Hi, ik ben

Martin

Wie is

deze

Guy?

Hi! Ik ben Mart.

De experts noemen mij ook wel Monstera Deliciosa, maar jij kent mij waarschijnlijk ook als gatenplant. Deze naam heb ik gekregen door, jawel, de gaten in mijn bladeren! Origineel hè? Veel interieurstylisten werken graag met mij, want ik ben super trendy. Ik ben een echte blikvanger en zorg voor tropische vibes in huis.

Ik kom van heel ver, namelijk uit de tropische regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. Hier is het warm en vochtig. In huis houd ik daarom ook van een hogere luchtvochtigheid en warmte. In de natuur kan ik enorm groot worden, en mijn bladeren kunnen dan wel een doorsnede van 1 meter krijgen! In huis zal dat niet zo snel gaan… maar niets is onmogelijk!

SNELGIDS

meetlint
Hoogte: 75 CM
plantenpot
Diameter: 21 CM
zon
Plaatsing: Halfzon, geen direct zonlicht
water
water: Zeer regelmatig water geven
air cleaning
STERK LUCHTZUIVEREND
do not eat
GIFTIG, NIET GESCHIKT VOOR CONSUMPTIE
schaar
OUDE, LELIJKE BLADEREN AFKNIPPEN
voeding
2x per maand plantenvoeding, ‘s winters niet
Monstera blad

MORE INFO

 • Waar sta ik het liefste in huis?
 • Op zoek naar een plant die ook op donkerdere plekken in huis kan staan? Kies mij! Ik heb geen direct zonlicht nodig om lekker te groeien. Sterker nog, ik houd niet van direct zonlicht. Wel moet ik zeggen dat ik ook niet houd van een plek waar helemaal geen natuurlijk licht komt, want daar krijg ik geen energie van. Draai me ook af en toe een klein beetje, zo krijgen al mijn bladeren licht en groei ik niet scheef. Ik heb namelijk sterk de neiging om naar het licht toe te groeien.

 • Hoeveel water drink ik?
 • Ik krijg graag regelmatig een slokje lauwwarm water, en heb mijn kluit graag licht vochtig. Maar, pas op, ik heb een hekel aan natte voeten! Check daarom de bovenste laag van de potgrond voordat je mij water geeft. Met je vinger kun je makkelijk voelen of mijn potgrond nog vochtig is of wel een gietbeurtje kan gebruiken. Het liefst krijg ik van onderaf water. Op deze manier krijg ik minder snel last van beestjes in mijn potgrond en kan ik zelf de hoeveelheid water drinken die ik nodig heb. Na een kwartier nog een restje water? Geef dat maar aan een andere plant.

 • Hoeveel voeding eet ik?
 • Voeding vind ik erg fijn tijdens het groeiseizoen, dat loopt van maart tot september. Graag 2 keer per maand. Dit heb ik nodig om mijn bladeren genoeg energie te geven om gróót te worden, met veel gaten erin! Geef mij echter niet te veel voeding, want daar kan ik niet goed tegen. Houd je altijd aan de aanbevolen hoeveelheid. Buiten het groeiseizoen om heb ik geen honger en leef ik van mijn reserve.

 • Wanneer wil ik een nieuwe pot?
 • Als je mij net uit de winkel hebt gehaald mag je mij nog een paar maanden in mijn kweekpot laten staan, zo kan ik al mijn energie stoppen in het wennen aan mijn nieuwe omgeving. Na het wennen kan ik elk jaar wel een nieuwe pot gebruiken! Na een jaar heb ik alle voedingsstoffen uit de potgrond op, en heb ik nieuwe nodig. Ook kan ik groeien als de beste, en dus hebben mijn wortels ook een pot nodig die minimaal 20% groter is dan de vorige, zodat mijn wortels nóg groter en sterker kunnen worden. Je mag mij verpotten in het voorjaar, of wanneer mijn pot tussentijds écht openbarst door mijn enorme wortelkluit. Tijdens het verpotten kun je ook een mosstok toevoegen aan de pot waar ik tegenaan kan klimmen, daar ben ik erg goed in.

