Hi, ik ben

Doris

Wie is

deze

Girl?

Hi, ik ben Doris!

In de boeken noemen ze mij ook de Alocasia Portodora. Ik ben een bijzondere verschijning met mijn grote, golvende bladeren en mooie gestippelde stam. Ik heet ook wel de Olifantsoor, maar dit kun je je vast voorstellen als je mijn grote, heldergroene bladeren ziet!

Ik ben opgegroeid in de warme bossen van zuidelijk Azië. Je kunt je voorstellen dat dat wel een heel verschil is met hier! Ik kan in deze warme bossen wel enkele meters hoog worden met reusachtige bladeren. Hier word ik ook wel gebruikt als paraplu om te schuilen tegen de regenbuien. Dan komen die grote bladeren van mij goed van pas.

SNELGIDS

meetlint
Hoogte: 80 CM
plantenpot
Diameter: 21 CM
zon
Plaatsing: Halfzon, geen direct zonlicht
water
water: Regelmatig water geven
air cleaning
STERK LUCHTZUIVEREND
do not eat
GIFTIG, NIET GESCHIKT VOOR CONSUMPTIE
schaar
OUDE, LELIJKE BLADEREN AFKNIPPEN
voeding
2x per maand plantenvoeding, ‘s winters niet
Monstera blad

MORE INFO

  • Waar sta ik het liefste in huis?
  • Ik sta graag op een plek met veel licht, maar niet met de volle zon. Een plekje voor een raam op het westen of oosten, of twee meter van een raam op het zuiden zou bijvoorbeeld ideaal zijn. Je merkt het snel genoeg wanneer ik niet genoeg licht krijg, want dan zullen mijn stelen heel lang worden om het licht wel te kunnen bereiken. Uiteindelijk zullen mijn stelen zo lang worden dat mijn bladeren ook gaan hangen vanwege het gewicht. Draai mij ook af en toe zodat al mijn bladeren genoeg licht krijgen. Zet me op een plekje waar ik niet op de tocht sta, en verplaats me niet te vaak.

  • Hoeveel water drink ik?
  • Ik vind een licht vochtige grond erg fijn en droog liever niet uit, want dan gaan mijn blaadjes slap hangen. Geef mij nooit te veel water, want dit veroorzaakt wortelrot. Regelmatig een slokje lauwwarm water is voor mij voldoende. Dit verschilt wel per seizoen: in de winter drink ik minder dan in de zomer, omdat het in de zomer warmer en lichter is. Daarnaast geldt ook: hoe lichter de standplaats, hoe meer ik drink. Geef mij water van onderaf, dat is beter voor mijn wortels en hierdoor verklein je ook de kans op beestjes. Ook kan ik zo de hoeveelheid water opnemen die ik nodig heb. De rest van het water mag je, nadat ik een kwartiertje gedronken heb, aan een andere plant geven. Tussentijds kan je voelen met je vinger hoe nat de grond is. Plakt er aarde aan je vinger nadat je deze in de potgrond stopt? Dan heb ik nog voldoende water. Is je vinger droog en schoon? Geef mij dan wat te drinken. Til me ook gerust eens op. Ben ik zwaar als een boom? Dan heb ik genoeg te drinken. Ben ik zo licht als een blaadje? Dan lust ik wel een slokje. Proost!

  • Hoeveel voeding eet ik?
  • In het groeiseizoen, welke loopt van maart tot september, krijg ik graag wat plantenvoeding. Twee keer per maand is voldoende, in de hoeveelheid die op de verpakking omschreven staat. Geef nooit te veel plantenvoeding, want dit is niet goed voor mijn wortels. Je hoeft mij geen plantenvoeding te geven buiten het groeiseizoen om, dan groei ik namelijk ook veel minder.

