

Wie is

deze

leukerd?

Hi! Ik ben Rosa.

Ik word ook wel de Hibiscus Rosa-sinensis genoemd, maar men geeft mij ook wel eens de naam Altheastruik of Chinese roos. Ik sta bekend om mijn betoverende bloemen met de meest prachtige kleuren , die tot diep in oktober een feestje van de tuin zullen maken.

Uit mijn voorstelstukje kun je vast opmaken dat ik van nature voorkom in een heel groot deel van Azië. Ik ben dan wel een oogverblindende verschijning, maar kom hier toch in grote getale voor. Ik kan in het wild erg hoog worden, tot maar liefst 4 meter hoog! Ook word ik vaak als afscheiding gebruikt, en groei daarom vaak als bloemenhaag. Adembenemend, al zeg ik het zelf.

SNELGIDS

meetlint

hoogte: 70 CM

plantenpot

diameter: 19 CM

zon

halfschaduw tot zonnig

water

water: Zeer regelmatig tijdens bloeiseizoen

voeding

2x per maand, 's winters niet

schaar

uitgebloeide bloemen verwijderen

Monstera blad

MORE INFO

 • Waar sta ik het liefst?
 • Ik houd van de zon! Geef mij daarom een fijne plek in het zonnetje waar ik beschut ben tegen de wind. Pas wel op met de felle middagzon! Dit kan wel eens te fel zijn voor mijn bloemen. Je kunt mij in de volle grond of in een pot zetten, jij mag kiezen.

 • Ben ik winterhard?
 • Nee, ik ben helaas niet winterhard. Heb je mij dus in de volle grond staan, dan overleef ik de winter waarschijnlijk helaas niet. Heb je mij in een pot staan? Lucky you! Dan kun je mij binnenshuis in de schuur laten overwinteren. Haal mij in dit geval naar binnen zodra de temperaturen onder de 10 graden duiken, en zet mij pas weer buiten neer wanneer het niet meer vriest en het weer lekker warm wordt buiten. Meestal is dit vanaf april.

 • Hoeveel water drink ik?
 • Ik ben een flinke drinker, en daarom is het belangrijk om mijn potkluit tijdens het bloeiseizoen van april tot september altijd vochtig te houden en mij regelmatig water te geven. Sta ik in een pot? Dan is het heel belangrijk dat ik in een pot sta met gaten onderin de pot, zodat het overtollige water goed weg kan lopen. Ook heb ik in een pot meer water nodig, omdat er meer water wegstroomt vanuit mijn pot dan in de volle grond, waar mijn water opgeslagen kan worden in alle grond om mij heen. Buiten het bloeiseizoen om heb ik minder water nodig.

 • Hoeveel voeding eet ik?
 • Tijdens het bloeiseizoen, welke loopt van april tot september, vind ik het fijn om twee keer per maand plantenvoeding te krijgen. Geef dit in de aanbevolen hoeveelheid die op de verpakking staat. Buiten het bloeiseizoen om heb ik geen plantenvoeding nodig.

 • Wanneer een nieuwe pot?
 • Elk jaar heb ik behoefte aan een nieuwe, minimaal 20% grotere pot. Geef mij tijdens het verpotten ook meteen nieuwe, humusrijke potgrond. Zo heb ik een frisse start! Doe dit het liefste in het voorjaar wanneer ik weer voldoende energie heb, zodat ik direct kan bijkomen van mijn verhuizing.

 • Wanneer knip je mij?
 • Mijn prachtige bloemen bloeien 2 tot 3 dagen en zijn hierna uitgebloeid, en het is dan belangrijk om ze te verwijderen. Zo maak je weer plaats voor mijn nieuwe bloemen. Ook vind ik het fijn om in het voorjaar teruggesnoeid te worden om zo mijn groei te bevorderen.

 • Wist je al dat?
 • Ik ben de nationale bloem van Maleisië. Hoe cool is dat?!

 • Ben ik eetbaar?
 • Nee, ik ben niet eetbaar.