  Zorg dat je altijd gebruik maakt van een binnenpot en een decoratieve pot. Zo kun je makkelijker zien of je mij te veel water geeft, bijvoorbeeld als er water onderin de pot blijft staan. Ook kun je mij zo uit de decoratieve pot tillen en makkelijk van onderaf water geven.

 • Wanneer knip je mij?
 • Je hoeft mij niet per sé te snoeien, maar mochten mijn stengels te lang worden kun je deze gerust afknippen. Houd je van plantjes stekken? Knip dan een steel een paar centimeter onder een luchtwortel af. Houd deze luchtwortel er aan en zet de stek in water. Na een aantal weken zal de stek wortels gegroeid hebben en kan je deze in vochtige potgrond zetten. Zo hoef je niets weg te gooien, en heb je ook nog eens een mini-me! Ook kun je mijn lange luchtwortels afknippen, maar steek ze liever terug de grond in of laat ze hangen. In de grond stoppen zorgt ervoor dat ik sterker word en kan klimmen, en laten hangen zorgt voor extra zuurstof. Als mijn luchtwortels nog klein zijn en zij komen in de buurt van een mosstok zal ik omhoog klimmen tegen de mosstok aan met mijn luchtwortels.

 • Wat is mijn superpower?
 • Als ik groot en volwassen ben, krijgen mijn grootste bladeren rimpels onder het blad op de stengel. Dit zijn mijn spierballen! Hiermee kan ik mijn blad draaien om het meeste licht op te kunnen vangen om zo nóg grotere bladeren te krijgen. Over mijn grote bladeren gesproken, deze zuiveren ook de lucht in huis. Daarnaast ben ik ook een echte klimmer. Geef mij een mosstok en watch the magic unfold – letterlijk! Dát zijn nog eens superpowers!

 • Wist je al dat?
 • Ik ben een echte klimplant! In de natuur groei ik omhoog tegen andere planten en bomen aan. Wil je mij ook laten klimmen? Zet mij dan in een pot met een mosstok!

 • Ben ik eetbaar?
 • Nee, ik ben niet eetbaar.

Op zoek naar een plant die ook op donkerdere plekken in huis kan staan? Kies mij! Ik heb geen direct zonlicht nodig om lekker te groeien. Sterker nog, ik houd niet van direct zonlicht. Wel moet ik zeggen dat ik ook niet houd van een plek waar helemaal geen natuurlijk licht komt, want daar krijg ik geen energie van. Draai me ook af en toe een klein beetje, zo krijgen al mijn bladeren licht en groei ik niet scheef. Ik heb namelijk sterk de neiging om naar het licht toe te groeien.

Ik krijg graag regelmatig een slokje lauwwarm water, en heb mijn kluit graag licht vochtig. Maar, pas op, ik heb een hekel aan natte voeten! Check daarom de bovenste laag van de potgrond voordat je mij water geeft. Met je vinger kun je makkelijk voelen of mijn potgrond nog vochtig is of wel een gietbeurtje kan gebruiken. Het liefst krijg ik van onderaf water. Op deze manier krijg ik minder snel last van beestjes in mijn potgrond en kan ik zelf de hoeveelheid water drinken die ik nodig heb. Na een kwartier nog een restje water? Geef dat maar aan een andere plant.

Voeding vind ik erg fijn tijdens het groeiseizoen, dat loopt van maart tot september. Graag 2 keer per maand. Dit heb ik nodig om mijn bladeren genoeg energie te geven om gróót te worden, met veel gaten erin! Geef mij echter niet te veel voeding, want daar kan ik niet goed tegen. Houd je altijd aan de aanbevolen hoeveelheid. Buiten het groeiseizoen om heb ik geen honger en leef ik van mijn reserve.

