Luchtzuiverend

Uit wetenschappelijk onderzoek van de WUR (Wageningen University & Research) en NASA is gebleken dat de Ficus een relatief sterke luchtzuiverende plant is en daarmee een positieve bijdrage levert voor onze woon- en werkomgeving.

Standplaats

Op een lichte plaats, in de buurt van het raam maar niet in de volle zon. Voorkom een tochtige omgeving. Omdat een Ficus een tropische plant is houdt hij niet van temperaturen beneden de 16 graden Celcius. Een maximum temperatuur van 30 graden Celcius is echter geen probleem voor hem (let dan wel even op dat hij meer water nodig heeft bij hoge temperaturen).

Watergift

De potkluit niet laten uitdrogen. Lauw-warm water. Afhankelijk van het seizoen 1x per week, 1x per 2 weken.

Voeding

De Ficus is een groeikrachtige plant. 1x per 2 weken voeding in het water meegeven is voldoende.

Bladval is normaal en met name in de wintermaanden, zoals dat ook in de natuur het geval is. De Ficus blijft gewoon nieuwe bladeren maken. Teveel bladval is echter niet goed. Dit wordt meestal veroorzaakt door het geven van teveel water, hier kan hij absoluut niet tegen

De Ficus is één van de meest bekende en populaire kamerplanten. Al meer dan duizend jaar groeit de Ficus in tropische en subtropische gebieden. Ze komen voor in delen van Azië en Afrika, maar ook in Zuid-Amerika en Australië.

De echte vijgenboom (Ficus Carica) komt algemeen voor in het Middellandse-Zeegebied en is al sinds de oudheid een belangrijk cultuurgewas. Er zijn echter meer vijgenbomen! Een andere bekende Ficus is de rubberboom (Ficus Elastica). Wist je dat vroeger het melksap van de Ficus Elastica de voornaamste bron was voor de winning van latex waaruit weer rubber gemaakt werd?

De Ficus heeft een sierlijk uiterlijk door de hangende twijgen en blaadjes en is een snelle groeier. Deze Ficus is een wurgvijg: hij kiemt op andere bomen, zendt dan lange wortels naar beneden (luchtwortels) die een netwerk rond de waardplant vormen. Uiteindelijk wordt deze gastheer verdrongen waarna de Ficus zelfstandig staat. Een Ficus is een sterke plant. In de natuur kunnen ze zelfs meer dan vijfhonderd jaar oud worden.