Hi, ik ben

Donna

Wie is

deze

leukerd?

Hi! Ik heet Donna.

Mijn naam is afgeleid van mijn Latijnse naam, Anisodontea. Ik heb ook wel de bijnaam Kaapse Malva, hierover later meer. Ik ben een echte vlinder- en bijenlokker. Met mijn overvloed aan roze bloemen ben je met mij tot diep in de herfst voorzien van een zee van kleur in de tuin.

Zoals ik al zei, mijn bijnaam is Kaapse Malva. Dit is gebaseerd op waar mijn roots liggen, namelijk in Zuid-Afrika, en op mijn familie de Malvaceae, wat ook wel Kaasjeskruidachtige betekent.

SNELGIDS

meetlint

hoogte: 70 - 80 CM

plantenpot

diameter: 19 CM

zon

halfschaduw tot zonnig

water

water: zeer regelmatig tijdens bloeiseizoen

voeding

1x per week, 's winters niet

schaar

Uitgebloeide bloemen verwijderen

Monstera blad

MORE INFO

 • Waar sta ik het liefst?
 • Ik ben een zonliefhebber en houd van een beschutte plek. Pas wel op met de felle middagzon, want deze is vaak te fel voor mijn bloemblaadjes. Het liefst krijg ik wel meerdere uren per dag zon. Zo krijg ik namelijk de meeste bloemen. Ik kan zowel in de volle grond als in een pot staan.

 • Ben ik winterhard?
 • Nee, ik ben geen winterharde plant. Doe mij maar warmte en zon! Wil je mij nog een keertje in de tuin volgend jaar? Plant mij dan in een pot en haal mij naar binnen in de schuur zodra de temperatuur onder de 10 graden duikt. Laat mij binnen overwinteren en haal mij weer naar buiten zodra de temperaturen stijgen en het ’s nachts niet meer vriest. Meestal kan dit weer rond april, wanneer het bloeiseizoen begint.

 • Hoeveel water drink ik?
 • Ik heb veel water nodig! Houd mijn potkluit tijdens het bloeiseizoen, welke loopt van april tot september, altijd vochtig en laat mijn grond dus niet uitdrogen. Als je mij in een pot hebt staan is het belangrijk dat je dit extra goed in de gaten houdt, omdat ik in een pot nog meer water nodig heb. Wel is het dan ook heel belangrijk om gaten onderin de pot te hebben, om te voorkomen dat er water onderin mijn pot blijft staan. Buiten het bloeiseizoen om heb ik minder water nodig.

 • Hoeveel voeding eet ik?
 • Ik heb niet alleen behoefte aan veel water, maar ook aan voeding. Geef mij daarom elke week plantenvoeding in het bloeiseizoen, welke loopt van april tot september, en houd je hierbij aan de aanbevolen hoeveelheid. Zo zul je mij flink zien groeien! Geef mij buiten het bloeiseizoen om geen plantenvoeding.

 • Wanneer een nieuwe pot?
 • Heb je mij in een pot staan? Dan heb ik graag elk jaar een nieuwe pot die minimaal 20% groter is dan mijn vorige pot. Voorzie mij van frisse, standaard potgrond en dan heb ik weer voedingsstoffen om lekker te kunnen groeien. Ik heb graag dat je dit in het voorjaar doet, want dan ben ik op mijn sterkst. Ook kan ik zo weer doorgroeien.

 • Wanneer knip je mij?
 • Het is belangrijk om tussentijds mijn dode bloemen weg te halen. Dit bevordert nieuwe groei. Ook kun je mij meerdere keren in het seizoen snoeien, ik kan namelijk behoorlijk hard groeien. Zo behoud je mijn vorm en dit bevordert ook weer de groei om mij zo een compactere plant te maken.

 • Wist je al dat?
 • Met mij haal jij het insectenleven in je tuin: ik ben namelijk een echte vlinder- en bijenlokker!

 • Ben ik eetbaar?
 • Nee, ik ben niet eetbaar.