Als je mij net uit de winkel hebt gehaald mag je mij nog een paar maanden in mijn kweekpot laten staan, zo kan ik al mijn energie stoppen in het wennen aan mijn nieuwe omgeving. Na het wennen kan ik elk jaar wel een nieuwe pot gebruiken! Na een jaar heb ik alle voedingsstoffen uit de potgrond op, en heb ik nieuwe nodig. Ook kan ik groeien als de beste, en dus hebben mijn wortels ook een pot nodig die minimaal 20% groter is dan de vorige, zodat mijn wortels nóg groter en sterker kunnen worden. Je mag mij verpotten in het voorjaar, of wanneer mijn pot tussentijds écht openbarst door mijn enorme wortelkluit. Tijdens het verpotten kun je ook een mosstok toevoegen aan de pot waar ik tegenaan kan klimmen, daar ben ik erg goed in.

Zorg dat je altijd gebruik maakt van een binnenpot en een decoratieve pot. Zo kun je makkelijker zien of je mij te veel water geeft, bijvoorbeeld als er water onderin de pot blijft staan. Ook kun je mij zo uit de decoratieve pot tillen en makkelijk van onderaf water geven.

Je hoeft mij niet per sé te snoeien, maar mochten mijn stengels te lang worden kun je deze gerust afknippen. Houd je van plantjes stekken? Knip dan een steel een paar centimeter onder een luchtwortel af. Houd deze luchtwortel er aan en zet de stek in water. Na een aantal weken zal de stek wortels gegroeid hebben en kan je deze in vochtige potgrond zetten. Zo hoef je niets weg te gooien, en heb je ook nog eens een mini-me! Ook kun je mijn lange luchtwortels afknippen, maar steek ze liever terug de grond in of laat ze hangen. In de grond stoppen zorgt ervoor dat ik sterker word en kan klimmen, en laten hangen zorgt voor extra zuurstof. Als mijn luchtwortels nog klein zijn en zij komen in de buurt van een mosstok zal ik omhoog klimmen tegen de mosstok aan met mijn luchtwortels.

Als ik groot en volwassen ben, krijgen mijn grootste bladeren rimpels onder het blad op de stengel. Dit zijn mijn spierballen! Hiermee kan ik mijn blad draaien om het meeste licht op te kunnen vangen om zo nóg grotere bladeren te krijgen. Over mijn grote bladeren gesproken, deze zuiveren ook de lucht in huis. Daarnaast ben ik ook een echte klimmer. Geef mij een mosstok en watch the magic unfold – letterlijk! Dát zijn nog eens superpowers!

Ik ben een echte klimplant! In de natuur groei ik omhoog tegen andere planten en bomen aan. Wil je mij ook laten klimmen? Zet mij dan in een pot met een mosstok!

Nee, ik ben niet eetbaar.

favo spot

Waar sta ik het liefste in huis?

Ik ben een easy groene vriend. Ik houd van een lichte plek, maar ga ook lekker op een donkerdere plek. Zorg wel altijd voor wat natuurlijk licht!

verzorging

Medic heart

Hoe verzorg je mij?

Regelmatig een slokje lauwwarm water doet me goed, maar te veel water vind ik niet fijn! Tweemaal per maand een beetje plantenvoeding in het groeiseizoen vind ik prettig.

Adopteer Regenwoud

Plantanious werkt samen met stichting Work with Nature. Onze tropische regenwouden verdwijnen in rap tempo en met de bomen gaat een enorme biodiversiteit verloren. Als het aan ons ligt loopt de jaguar straks weer rond in het door ‘Adopteer Regenwoud’ beschermde regenwoud in Costa Rica! De plek waar veel van onze bijzondere planten hun oorsprong kennen. Om een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan het doel van de stichting – in de komende tien jaar 2.000 hectare regenwoud beschermen – doneren wij een deel van onze omzet waarmee een deel van het tropisch regenwoud kan worden beschermd. Hoe meer er gedoneerd wordt, hoe sneller we de jaguar kunnen verwelkomen in een veilig leefgebied. Om dit doel te kunnen realiseren steekt de stichting geld in bescherming, herbebossing, educatie en onderzoek.