Hi, ik ben

Alii

Wie is

deze

Guy?

Hi! Mijn naam is Alii.

Mijn Latijnse naam is Ficus Binnendijkii Alii. Ik ben onderdeel van de grote, welbekende Ficus familie. Je herkent mij aan mijn honderden langwerpige bladeren, die de lucht in jouw huis gezuiverd houden. Ik ben de moeilijkste niet, en kan shinen als de beste!

Ik groei op veel verschillende plaatsen, allemaal hier ver, ver vandaan. Mijn roots liggen namelijk in delen van Azië, Zuid-Amerika, Australië en Afrika. In de geschiedenis ben ik belangrijk geweest voor de productie van rubber. Tegenwoordig ben ik met pensioen en enkel nog binnenshuis te vinden, waar ik mijn functie als groene kanjer vervul.

SNELGIDS

meetlint
Hoogte: 90 CM
plantenpot
Diameter: 21 CM
zon
Plaatsing: Halfzon
water
water: Regelmatig water geven
air cleaning
STERK LUCHTZUIVEREND
do not eat
GIFTIG, NIET GESCHIKT VOOR CONSUMPTIE
schaar
Schud plant om oud blad te laten vallen. Te lange takken wegknippen.
voeding
1x per maand plantenvoeding, ‘s winters niet
Monstera blad

MORE INFO

 • Waar sta ik het liefste in huis?
 • Ik sta graag op een lichte plek, maar niet in de felle zon. Daar kunnen mijn bladeren niet zo goed tegen. Zet mij bijvoorbeeld vlakbij een raam op het westen of het oosten, of twee meter van een raam op het zuiden. Draai me af en toe een beetje, zodat al mijn bladeren een zonnestraaltje mee kunnen pikken. Ook moet je weten, ik heb een hekel aan tocht, brrr! Als ik eenmaal mijn plek heb gevonden, laat mij dan ook lekker staan. Ik houd niet van verandering.

 • Hoeveel water drink ik?
 • Ik vind een licht vochtige grond fijn, maar houd niet van te veel water! Regelmatig een slokje lauwwarm water is voor mij voldoende. Dit verschilt wel per seizoen: in de winter drink ik minder dan in de zomer, omdat het in de zomer warmer en lichter is. Daarnaast geldt ook: hoe lichter de standplaats, hoe meer ik drink. Geef mij water van onderaf, dat is beter voor mijn wortels en hierdoor verklein je ook de kans op beestjes. Ook kan ik zo de hoeveelheid water opnemen die ik nodig heb. De rest van het water mag je, nadat ik een kwartiertje gedronken heb, aan een andere plant geven. Tussentijds kan je voelen met je vinger hoe nat de grond is. Plakt er aarde aan je vinger nadat je deze in de potgrond stopt? Dan heb ik nog voldoende water. Is je vinger droog en schoon? Geef mij dan wat te drinken. Til me ook gerust eens op. Ben ik zwaar als een boom? Dan heb ik genoeg te drinken. Ben ik zo licht als een blaadje? Dan lust ik wel een slokje. Proost!

 • Hoeveel voeding eet ik?
 • Eten doe ik alleen tijdens het groeiseizoen. Deze loopt doorgaans van maart tot september. Geef mij in deze periode één keer per maand plantenvoeding in de verhouding zoals op de verpakking staat. Ik houd niet van te veel plantenvoeding, daar kunnen mijn wortels niet goed tegen. Buiten de groeiperiode om heb ik ook geen voeding nodig, dan groei ik namelijk een stuk minder.

 • Wanneer wil ik een nieuwe pot?
 • Als je mij net hebt gekocht, hoef je mij de eerste maanden niet te verpotten. Ik heb namelijk eerst al mijn energie nodig om te wennen aan mijn nieuwe omgeving. Je kunt mij natuurlijk wel met mijn kweekpot in een decoratieve pot zetten. Na de eerste keer verpotten vind ik eens in de twee jaar een nieuwe pot, die 20% groter is dan de vorige, erg fijn. Wel in het voorjaar, dan ben ik het sterkste. Ook vind ik verse potgrond erg fijn, deze zit namelijk vol met voedingsstoffen. Soms kan het voorkomen dat ik een flinke groeispurt doormaak en eerder een nieuwe pot nodig heb, bijvoorbeeld wanneer mijn wortels aan de onderkant door de pot heen komen.

  Gebruik altijd een binnenpot in een decoratieve pot. Zo kun je makkelijker checken of je mij te veel water geeft, door te controleren of er water onderin mijn pot blijft staan. Ook kun je mij zo gemakkelijker water van onderaf geven.

 • Wanneer knip je mij?
 • Mijn oude bladeren hoef je niet weg te knippen. Schud me maar eens lekker heen en weer, dan shake je die blaadjes er zo af! Soms groei ik wel eens erg hard en kan ik lange uitlopers krijgen. Wil je mij compact houden? Knip deze dan gerust weg in het najaar.

 • Wat is mijn superpower?
 • Met mijn vele lange blaadjes ben ik een kei in het zuiveren van de lucht! Zo zorg ik ervoor dat de ruimte waarin ik sta wordt voorzien van schone lucht. Dit doe ik door de CO2 in de lucht om te zetten in zuurstof. Hierdoor krijg jij een boost van energie, focus en creativiteit.

 • Wist je al dat?
 • Je kunt mij ’s zomers tijdens een regenbui gerust eens buiten zetten. Ik houd dan wel niet van verandering, maar ik ben altijd in voor een verfrissende plens regenwater! Mijn bladeren worden zo ook lekker schoongespoeld. Zo ben ik weer helemaal als nieuw, van binnen en van buiten. Win-win dus!