  • Wanneer wil ik een nieuwe pot?
  • Als je mij net hebt gekocht, hoef je mij de eerste maanden niet te verpotten. Ik heb namelijk eerst al mijn energie nodig om te wennen aan mijn nieuwe omgeving. Je kunt mij natuurlijk wel met mijn kweekpot in een decoratieve pot zetten. Na de eerste keer verpotten vind ik eens in de twee jaar een nieuwe pot, die 20% groter is dan de vorige, erg fijn. Wel in het voorjaar, dan ben ik het sterkste. Ook vind ik verse potgrond erg fijn, deze zit namelijk vol met voedingsstoffen. Soms kan het voorkomen dat ik een flinke groeispurt doormaak en eerder een nieuwe pot nodig heb, bijvoorbeeld wanneer mijn wortels aan de onderkant door de pot heen komen.

    Gebruik altijd een binnenpot in een decoratieve pot. Zo kun je makkelijker checken of je mij te veel water geeft, door te controleren of er water onderin mijn pot blijft staan. Ook kun je mij zo gemakkelijker water van onderaf geven.

  • Wanneer knip je mij?
  • Wil je mij snoeien? In principe hoeft dit niet. Mocht je dit toch willen, omdat je bijvoorbeeld mijn vorm niet mooi meer vindt of omdat ik oud blad heb dat geel verkleurd, dan kun je mijn bladsteel tot 2 centimeter boven de stam afknippen. Doe dit altijd met een scherpe, schone schaar en in het voorjaar zodat ik snel van mijn knipbeurt kan herstellen.

  • Wat is mijn superpower?
  • Ik ben een echte luchtzuiveraar! Zo zorg ik ervoor dat de ruimte waarin ik sta wordt voorzien van schone lucht. Dit doe ik door de CO2 in de lucht om te zetten in zuurstof. Hierdoor krijg jij een boost van energie, focus en creativiteit.

  • Wist je al dat?
  • Het kan zijn dat ik via mijn bladeren wel eens wat druppeltjes water verlies. Dit gebeurt vaak wanneer ik te veel water heb gehad. Dit heet guttatie, en wordt ook wel ‘zweten’ genoemd.

  • Ben ik eetbaar?
  • Nee, ik ben niet eetbaar.

Ik sta graag op een plek met veel licht, maar niet met de volle zon. Een plekje voor een raam op het westen of oosten, of twee meter van een raam op het zuiden zou bijvoorbeeld ideaal zijn. Je merkt het snel genoeg wanneer ik niet genoeg licht krijg, want dan zullen mijn stelen heel lang worden om het licht wel te kunnen bereiken. Uiteindelijk zullen mijn stelen zo lang worden dat mijn bladeren ook gaan hangen vanwege het gewicht. Draai mij ook af en toe zodat al mijn bladeren genoeg licht krijgen. Zet me op een plekje waar ik niet op de tocht sta, en verplaats me niet te vaak.

Ik vind een licht vochtige grond erg fijn en droog liever niet uit, want dan gaan mijn blaadjes slap hangen. Geef mij nooit te veel water, want dit veroorzaakt wortelrot. Regelmatig een slokje lauwwarm water is voor mij voldoende. Dit verschilt wel per seizoen: in de winter drink ik minder dan in de zomer, omdat het in de zomer warmer en lichter is. Daarnaast geldt ook: hoe lichter de standplaats, hoe meer ik drink. Geef mij water van onderaf, dat is beter voor mijn wortels en hierdoor verklein je ook de kans op beestjes. Ook kan ik zo de hoeveelheid water opnemen die ik nodig heb. De rest van het water mag je, nadat ik een kwartiertje gedronken heb, aan een andere plant geven. Tussentijds kan je voelen met je vinger hoe nat de grond is. Plakt er aarde aan je vinger nadat je deze in de potgrond stopt? Dan heb ik nog voldoende water. Is je vinger droog en schoon? Geef mij dan wat te drinken. Til me ook gerust eens op. Ben ik zwaar als een boom? Dan heb ik genoeg te drinken. Ben ik zo licht als een blaadje? Dan lust ik wel een slokje. Proost!

