Hi, ik ben

Julia

Wie is

deze

leukerd?

Hi, ik ben Julia!

Beter bekend als de Gerbera Garvinea en het kleine zusje van Emma. Je bent mij beslist wel eens tegen gekomen in boeketten, aangezien ik ook word verkocht als snijbloem. Echter ben ik ook een supertoffe tuinplant, waar je tot november van kan genieten. Ja, echt waar, zo lang blijf ik in bloei! Breng je tuin op kleur met mijn vrolijke verschijning!

Houd je vast, want mijn oorsprong is nogal wijds verspreid! Mijn roots groeien in Zuid-Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Tasmanië. Inmiddels word ik ook erg veel gekweekt in Nederland, en je kunt mij hier vinden in een ontelbare hoeveelheid kleuren en soorten. Met mij zit je altijd goed!

SNELGIDS

meetlint

hoogte: 50 - 60 CM

plantenpot

diameter: 19 CM

zon

halfschaduw tot zonnig

water

water: zeer regelmatig tijdens bloeiseizoen

voeding

2X PER MAAND PLANTENVOEDING, ‘S WINTERS NIET

schaar

Uitgebloeide bloemen verwijderen

Monstera blad

MORE INFO

 • Waar sta ik het liefst?
 • Geef mij maar de zon! Daar ben ik gek op. Op een zonnige plek groeien mijn bloemen nóg mooier! Let wel op dat de felle middagzon mijn bloemen en bladeren niet beschadigen. Wil je mij in een pot hebben staan? Dat kan. Toch in de volle grond? Dat kan ook! Lekker veelzijdig.

 • Ben ik winterhard?
 • Nee nee nee, zeker niet! Ik heb een hekel aan de kou. Heb je mij in een pot geplant? Haal mij dan lekker naar binnen in de schuur wanneer het kouder dan 10 graden wordt. Dan kan ik namelijk binnen overwinteren en kun je volgend jaar nog een jaar van mijn bloemen genieten! Zet mij pas weer buiten wanneer het weer lekker warm wordt en het niet meer vriest, wat meestal vanaf april is. Voor je het weer kun je je weer verwonderen over mijn schoonheid!

 • Hoeveel water drink ik?
 • Dorst dat ik kan hebben! Ik houd namelijk van veel water tijdens het bloeiseizoen, welke loopt van april tot september. In de volle grond kan ik vaak wel wat water opslaan, maar in een pot kan ik dat niet en heb ik dus meer water nodig. Ook is het heel belangrijk om, als ik in een pot sta, een pot te hebben met gaten onderin de pot, om wortelrot te voorkomen. Buiten het bloeiseizoen om mag je mij wel wat minder water geven, dan heb ik dit niet nodig.

 • Hoeveel voeding eet ik?
 • Ik ben een uitbundige bloeier, en deze uitbundige bloeier heeft daarom elke week plantenvoeding nodig! Zorg ervoor dat je mij de aanbevolen hoeveelheid geeft die op de verpakking vermeld staat, en doe dit tijdens het bloeiseizoen. Buiten het bloeiseizoen om bloei ik niet en heb ik dus ook geen behoefte aan plantenvoeding.

 • Wanneer een nieuwe pot?
 • Een nieuwe pot, daar heb ik elk jaar wel behoefte aan. Een pot die minimaal 20% groter is dan de vorige pot, welteverstaan. Zo kan ik namelijk weer lekker doorgroeien. Zorg ervoor dat je mij verpot in het voorjaar, dan ben ik op mijn sterkst. En als je dan toch bezig bent, geef mij dan meteen ook wat nieuwe humusrijke potgrond, dan kan ik weer even voort!

 • Wanneer knip je mij?
 • Het is erg belangrijk om mijn uitgebloeide bloemen met steel te verwijderen. Zo kunnen mijn andere bloemen ook weer doorgroeien. Ook kun je mijn dode plantdelen in het voorjaar wegsnoeien.

 • Wist je al dat?
 • Ik ben een niet-geurende bloem. Mocht je dus niet goed kunnen tegen de sterke geuren van sommige bloemen en planten, dan ben ik je beste vriendin!