Ik houd van de zon! Geef mij daarom een fijne plek in het zonnetje waar ik beschut ben tegen de wind. Pas wel op met de felle middagzon! Dit kan wel eens te fel zijn voor mijn bloemen. Je kunt mij in de volle grond of in een pot zetten, jij mag kiezen.

Nee, ik ben helaas niet winterhard. Heb je mij dus in de volle grond staan, dan overleef ik de winter waarschijnlijk helaas niet. Heb je mij in een pot staan? Lucky you! Dan kun je mij binnenshuis in de schuur laten overwinteren. Haal mij in dit geval naar binnen zodra de temperaturen onder de 10 graden duiken, en zet mij pas weer buiten neer wanneer het niet meer vriest en het weer lekker warm wordt buiten. Meestal is dit vanaf april.

Ik ben een flinke drinker, en daarom is het belangrijk om mijn potkluit tijdens het bloeiseizoen van april tot september altijd vochtig te houden en mij regelmatig water te geven. Sta ik in een pot? Dan is het heel belangrijk dat ik in een pot sta met gaten onderin de pot, zodat het overtollige water goed weg kan lopen. Ook heb ik in een pot meer water nodig, omdat er meer water wegstroomt vanuit mijn pot dan in de volle grond, waar mijn water opgeslagen kan worden in alle grond om mij heen. Buiten het bloeiseizoen om heb ik minder water nodig.

Tijdens het bloeiseizoen, welke loopt van april tot september, vind ik het fijn om twee keer per maand plantenvoeding te krijgen. Geef dit in de aanbevolen hoeveelheid die op de verpakking staat. Buiten het bloeiseizoen om heb ik geen plantenvoeding nodig.

Elk jaar heb ik behoefte aan een nieuwe, minimaal 20% grotere pot. Geef mij tijdens het verpotten ook meteen nieuwe, humusrijke potgrond. Zo heb ik een frisse start! Doe dit het liefste in het voorjaar wanneer ik weer voldoende energie heb, zodat ik direct kan bijkomen van mijn verhuizing.

Mijn prachtige bloemen bloeien 2 tot 3 dagen en zijn hierna uitgebloeid, en het is dan belangrijk om ze te verwijderen. Zo maak je weer plaats voor mijn nieuwe bloemen. Ook vind ik het fijn om in het voorjaar teruggesnoeid te worden om zo mijn groei te bevorderen.

Ik ben de nationale bloem van Maleisië. Hoe cool is dat?!

Nee, ik ben niet eetbaar.

favo spot

Waar sta ik het liefste in de tuin?

Om mijn mooie bloemen uit te laten komen heb ik wel wat zonlicht nodig! Zet mij op een lichte, beschutte plek. Pas wel op met de felle middagzon.

Verzorging

Medic heart

Hoe verzorg je mij?

Ik krijg graag regelmatig water, aangezien ik een behoorlijke drinker kan zijn. Ook krijg ik graag twee keer per maand een portie plantenvoeding. Buiten het bloeiseizoen om heb ik minder water en geen plantenvoeding nodig.

Adopteer Regenwoud

Plantanious werkt samen met stichting Work with Nature. Onze tropische regenwouden verdwijnen in rap tempo en met de bomen gaat een enorme biodiversiteit verloren. Als het aan ons ligt loopt de jaguar straks weer rond in het door ‘Adopteer Regenwoud’ beschermde regenwoud in Costa Rica! De plek waar veel van onze bijzondere planten hun oorsprong kennen. Om een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan het doel van de stichting – in de komende tien jaar 2.000 hectare regenwoud beschermen – doneren wij een deel van onze omzet waarmee een deel van het tropisch regenwoud kan worden beschermd. Hoe meer er gedoneerd wordt, hoe sneller we de jaguar kunnen verwelkomen in een veilig leefgebied. Om dit doel te kunnen realiseren steekt de stichting geld in bescherming, herbebossing, educatie en onderzoek.