In het groeiseizoen, welke loopt van maart tot september, krijg ik graag wat plantenvoeding. Twee keer per maand is voldoende, in de hoeveelheid die op de verpakking omschreven staat. Geef nooit te veel plantenvoeding, want dit is niet goed voor mijn wortels. Je hoeft mij geen plantenvoeding te geven buiten het groeiseizoen om, dan groei ik namelijk ook veel minder.

Als je mij net hebt gekocht, hoef je mij de eerste maanden niet te verpotten. Ik heb namelijk eerst al mijn energie nodig om te wennen aan mijn nieuwe omgeving. Je kunt mij natuurlijk wel met mijn kweekpot in een decoratieve pot zetten. Na de eerste keer verpotten vind ik eens in de twee jaar een nieuwe pot, die 20% groter is dan de vorige, erg fijn. Wel in het voorjaar, dan ben ik het sterkste. Ook vind ik verse potgrond erg fijn, deze zit namelijk vol met voedingsstoffen. Soms kan het voorkomen dat ik een flinke groeispurt doormaak en eerder een nieuwe pot nodig heb, bijvoorbeeld wanneer mijn wortels aan de onderkant door de pot heen komen.

Gebruik altijd een binnenpot in een decoratieve pot. Zo kun je makkelijker checken of je mij te veel water geeft, door te controleren of er water onderin mijn pot blijft staan. Ook kun je mij zo gemakkelijker water van onderaf geven.

Wil je mij snoeien? In principe hoeft dit niet. Mocht je dit toch willen, omdat je bijvoorbeeld mijn vorm niet mooi meer vindt of omdat ik oud blad heb dat geel verkleurd, dan kun je mijn bladsteel tot 2 centimeter boven de stam afknippen. Doe dit altijd met een scherpe, schone schaar en in het voorjaar zodat ik snel van mijn knipbeurt kan herstellen.

Ik ben een echte luchtzuiveraar! Zo zorg ik ervoor dat de ruimte waarin ik sta wordt voorzien van schone lucht. Dit doe ik door de CO2 in de lucht om te zetten in zuurstof. Hierdoor krijg jij een boost van energie, focus en creativiteit.

Het kan zijn dat ik via mijn bladeren wel eens wat druppeltjes water verlies. Dit gebeurt vaak wanneer ik te veel water heb gehad. Dit heet guttatie, en wordt ook wel ‘zweten’ genoemd.

Nee, ik ben niet eetbaar.

favo spot

Waar sta ik het liefste in huis?

Een lichte plek, zet mij daar maar neer. Zorg er wel voor dat ik niet met mijn bladeren in het directe zonlicht sta, dit vind ik niet fijn.

verzorging

Medic heart

Hoe verzorg je mij?

Geef mij maar regelmatig een slokje lauwwarm water, hier doe ik het goed op. Te veel water vind ik niet fijn, pas hier dus voor op. Twee keer per maand krijg ik graag wat plantenvoeding, maar alleen tijdens het groeiseizoen.

Adopteer Regenwoud

Plantanious werkt samen met stichting Work with Nature. Onze tropische regenwouden verdwijnen in rap tempo en met de bomen gaat een enorme biodiversiteit verloren. Als het aan ons ligt loopt de jaguar straks weer rond in het door ‘Adopteer Regenwoud’ beschermde regenwoud in Costa Rica! De plek waar veel van onze bijzondere planten hun oorsprong kennen. Om een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan het doel van de stichting – in de komende tien jaar 2.000 hectare regenwoud beschermen – doneren wij een deel van onze omzet waarmee een deel van het tropisch regenwoud kan worden beschermd. Hoe meer er gedoneerd wordt, hoe sneller we de jaguar kunnen verwelkomen in een veilig leefgebied. Om dit doel te kunnen realiseren steekt de stichting geld in bescherming, herbebossing, educatie en onderzoek.