 • Ben ik eetbaar?
 • Nee, ik ben niet eetbaar.

Ik sta graag op een lichte plek, maar niet in de felle zon. Daar kunnen mijn bladeren niet zo goed tegen. Zet mij bijvoorbeeld vlakbij een raam op het westen of het oosten, of twee meter van een raam op het zuiden. Draai me af en toe een beetje, zodat al mijn bladeren een zonnestraaltje mee kunnen pikken. Ook moet je weten, ik heb een hekel aan tocht, brrr! Als ik eenmaal mijn plek heb gevonden, laat mij dan ook lekker staan. Ik houd niet van verandering.

Ik vind een licht vochtige grond fijn, maar houd niet van te veel water! Regelmatig een slokje lauwwarm water is voor mij voldoende. Dit verschilt wel per seizoen: in de winter drink ik minder dan in de zomer, omdat het in de zomer warmer en lichter is. Daarnaast geldt ook: hoe lichter de standplaats, hoe meer ik drink. Geef mij water van onderaf, dat is beter voor mijn wortels en hierdoor verklein je ook de kans op beestjes. Ook kan ik zo de hoeveelheid water opnemen die ik nodig heb. De rest van het water mag je, nadat ik een kwartiertje gedronken heb, aan een andere plant geven. Tussentijds kan je voelen met je vinger hoe nat de grond is. Plakt er aarde aan je vinger nadat je deze in de potgrond stopt? Dan heb ik nog voldoende water. Is je vinger droog en schoon? Geef mij dan wat te drinken. Til me ook gerust eens op. Ben ik zwaar als een boom? Dan heb ik genoeg te drinken. Ben ik zo licht als een blaadje? Dan lust ik wel een slokje. Proost!

Eten doe ik alleen tijdens het groeiseizoen. Deze loopt doorgaans van maart tot september. Geef mij in deze periode één keer per maand plantenvoeding in de verhouding zoals op de verpakking staat. Ik houd niet van te veel plantenvoeding, daar kunnen mijn wortels niet goed tegen. Buiten de groeiperiode om heb ik ook geen voeding nodig, dan groei ik namelijk een stuk minder.

Als je mij net hebt gekocht, hoef je mij de eerste maanden niet te verpotten. Ik heb namelijk eerst al mijn energie nodig om te wennen aan mijn nieuwe omgeving. Je kunt mij natuurlijk wel met mijn kweekpot in een decoratieve pot zetten. Na de eerste keer verpotten vind ik eens in de twee jaar een nieuwe pot, die 20% groter is dan de vorige, erg fijn. Wel in het voorjaar, dan ben ik het sterkste. Ook vind ik verse potgrond erg fijn, deze zit namelijk vol met voedingsstoffen. Soms kan het voorkomen dat ik een flinke groeispurt doormaak en eerder een nieuwe pot nodig heb, bijvoorbeeld wanneer mijn wortels aan de onderkant door de pot heen komen.

Gebruik altijd een binnenpot in een decoratieve pot. Zo kun je makkelijker checken of je mij te veel water geeft, door te controleren of er water onderin mijn pot blijft staan. Ook kun je mij zo gemakkelijker water van onderaf geven.

Mijn oude bladeren hoef je niet weg te knippen. Schud me maar eens lekker heen en weer, dan shake je die blaadjes er zo af! Soms groei ik wel eens erg hard en kan ik lange uitlopers krijgen. Wil je mij compact houden? Knip deze dan gerust weg in het najaar.

Met mijn vele lange blaadjes ben ik een kei in het zuiveren van de lucht! Zo zorg ik ervoor dat de ruimte waarin ik sta wordt voorzien van schone lucht. Dit doe ik door de CO2 in de lucht om te zetten in zuurstof. Hierdoor krijg jij een boost van energie, focus en creativiteit.

Je kunt mij ’s zomers tijdens een regenbui gerust eens buiten zetten. Ik houd dan wel niet van verandering, maar ik ben altijd in voor een verfrissende plens regenwater! Mijn bladeren worden zo ook lekker schoongespoeld. Zo ben ik weer helemaal als nieuw, van binnen en van buiten. Win-win dus!

Nee, ik ben niet eetbaar.

favo spot

Waar sta ik het liefste in huis?

Zet mij op een lichte plek waar ik geen last zal hebben van tocht, daar voel ik mij het meest thuis.

verzorging

Medic heart

Hoe verzorg je mij?

Ik vind een regelmatig slokje lauwwarm water fijn, en krijg graag één keer per maand wat plantenvoeding tijdens het groeiseizoen.

Adopteer Regenwoud

Plantanious werkt samen met stichting Work with Nature. Onze tropische regenwouden verdwijnen in rap tempo en met de bomen gaat een enorme biodiversiteit verloren. Als het aan ons ligt loopt de jaguar straks weer rond in het door ‘Adopteer Regenwoud’ beschermde regenwoud in Costa Rica! De plek waar veel van onze bijzondere planten hun oorsprong kennen. Om een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan het doel van de stichting – in de komende tien jaar 2.000 hectare regenwoud beschermen – doneren wij een deel van onze omzet waarmee een deel van het tropisch regenwoud kan worden beschermd. Hoe meer er gedoneerd wordt, hoe sneller we de jaguar kunnen verwelkomen in een veilig leefgebied. Om dit doel te kunnen realiseren steekt de stichting geld in bescherming, herbebossing, educatie en onderzoek.