 • Ben ik eetbaar?
 • Nee, ik ben niet eetbaar.

Geef mij maar de zon! Daar ben ik gek op. Op een zonnige plek groeien mijn bloemen nóg mooier! Let wel op dat de felle middagzon mijn bloemen en bladeren niet beschadigen. Wil je mij in een pot hebben staan? Dat kan. Toch in de volle grond? Dat kan ook! Lekker veelzijdig.

Nee nee nee, zeker niet! Ik heb een hekel aan de kou. Heb je mij in een pot geplant? Haal mij dan lekker naar binnen in de schuur wanneer het kouder dan 10 graden wordt. Dan kan ik namelijk binnen overwinteren en kun je volgend jaar nog een jaar van mijn bloemen genieten! Zet mij pas weer buiten wanneer het weer lekker warm wordt en het niet meer vriest, wat meestal vanaf april is. Voor je het weer kun je je weer verwonderen over mijn schoonheid!

Dorst dat ik kan hebben! Ik houd namelijk van veel water tijdens het bloeiseizoen, welke loopt van april tot september. In de volle grond kan ik vaak wel wat water opslaan, maar in een pot kan ik dat niet en heb ik dus meer water nodig. Ook is het heel belangrijk om, als ik in een pot sta, een pot te hebben met gaten onderin de pot, om wortelrot te voorkomen. Buiten het bloeiseizoen om mag je mij wel wat minder water geven, dan heb ik dit niet nodig.

Ik ben een uitbundige bloeier, en deze uitbundige bloeier heeft daarom elke week plantenvoeding nodig! Zorg ervoor dat je mij de aanbevolen hoeveelheid geeft die op de verpakking vermeld staat, en doe dit tijdens het bloeiseizoen. Buiten het bloeiseizoen om bloei ik niet en heb ik dus ook geen behoefte aan plantenvoeding.

Een nieuwe pot, daar heb ik elk jaar wel behoefte aan. Een pot die minimaal 20% groter is dan de vorige pot, welteverstaan. Zo kan ik namelijk weer lekker doorgroeien. Zorg ervoor dat je mij verpot in het voorjaar, dan ben ik op mijn sterkst. En als je dan toch bezig bent, geef mij dan meteen ook wat nieuwe humusrijke potgrond, dan kan ik weer even voort!

Het is erg belangrijk om mijn uitgebloeide bloemen met steel te verwijderen. Zo kunnen mijn andere bloemen ook weer doorgroeien. Ook kun je mijn dode plantdelen in het voorjaar wegsnoeien.

Ik ben een niet-geurende bloem. Mocht je dus niet goed kunnen tegen de sterke geuren van sommige bloemen en planten, dan ben ik je beste vriendin!

Nee, ik ben niet eetbaar.

favo spot

Waar sta ik het liefste in de tuin?

Ik sta graag op een lichte, beschutte plaats, maar pas wel op met de felle middagzon, deze kan nog wel eens te fel zijn!

Verzorging

Medic heart

Hoe verzorg je mij?

Ik ben een flinke drinker! Geef mij daarom zeer regelmatig een goede slok water. Ook vind ik elke week wat plantenvoeding zeer aangenaam. Buiten het bloeiseizoen om heb ik minder water en geen plantenvoeding nodig.

Adopteer Regenwoud

Plantanious werkt samen met stichting Work with Nature. Onze tropische regenwouden verdwijnen in rap tempo en met de bomen gaat een enorme biodiversiteit verloren. Als het aan ons ligt loopt de jaguar straks weer rond in het door ‘Adopteer Regenwoud’ beschermde regenwoud in Costa Rica! De plek waar veel van onze bijzondere planten hun oorsprong kennen. Om een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan het doel van de stichting – in de komende tien jaar 2.000 hectare regenwoud beschermen – doneren wij een deel van onze omzet waarmee een deel van het tropisch regenwoud kan worden beschermd. Hoe meer er gedoneerd wordt, hoe sneller we de jaguar kunnen verwelkomen in een veilig leefgebied. Om dit doel te kunnen realiseren steekt de stichting geld in bescherming, herbebossing, educatie en onderzoek.