Ik ben een zonliefhebber en houd van een beschutte plek. Pas wel op met de felle middagzon, want deze is vaak te fel voor mijn bloemblaadjes. Het liefst krijg ik wel meerdere uren per dag zon. Zo krijg ik namelijk de meeste bloemen. Ik kan zowel in de volle grond als in een pot staan.

Nee, ik ben geen winterharde plant. Doe mij maar warmte en zon! Wil je mij nog een keertje in de tuin volgend jaar? Plant mij dan in een pot en haal mij naar binnen in de schuur zodra de temperatuur onder de 10 graden duikt. Laat mij binnen overwinteren en haal mij weer naar buiten zodra de temperaturen stijgen en het ’s nachts niet meer vriest. Meestal kan dit weer rond april, wanneer het bloeiseizoen begint.

Ik heb veel water nodig! Houd mijn potkluit tijdens het bloeiseizoen, welke loopt van april tot september, altijd vochtig en laat mijn grond dus niet uitdrogen. Als je mij in een pot hebt staan is het belangrijk dat je dit extra goed in de gaten houdt, omdat ik in een pot nog meer water nodig heb. Wel is het dan ook heel belangrijk om gaten onderin de pot te hebben, om te voorkomen dat er water onderin mijn pot blijft staan. Buiten het bloeiseizoen om heb ik minder water nodig.

Ik heb niet alleen behoefte aan veel water, maar ook aan voeding. Geef mij daarom elke week plantenvoeding in het bloeiseizoen, welke loopt van april tot september, en houd je hierbij aan de aanbevolen hoeveelheid. Zo zul je mij flink zien groeien! Geef mij buiten het bloeiseizoen om geen plantenvoeding.

Heb je mij in een pot staan? Dan heb ik graag elk jaar een nieuwe pot die minimaal 20% groter is dan mijn vorige pot. Voorzie mij van frisse, standaard potgrond en dan heb ik weer voedingsstoffen om lekker te kunnen groeien. Ik heb graag dat je dit in het voorjaar doet, want dan ben ik op mijn sterkst. Ook kan ik zo weer doorgroeien.

Het is belangrijk om tussentijds mijn dode bloemen weg te halen. Dit bevordert nieuwe groei. Ook kun je mij meerdere keren in het seizoen snoeien, ik kan namelijk behoorlijk hard groeien. Zo behoud je mijn vorm en dit bevordert ook weer de groei om mij zo een compactere plant te maken.

Met mij haal jij het insectenleven in je tuin: ik ben namelijk een echte vlinder- en bijenlokker!

Nee, ik ben niet eetbaar.

favo spot

Waar sta ik het liefste in de tuin?

Ik vind het fijn om op een lichte, beschutte plek te staan, maar pas wel op met de felle middagzon.

Verzorging

Medic heart

Hoe verzorg je mij?

Ik ben een behoorlijke drinker, dus ik krijg graag een regelmatige slok water. Ook vind ik één keer per week wat plantenvoeding fijn. Buiten het bloeiseizoen om heb ik geen plantenvoeding en minder water nodig.

Adopteer Regenwoud

Plantanious werkt samen met stichting Work with Nature. Onze tropische regenwouden verdwijnen in rap tempo en met de bomen gaat een enorme biodiversiteit verloren. Als het aan ons ligt loopt de jaguar straks weer rond in het door ‘Adopteer Regenwoud’ beschermde regenwoud in Costa Rica! De plek waar veel van onze bijzondere planten hun oorsprong kennen. Om een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan het doel van de stichting – in de komende tien jaar 2.000 hectare regenwoud beschermen – doneren wij een deel van onze omzet waarmee een deel van het tropisch regenwoud kan worden beschermd. Hoe meer er gedoneerd wordt, hoe sneller we de jaguar kunnen verwelkomen in een veilig leefgebied. Om dit doel te kunnen realiseren steekt de stichting geld in bescherming, herbebossing, educatie en onderzoek.